Honor on lähtenyt haastamaan aiempaa vakavammin lippulaivaluokan kamerapuhelimia uudella View 20 -mallillaan. Se on yksi ensimmäisistä näyttöreiällisistä puhelimista – ja ensimmäinen Suomessa. Uutuudessa on peräti 48 megapikselin takakamera ja aivan uudenlainen 3d ToF -kamera.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola & valmistaja

Honor on tunnettu hieman edullisempana ja nuorekkaampana vaihtoehtona kuin sisarmerkkinsä Huawei. Yleensä Honorin kalleimmissa malleissa ei kuitenkaan ole ollut aivan terävintä kärkeä edustavia ja innovatiivisia ominaisuuksia, mutta niiden hinta on ollut edullisempi ja perustekniikka pitkälti samaa.

Ominaisuuksiensa puolesta View 20:llä on lähdetty haastamaan aiempaa tiukemmin paitsi muita lippulaivapuhelimia myös saman hintaluokan OnePlus 6T:tä, joka on kiikkunut Suomessa ostetuimpien puhelimien joukossa – kuten toisaalta Honorkin. Järjestelmäpiiri on yksi tämän hetken tehokkaimmista eli Huawein ja Honorin oma Kirin 980.

Myös takakamera on View 20:ssä vakuuttava kilpailuetu 48 megapikselin tarkkuudellaan. Se lieneekin ennätyksellinen, sillä viime vuonna esitelty Huawei P20 Pro oli varustettu 40 megapikselin kennolla. Takakamerassa on erityistä myös se, että se kykenee syvyysmittauksen ohella mallintamaan esineitä ja asioita kolmiulotteisesti.

Tammikuun lopussa Suomessa myyntiin tullut Honor View 20 edustaa valmistajan toista lippulaivasarjaa. Kahden lippulaivamallin taktiikka on tuttu usealta valmistajalta, esimerkiksi Samsungilta, LG:ltä ja Huaweilta. Julkaisutilaisuudessa jututtamamme valmistajan edustajan mukaan tänä vuonna on odotettavissa Honor 20, joka on Honor 10 -mallin seuraaja.

Puhelin on ohut ja virtaviivaisten reunojensa vuoksi pysyy monia samankokoisia puhelimia paremmin kädessä.

Näyttävä viimeistely
Ulkonäöltään Honor View 20 jatkaa viime vuosien Honor- ja Huawei-puhelimien näyttävää linjaa. Lasisessa takapinnassa ei tällä kertaa ole kirjavaa revontuliväritystä, mutta takana on valaistuksen ja katsomiskulman mukaan elävä sävytys, jossa on V:n muotoinen alaspäin osoittava kuviointi. Keskeltä väritys on vaaleampi ja reunoilta tummempi, mikä antaa kolmiulotteisen vaikutelman.

Kalliimman mallin Phantom Blue- ja Phantom Red -värit on kehitetty yhdessä luksusmerkki Moschinon kanssa. Värisävy on syvä, ja se on sopivassa valaistuksessa lähes hypnoottista katseltavaa, etenkin punaisessa versiossa. Kaikkien mieleen räväkkä väritys ei välttämättä ole, mutta hillitymmän ulkoasun ystäville on tarjolla myös musta vaihtoehto.

Puhelin on kokoisekseen yllättävän mukavasti käteen sopiva ohuutensa ja pyöristettyjen reunojensa takia. Niinpä siitä ei tule samanlaista lapiovaikutelmaa kuin monista muista samankokoisista puhelimista. Miinuspuoliakin on, sillä puhelimelle ei ole ilmoitettu pölyn- ja vedenkestävyystietoja. Pinta on myös melko liukas, joten puhelin voi tipahtaa melko helposti istuessa esimerkiksi farkkujen taskusta.

Puhelimen takapinta on vakuuttava etenkin valossa tarkasteltuna. Näyttävä viimeistely jakanee mielipiteet, mutta myös musta versio on tarjolla. Takana on 48 megapikselin pääkameran lisäksi myös 3d-mallinnukseen pystyvä kamera.


Näyttö hyvää perustasoa
Suomen-markkinoilla Honor on ensimmäinen näyttöreiällinen puhelin, vaikka sitä ennen omat mallinsa ehtivät julkaista jo Samsung ja Huawei. View 20:n näyttö yltää kamerareiän ansiosta puhelimen reunoille asti, jolloin lähes koko puhelimen etuosa on pystytty käyttämään hyödyksi. Kokoa näytöllä on 6,4 tuumaa, ja näyttö–runkosuhde on kunnioitettavat 91,82 prosenttia. Tekniikaltaan näyttö on ips lcd. Sen kuvasuhde on 19,25:9, ja resoluutiota löytyy 2 310 x 1 080 pikseliä. Lukema on hyvää perustasoa, vaikka parempaakin on nähty esimerkiksi Samsungin viime vuonna esittelemässä Galaxy Note 9:ssä. Sillä on tosin hintaakin selvästi enemmän.

Näyttö on hyvää perustasoa tarkkuudeltaan ja värintoistoltaan, vaikka kontrastiltaan se ei olekaan aivan parhaimmistoa. Käytössä reiällinen näyttö näyttää ja tuntuu odotettua luontevammalta – oikeastaan luontevammalta kuin parisen vuotta muodissa olleet lovet. Kameran reikä on myös sijoiteltu jotakuinkin niin hyvin kuin mahdollista, eikä se valtaa häiritsevän suurta alaa. Ainoa tilanne, jossa reikä hieman häiritsee, on katsottaessa kirkkaita videoita. Makuja on silti monia, joten tarjolla on myös mahdollisuus peittää näytön yläreuna mustalla palkilla.

Hyvä akunkesto
Akkuun on panostettu mukavasti. Kapasiteettia löytyy 4 000 milliampeerituntia, mikä on aavistuksen keskivertoa enemmän. Latausliitäntänä on nykypuhelimissa tavallisin usb-c. Puhelin tukee 22,5 watin SuperCharge-pikalatausta, jonka avulla pystyy lataamaan puhelimen noin tunnissa ja vartissa täyteen. Puolilleen akun saa vajaassa puolessa tunnissa. Langatonta latausta puhelin ei tue.

Käytössä virta tuntui hupenevan keskimääräistä hitaammin. Tavallisesti käyttämämme PCMarkin akunkestotesti ei suostunut toimimaan useasta yrityksestä huolimatta. Geekbench 4:n testin perusteella akku kesti vajaat kymmenen tuntia. Lukema on hyvinkin samankaltainen kuin Huawei P20 Prolla, jonka testasimme kesällä. Se oli testimme paras siinä suhteessa, joten akunkestoa voi tosiaankin kiitellä.

Tuttu ja sujuva käyttökokemus
Käyttöjärjestelmänä on tämän hetken tuorein Android 9 Pie. Sen päällä on Huawein ja Honorin uudelleenbrändätty Magic UI 2 -käyttöliittymä. Toistaiseksi siinä ei kuitenkaan ole havaittavissa eroa EMUI 9 -versioon verrattuna, ja niinpä käyttö on hyvin samanlaista kuin viime kesänä testaamassamme Huawei P20 Prossa ja aikaisemmissa Honorin ja Huawein puhelimissa.

Eikä Magic UI 2 tunnu vieraalta muidenkaan Android-puhelimien käyttäjille. Suurin ero tuoreimpaan Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään on, että alhaalta ylös vetäisemällä ei löydy koko sovellusvalikoimaa. Senkin tosin saa kytkettyä päälle asetuksista. Puhelimen käyttö on sujuvaa, ja sovellukset käynnistyvät nopeasti.

Tunnistautumista varten puhelimessa on sormenjälkilukija, jollainen alkaa olla hiljalleen jo harvinaisuus lippulaivapuhelimissa. Myös kasvontunnistus etukameran avulla on käytössä. Se toimii viime kesän vertailussamme olleen Huawei P20 Pron tavoin nopeasti.

Puhelut kuuluvat selkeästi, joten siltäkin osin suoritus on hyvää keskitasoa. Äänentoistoa varten puhelimessa on oma monokaiutin, jonka toisto ei ole erityisen vaikuttavaa, mutta harvoissa puhelimissa muutenkaan on. Puhelin tukee kuitenkin Party-tilaa, jossa useamman puhelimen voi synkronoida toistamaan samaa musiikkia. Perinteinen kuulokeliitäntä on edelleen mukana, mikä ei ole etenkään lippulaivamalleissa enää itsestäänselvyys. Sen kautta ääni on hieman bassovoittoinen. Puhelimessa on myös infrapunalähetin, jonka ansiosta sitä voi käyttää älykaukosäätimenä.

Megapikseleitä ja 3d:tä
Takana on kaksoiskamerajärjestelmä, jonka pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä ja pohjautuu Sonyn uuteen IMX586-kennoon. Erityistä siinä on, että sensori käyttää kirkkaassa valaistuksessa kaikkia pikseleitä mutta yhdistelee niitä vähäisemmässä valossa, sillä pikselien määrä vaikuttaa myös niiden kokoon. Mitä pienempi pikseli on, sitä enemmän se vaatii valoa. Takakameran optiikan aukkoluku on f/1,8, mikä tarjoaa mukavasti valovoimaa. Etukamerasta löytyy kaksinkertainen zoom-toiminto, mutta käytännössä kyseessä on vain digitaalinen zoomaus – eli rajaus. Oletuksena puhelin räpsii 12 megapikselin kuvia, joissa neljä pikseliä sulautetaan yhdeksi.

Näyttöreiässä oleva etukamera on varustettu 25 megapikselin kennolla, ja sen aukkoluku on f/2,0. Kovasti pinnalla olevat älyominaisuudet ovat puhelimissa näkyneet selvimmin kameroissa, ja myös View 20:ssa niitä käytetään kuvauskohteiden tunnistamiseen.

Megapikselien ja älyominaisuuksien lisäksi erikoista on kakkostakakameran 3d ToF -ominaisuus, joka on lyhenne sanoista time of flight. Se kykenee mallintamaan alle metrin etäisyydellä olevia kohteita. Lisäksi ominaisuutta pystyy käyttämään hyödyksi peleissä ja lisätyn todellisuuden sovelluksissa. Telakointiasema televisioon liittämistä varten on saatavissa erikseen.

ToF on uusi ominaisuus, jollaista ei ole Suomeen saapuneissa puhelimissa aikaisemmin nähty, mutta tätä kirjoitettaessa on jo tiedossa, että se on tulossa helmikuun lopussa myös LG:n G8 ThinQ -puhelimeen.

Videokuvauksen osaltakin kamera on ajan tasalla. Se tallentaa 1080p-laadulla 60 ruudun sekuntitahdilla ja 4k-videota 30 ruudun sekuntitahdilla. Jos haluaa hidastuksia, tarjolla on peräti 960 ruudun sekuntitahti, mutta silloin kuvanlaatu täytyy tiputtaa 720p-tasoiseksi. Kameroiden osalta Honor siis pärjää hyvin kalliimmillekin lippulaivakameroille.

View 20:n 960 ruudun sekuntinopeudella toimiva superhidastus aloittaa tallentamisen liikkuvan kohteen havaittuaan. Se on hauska toiminto, mutta käytännössä sillä on hieman vaikea osua juuri siihen tapahtumaan, mitä yritti ikuistaa. Lisäksi tarkennus on helposti pielessä. Hieman vaatimattomammilla hidastusnopeuksilla sen sijaan tallennus toimii samoin kuin muukin videokuvaus.

Kamerasovelluksesta löytyy myös emojit, jotka osaavat irvistellä käyttäjän perässä etukameran voimin. Mukana on myös 3d-panoraamatila, jossa kuvaaminen tapahtuu kääntelemällä kameraa samalla kun pitää kuvausnappia pohjassa. Se on selvästi käytännöllisempi kuin takavuosien palapeli-tyyppiset panoraamaratkaisut.

Tehoakin löytyy
Puhelimen järjestelmäpiiri on Huawein tuorein ja tehokkain Kirin 980 -malli, jonka valmistaja lupaa viimevuotiseen 970-malliin verrattuna tarjoavan 20 prosentin tehonlisäyksen mutta kuluttavan 40 prosenttia vähemmän virtaa. Samainen piiri oli ensimmäisenä käytössä viime syksynä esitellyssä Huawein Mate 20:ssä.

Puhelimen jäähdyttäminen on hoidettu nestettä sisältävällä jäähdytysputkella, minkä pitäisi auttaa laitetta pysyttelemään maltillisissa lämpötilalukemissa. Käytännössä puhelin myös pysyi mukavan viileänä suorituskykytestien aikana.

Honor on huomioinut nuoria ja peleistä kiinnostuneita jäähdytyksen lisäksi Link Turbo -ominaisuudella, joka kykenee valitsemaan wifi- ja mobiiliverkoista nopeimman ja yhdistämään ne. Wifi-antenneja on puhelimessa kolme kappaletta, mistä luvataan olevan iloa verkkopelejä pelatessa.
Kokeiluumme saimme kahdeksan gigatavun ram-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla varustetun kalleimman mallin. Molemmat pärjäävät hyvin kilpailussa muita lippulaivapuhelimia vastaan. Edullisimmassa mallissa ram-käyttömuistia löytyy kuusi gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua.

Testasimme puhelimen suorituskykyä PCMarkilla, GeekBench 4:llä sekä grafiikkasuorituskykyä mittaavalla GFXBenchillä. PCMarkin testeissä puhelin pärjäsi melko samantasoisesti kuin viime kesän vertailussamme ollut Huawei P20 Pro. Kirjoitusnopeudessa Honor kiri hieman suuremman kaulan. Se onnistuikin pärjäämään paremmin silloisen vertailun tehokkaimmalle OnePlus 6:lle, mutta ei onnistunut kuitenkaan ohittamaan sitä.

GeekBenchin testissä Honor oli kannoilla kärkipaikkaa pitävään Samsung Galaxy S9:ään nähden yhdellä suoritinytimellä ja kärjessä useammalla suoritinytimellä. Laskentateholtaan Honor kuitenkin jäi yllättäen viime kesän kolmikostamme jälkeen.

GFXBench-testissä Honor jäi grafiikkasuorituskyvyltään useimmissa osa-alueissa kolmikon tuloksista jälkeen mutta päihitti kaikki kolmessa testissä viidestätoista. Selityksenä ainakin Snapdragon 845:llä varustettuun OnePlussaan verrattuna on vaatimattomampi grafiikkasuoritin. Honor tarjoaa grafiikan toistoa tukevoittavan GPU Turbo 2.0 -tilan, mutta se on pelikohtainen.

Kaikkiaan Honor View 20 siis pärjää mukavasti ainakin viimevuotisille verrokeilleen, mutta kaikkein järeintä grafiikkatoistoa se ei tarjoa. Nähtäväksi jää, millaisen vastuksen tänä vuonna lanseerattavat Snapdragon 855 -puhelimet sille tarjoavat.

YHTEENVETO

Kärkikastin puhelin

Honor View 20 on ihka oikea lippulaivapuhelin. Sitä ei silti voi sanoa pesunkestäväksi, sillä puhelimen vedenkestävyyttä ei ole ilmoitettu – se onkin ainoa selkeä miinus. Kamerakin on laadukkaimmasta päästä ja tarjoaa paitsi runsaan megapikselimäärän myös mukavasti ominaisuuksia. Videon tallennuksessakin View 20 on kärkikaartia.

Uusi näyttöreikäratkaisu on ainakin View 20:n perusteella enemmän kuin pelkkä tarpeeton lisäominaisuus. Se ei varsinaisesti räjäytä pankkia mutta on monia lovikameroita luontevampi – kiitos reiän pienuuden ja onnistuneen sijoittelun.

Aivan parasta suorituskykyä ja etenkään grafiikkasuorituskykyä View 20 ei tarjoa, mutta yhtä kaikki Honor on siltäkin osin muiden tämänhetkisten Android-lippulaivojen tasolla.  OnePlussaan verrattuna Honorin kamera pärjää paremmin, mutta teholtaan se ei yllä samalle tasolle.

+ Laadukas kamera
+ Tehokas järjestelmäpiiri
+ Hyvä akunkesto
– Vedenkestävyyttä ei ilmoitettu

Honor View 20

Hinta: 549–649 euroa

Lisätiedot: http://www.hihonor.com
Käyttöjärjestelmä: Android 9 Pie + Magic UI 2
Näyttö: 6,4” ips lcd, 19,25:9, 2 310 x 1 080 pikseliä

Ram-muisti: 6–8 Gt

Järjestelmäpiiri: Kirin 980

Tallennusmuisti: 128–256 Gt

Takakamera: 48 mp, f/1,8, 3D ToF -kamera

Etukamera: 25 mp, f/2,0

Pikalataus: 22,5 W

Muuta: kuulokeliitäntä