YleX-radiokanavan musiikkitiimi on koonnut 10 kuluneen vuoden tärkeintä kotimaista levyä ja mausteeksi muutaman ulkomaisen erityismaininnan.

Chisun Momentum 123 -levyn kuvataan osoittavan taas kerran artistin monipuolisuuden ja muuntautumiskyvyn. “Momentumilla liikutaan vuoroin hengästyttävissä tunnelmissa, vuoroin iho vereslihalla huumoria unohtumatta. Tunne on vahva ja läpitunkeva pitkin koko teoksen”, kuvaa Uuden musiikin X:n musiikkitoimittaja Ida Karimaa.

Costeen Ehkä joskus tää viel naurattaa -debyytti on kerännyt huimia suoratoistolukuja. Tarjolla on angstin lisäksi popkoukkuja. “Synkkä levy ei kuulijaansa naurata, mutta se tuntuu rehelliseltä matkalta artistin ajatuksiin ja elämänkokemuksiin, ja tarinoissa on näin ollen paljon samastumispintaa”, kertoo Uuden musiikin X:n musiikkitoimittaja Jani Kareinen.

Ellinooran Vaaleanpunainen vallankumous taas on artistin toinen levy, jonka kuvataan olevan valtavirtapopin parhaimmistoa. Tunnustusta Ellinoora saa omaperäisyydestään ja rohkeudestaan rikkoa kaavaa. “Tarinat tuntuvat rehellisemmiltä, kun sileän pinnan sijaan tarjolla on rosoista ja räiskyvää elämää”, kuvaa ylex.fi:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto.

F:n esikoisalbumi Mä en oo viel tarpeeks iso yhdistelee YleX:n mukaan useita genrejä ja käsittelee kuoleman ja mielenterveyden kaltaisia suuria aikeita vaipumatta patetiaan. “Vaivaton flow ja voimakas, livenäkin puhdas lauluääni yhdistettynä Juho Suutarisen tasaisen vakuuttaviin tuotantoihin tekevät F:n debyyttialbumista miellyttävää kuunneltavaa”, summaa ylex.fi:n musiikkitoimittaja Anni Gullichsen.

Gettomasan Diplomaatti -levyä kuvataan tiukaksi tykitykseksi, jossa ei kuulla tällä kertaa syväluotaavampia omakohtaisia tarinoita. “Diplomaatti on jämäkkä seitsemän biisin kokonaisuus, jolla kuullaan viihdyttävää tarinankerrontaa, tyylikkäitä biittejä, aina–niin–mainiosti artikuloitua sylkemistä ja sitä taattua tiukan suorapuheista Gettomasaa”, kuvaa Uuden musiikin viikon ja YleX Music -tubekanavan musiikkitoimittaja Katri Norrlin.

Iben Ibelius-levyä kuvataan pehmeän sulavaksi ja freesiksi sekä nuoren miehen mietteiden rehelliseksi kuvaukseksi. “Parikymppinen Ibe edustaa niin sanottua suomiräpin uutta aaltoa ja on trendin isoimpia nimiä. Ibeliuksella artisti todistaa, että on artistina muutakin kuin räppäri”, Norrlin kuvaa.

Jesse Markinin Folk-levy on konkariartistin ensimmäinen soololevy, jonka soundia kuvataan monipuoliseksi ja tunnistettavaksi. “Folk on äärimmäisen vakuuttava, monipuolisen ja lahjakkaan artistin taidonnäyte, jota voi hyvillä mielin nimittää vuoden debyyttialbumiksi”, kuvailee Karimaa.

JVG:n kuudes albumi Rata/Raitti kuuluu YleX:n mukaan vuoden tärkeimpiin levyihin. Siltä löytyy isojen hittien ja hauskanpidon lisäksi vakavampiakin sävyjä. “Albumi ei pyri uudistamaan kotimaista popkenttää, eikä sen tarvitsekaan – duon musiikki toimii lapsista aikuisiin”, kirjoittaa Kareinen Emma-palkitusta levystä.

Tein kai lottorivini väärin -singlestään tuttujen Maustetyttöjen Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttilevy. “Karjalaisen siskokset, Anna ja Kaisa, soittavat lakonista ja laskuhumalaista suomipoppia, jossa keskikaljahenkäykseltä lemahtavat hahmot täyttävät Kela-lomakkeita lääkekorvausten toivossa”, kertoo Markku Haavisto.

Pariisin Kevään Reuna -levyllä soivat bändisoittimien sijaan elektroniset elementit, mutta sanoitusten teemat ovat edelleen tunnistettavia. Teemana on muutos, joka kantaa koko levyn läpi. “Reuna on osoitus siitä, kuinka muuntautumiskykyinen bändi on, menettämättä kuitenkaan sitä jotakin, mikä tekee Pariisin Keväästä Pariisin Kevään”, kirjoittaa Gullichsen.

Erityismaininnan saivat tämänvuotisista ulkomaisista levyistä seuraavat:
James Blake – Assume Form
Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell
Lizzo – Cuz I Love You
Ariana Grande – Thank U, Next

YleX:n artikkeli löytyy täältä.