HMD Global esitteli Dubaissa tänään uuden Nokia 8.1 -puhelimen. Se korvaa viimevuotisen Nokia 8 -mallin, mutta on siitä poiketen nyt selvemmin keskiluokkaan sijoittuva.

Siinä missä Nokia 8:ssa oli senhetkinen huippupiiri Snapdragon 835, Nokia 8.1:ssä on toisiksi korkeimman luokan Snapdragon 710. 700-sarja julkistettiin aiemmin tänä vuonna 600- ja 800-sarjojen väliin. Lieneekö tämä merkki siitä, että valmistaja raivaa tilaa odotetulle viisikameraiselle lippulaivamallille? Tehoa 710-suorittimessa luvataan olevan kuitenkin 20 prosenttia enemmän kuin Snapdragon 660:ssa, jollainen on 7 Plus -mallissa.

Puhelin on varustettu 6,18 tuuman näytöllä, joka on kuvasuhteeltaan 18,7:9 ja tarkkuudeltaan Full HD+. Näytössä on lovi, mutta se on Eurooppaan tuotavissa malleissa piilotettu. Puhelimessa käytetään 7.1:ssä esiteltyä PureDisplay-tekniikkaa, joka tarjoaa hdr10-videotoistoa elokuvissa ja peleissä. Ram-muistia on neljä tai kuusi gigatavua. Tallennustilaa puolestaan on 64 tai 128 gigatavun verran. Muistikorttipaikan ansiosta tallennustilaa pystyy kasvattamaan enimmillään neljäänsataan gigatavuun.

Takana on nyt 12 megapikselin pääkamera, jossa on optinen kuvanvakain. Sen apulaisena on 13 megapikselin kakkoskamera bokeh-efektiä varten. Zoomaamaan kameralla ei pysty. Etukamera puolestaan on 20 megapikselin kennolla varustettu. Etu- ja takakameralla voi ottaa bothie-kuvia.

Puhelimen kehys on 6000-sarjan alumiinia. Takapinta puolestaan on lasia. Puhelimessa on myös sormenjälkilukija. 3500 milliampeeritunnin akulle luvataan kahden päivän kestoaika. Puhelin tukee 18 watin pikalatausta. Latausliitäntänä on usb-c. Monesta nykypuhelimesta poiketen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntäkin löytyy.

Nokia 8.1:ssa on käyttöjärjestelmänä tuorein Android 9.0 Pie. Puhelin kuuluu myös Android One -ohjelmaan, joten käyttökokemus on puhdas. Samasta syystä puhelimelle tulee kolmen vuoden ajan kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja kaksi isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä.

Puhelin tulee Suomessa kauppoihin arviolta tammikuussa. Täkäläistä hintaa ei ole vielä kerrottu, mutta Euroopassa se on 399 euroa. Värivaihtoehdoista on Suomessa ainakin aluksi tarjolla vain sini/hopea ja teräs/kupari, myöhemmin ehkä myös rauta/teräs.

www.hmdglobal.com