Kuva: Wikimedia Commons / Yamaguchi先生 (CC BY-SA 3.0)

Kolikkopelit ja pokeripeliautomaatit ovat eräitä vanhimpia nykyaikaisia uhkapelejä. Ne saivat alkunsa jo 1900-luvun alussa, ja ovat siitä lähtien kiehtoneet yleisöä. Kerromme tässä lyhyesti kolikkoautomaattien historiasta, miten ne ovat kehittyneet vuosien aikana, sekä kuinka online-pelit ovat korvanneet mekaaniset laitteet.

Aivan ensimmäinen kolikkopeliversio nähtiin jo vuonna 1891. Pittman ja Sachs loivat pelin, jossa oli viisi rullaa, joissa jokaisessa oli pokerikäsien symboleja. Kun pelaajat voittivat näissä peleissä, kone ei maksanut voittoa; sen sijaan baari, jossa kolikkopeli oli, maksoi voiton pelaajille juomina.


Ensimmäinen mekaaninen kolikkopeli oli automekaanikko Charles Feyn (1862-1844) vuonna 1895 San Franciscossa keksimä Liberty Bell. Liberty Bellissä oli kolme pyörivää rullaa. Rulliin oli maalattu Ruutu-, pata- ja hertta-symboleita sekä haljenneen Liberty-kellon kuvia. Suurimman voiton, 50 senttiä, sai, kun voittolinjalle ilmestyi pyöräytyksen jälkeen kolme Liberty-kelloa.

Kuva: Wikimedia Commons / Nazox (CC BY-SA 3.0)

Alkuperäinen Liberty Bell -kolikkopeli on edelleen nähtävillä Liberty Belle Saloon & Restaurant -ravintolassa Renossa, Nevadassa. Muita Charles Feyn kehittämiä pelikoneita ovat muun muassa Draw Poker, Three Spindle ja Klondike.
Vuonna 1901 Charles Fey keksi ensimmäisen pokeriautomaatin. Charles Fey kehitti myös tarkastusmekanismin, jota käytettiin Liberty Bell -pelissä. Tarkastimen keskellä olevan reiän ja tarkistusnastan avulla laite pystyi erottamaan väärennetyt kolikot oikeista. Fey vuokrasi koneitaan saluunoille ja baareille 50/50-voitonjakoa vastaan.


Kuva: Pixabay / Skeeze

Jokaisen valurautaisen kolikkopelin sisällä oli kolme metallista rengasta, kelaa. Jokaiseen kelaan oli maalattu 10 symbolia. Keloja pyöräytettiin vetämällä vivusta. Kun kelat pysähtyivät, jättipotti maksettiin, jos voittolinjalle pysähtyi kolme samanlaista symbolia. Pelikone maksoi voiton kolikkoina heti.


Elektroniikan aika

Kuva: Wikimedia Commons / Gameroom Show (CC BY-SA 4.0)

Ensimmäinen suosittu elektroninen pelikone oli vuonna 1934 kehitetty hevoskilpailupeli PACES RACES.
Vuonna 1964 Nevada Electronic rakensi ensimmäisen täysin elektronisen pelikoneen nimeltään ”21”. Perässä seurasi elektroniset versiot muista uhkapeleistä, kuten noppapelit, ruletti, hevoskilpailut ja pokeri (Dale Electronicsin Poker-Matic oli erittäin suosittu). Vuonna 1975 Fortune Coin Company rakensi ensimmäisen elektronisen kolikkopelin.

Kuva: Wikimedia Commons / Billy Hicks (CC BY-SA 2.5)


Vedotakseen yhä laajempaan kohdeyleisöön nykyaikaiset kolikkopelit yhdistävät kaksi asiaa: parhaan digitaalisen peliteknologian ja kolikkopelien tuttuuden. Mobiilisovellukset ja nettipelaaminen tekevät pelaamisesta henkilökohtaisempaa. Tämän päivän digitaaliset kolikkopelit keskittyvät luomaan asiakkaan kiinnostuksen kohteiden mukaan räätälöityä pelikokemusta. Myös viittaukset pop-kulttuuriin huomioivat asiakkaiden mieltymykset. Pelit, joissa on viittauksia Sons of Anarchyyn, James Bondiin, Onnenpyörään, popin kuninkaaseen Michael Jacksoniin tai Ozin Ihmemaahan, kiinnostavat persoonallisuudeltaan erilaisia ja ikäjakaumaltaan erilaisia laajoja yleisöjä.

Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi Wikipedian laajasta artikkelista.