Optoman UHL55-videoprojektoria myydään nyt 999 eurolla, ja tähän tiukkaan hintaan laite on enemmän kuin mielenkiintoinen. Kyseessä on kompaktin kokoinen ratkaisu, jolla kotiteatteri syntyy aina tarpeen mukaan paikkaan kun paikkaan.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas & AVPlus-toimitus

Heti pahvilaatikkoon sukeltaessa käy ilmi, että Optoman uutukainen on suunniteltu monenlaiseen käyttöön. Kompaktin kokoinen laite on helppo sijoittaa minne tahansa missä nyt haluaakaan elokuvia katsella. Laitetta ei ole edes tarkoitettu kiinteään asennukseen, sillä siinä ei ole ollenkaan kiinnityspaikkoja. Sen sijaan UHL55 on helppo nostaa pöydälle tai vaikka ihan vain lattialle, ja avot - kotiteatteri syntyy lähes minne vaan. Toki tarvitaan valkokangas, mutta hätätapauksessa riittää tasainen valkoinen seinäkin.

Mukana liikuteltavaksi laitteeksi, siis kotia kauemmaksi, Optoma on kuitenkin aavistuksen iso. Eikä varustukseen mitään kantolaukkua edes kuulu. Kyllähän laite putkikassissa kulkee vaikka minne, ehkä useimmiten kesämökille, mutta mistään matkaprojektorista ei ole siis kyse, ennemminkin siirrettävästä laitteesta.

Korkea ja kahteen tunnistettavaan puoliskoon jaettu UHL55 tuo ulkoisesti mieleen 2020-luvulle ajankohtaistetun kasibittisen Nintendon, ja internetin vastaanoton perusteella emme ole assosiaatiomme kanssa yksin. Kahteen puoleen jaetun designin kulmat ja tekstuurit sekä mittasuhteet ja ilmiömäisen lähelle myös fyysinen koko tuovat NES-vainaan mieleen.

Monipuolisuutta kompaktissa paketissa

Vaikka UHL55 on kooltaan, kuvanlaadultaan, ominaisuuksiltaan ja nyt etenkin hinnaltaan mukiinmenevä laite, on siinä joitain heikkouksia, jotka ostajan tulisi ottaa huomioon. Optisen zoomin puute rajoittaa käytettävyyttä jonkin verran, sillä laitteelle on aina löydettävä oikea etäisyys. Lisäksi led-pohjaisen kuvantoiston valoteho jättää toivomisen varaa. Tila pitääkin saada riittävän pimeäksi.

Näiden miinusten vastapainoksi laitteessa on todella oivaltavia ominaisuuksia. Sisäinen usb-tikulta operoiva 4k-soitin mahdollistaa leffan pyörittämisen ilman vaivalloista läppäriyhteyttä, ja mökkiolosuhteissa voi hyvinkin kiittää mahdollisuutta käyttää projektorin sisäisiä kaiuttimia itsenäisesti bluetooth-kaiutinkäytössä.

Etenkin tarjoushinnalla UHL55 on mitä mainioin laite, josta viihdekäyttäjä saa runsaasti riemua niin pelaamiseen, elokuviin, urheiluun kuin muuhunkin. Optomalla saa tosiaan tehtyä kotiteatterin hetkessä lähes paikkaan kun paikkaan, ja miksei se kulje yhtälailla myös hieman kauemmas kotoa.

HYVÄÄ & HUONOA

Alennettu hinta
Siirrettävyys
Itsenäinen 4k-usb-toisto
Zoomin puute
Suurehko kuvalatenssi pelaamista ajatellen

Optoma UHL55

Hinta: 999 €*
Edustaja: Highend Studio Finland
Lisätiedot: www.optomaeurope.com
www.highendstudio.fi

Toimintaperiaate: Lamputon led-projektori
Näyttöteknologia: DLP 4k
Kenno: 0,47” Texas Instruments 2. gen DMD XPR
Natiiviresoluutio: UHD 4K (3 840 x 2 160)
Kontrastisuhde: 250 000 : 1
Valoteho (led): 2 000 luumenia
Natiivi kuvasuhde: 16:9 (4:3-yhteensopiva)
Heittosuhde: 1,2:1
Projektioetäisyys: 0,85–5,3m
Kuvakoko: 30–200” (diagonaalinen)
Keystone-korjaus: Vertikaalinen ±40°
Arvioitu ledin kesto: 30 000 h
Natiivi offset: 103%
Kuvaliitännät: 2 x hdmi v 2.0 (hdcp 2.2)
Ääniliitännät: 3,5 mm (kuuloke) & s/pdif
Verkkoliitännät: Ethernet (rj45), wifi
USB-liitännät: 2 x USB (Alexa & mediatoisto)
Viive: 66 ms
Kaiuttimet: 2 x 8 W
Tyypillinen melutaso: 28dB
Mitat (l x k x s): 220 x 135 x 220 mm
Paino: 3,8 kg
Laitetakuu: 24 kk, led-valolähteellä 60 kk tai 12 000 h, ensin täyttyvä
Muuta: Tukee hdr10- ja hybrid log gamma -hdr-lähteitä, Amazon Alexa- ja Google Assistant -ääniohjaukset, IFTTT-ohjaus, lisävarusteena dlp link -3d-lasit

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia.

* Hinta vaihtelee jälleenmyyjittäin.

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 1/2020 (nro.194)