Jos katukuvassa erottuu nykyään yksi äänentoistopuolen trendi, niin se on täyslangattomien nappikuulokkeiden, erityisesti kevyempien AirPods-mallisten sellaisten käyttö. Otimme selvää, millaisen vastuksen tuoreet haastajat asettavat Applen suosikkimallille.
Teksti ja kuvat: Heikki Kivelä & AVPlus-toimitus
Täyslangattomat nappikuulokkeet eivät varsinaisesti ole mikään uusi juttu, vaikka niiden suosio näyttääkin kasvaneen merkittävästi aivan viime aikoina. Kaikki alkoi oikeastaan jo loppuvuodesta 2016, kun Apple julkaisi edelleen ajankohtaiset, nyttemmin toiseen sukupolveen ja Pro-malliin kehittyneet AirPods-kuulokkeensa. Niiden rinnalle täyslangattomia nappikuulokkeita on ilmestynyt sittemmin myös muilta, tutuiltakin laitevalmistajilta.
Tällä hetkellä markkinoilla on jo lukuisia vaihtoehtoja, ja tarjonta kasvaa jatkuvasti. Samalla myös kuulokkeiden hintataso on laskenut. Edullisimmillaan hinnat ovat noin 60 euron tuntumassa, kun taas kalleimmat mallit taas voivat maksaa kolmisensataakin euroa.
Tässä vertailussamme keskitymme lähinnä hintaspektrin edullisempaan osioon ja mediaanitasoon. Kahdeksasta mallista koostuva vertailuryhmä lähtee kirjoitushetkellä sopuisaan 59 euron hintaan myynnissä olevasta Happy Plugs Air 1:stä ja päättyy 279 euron arvoiseen Apple AirPods Prohon.
Suurin osa tuotekategorian edustajista on perusrakenteeltaan hyvin samanlaisia, mutta toteutuksissa on kieltämättä myös tarvittavaa varianssia ja yksityiskohtia. Tällä kertaa mukana ei ole varsinaisesti urheilu- ja liikuntakäyttöön optimoituja tulppakuulokkeita, vaan kaikkien vertailun mallien yhdistävä tekijä on siinä, että ne ovat kevyemmin korvakäytävän suulle asetettavia kuulokkeita. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö osasta kuulokkeita löytyisi esimerkiksi roiskesuojauksesta kertovaa ip-luokitusta. Täten osa malleista sopii myös lenkkeilijälle, kun taas osa on optimoitu paljon staattisempaan käyttöön.
Yhteistä kaikille on se, että kuulokkeet ovat helppoja ja nopeita ottaa käyttöön, ne mahdollistavat toisto-ohjauksen ja handsfree-puhelut sekä tarjoavat vähintään kohtuullisen käyttö- ja kuunteluajan. Lisäksi kuulokkeita voi käyttää joko kaksin tai yksitellen, esimerkiksi juuri handsfree-puheluihin.
Kehitystä on tapahtunut
Täyslangattomien nappikuulokkeiden trendikkyydestä kertoo näkyvyyden ja tarjonnan kasvun ohella sekin, että tuotekategoriassa on tapahtunut selvää kehitystä. Esimerkiksi noin vuoden takaisiin malleihin verrattuna bluetooth-versiot alkavat kaikissa olla jo vitosta, akunkesto on joiltain osin parantunut eikä äänen- tai yhteydenlaadussa ole enää kriittisempiä puutteita. Peruskäytössä moni kuuloke soi akun täydeltä ilman ensimmäistäkään yhteyskatkosta, eikä yksikään pätkinyt merkittävästi.
Silti on sanottava, että vertailun kuuloketyyppi jakaa varmasti käyttäjiensä mielipiteitä. Ensinnäkin kuulokkeen istuvuus itse kunkin korvakäytävän suulle vaikuttaa todelliseen äänenlaatuun merkittävästi, ja toisekseen tämän tyyppisellä toteutuksella ei yksinkertaisesti saavuteta optimaalisinta äänentoistoa varsinkaan ulkotiloissa tai julkisissa liikennevälineissä – ainakaan vielä. Lisäksi on syytä pitää mielessä, että kuulokkeen rakenteen vuoksi äänen vuoto myös ulospäin on tiettyjen mallien kohdalla huomattavaa, mikä taas vähentää kuuntelun yksityisyyttä.
Yleisellä tasolla lähimmäksi konseptin ideaalia kohoavat tässä vertailuryhmässä molemmat Applen mallit, jotka varsinkin iPhonen kanssa käytettäessä ovat korkeasta hinnastaan huolimatta osoitus siitä, että koko trendin alullepanija tietää aika tarkkaan, millainen tuotteen tulee olla. Se ei silti tarkoita sitä, etteivätkö vertailun muut osallistujat tarjoaisi kategoriassaan myös aivan kelpoa laatua. Lähinnä vertailun edullisemmissa malleissa hiukan tökkää designin ja rakenteen eräänlainen heppoisuus ja bulkkius, mikä sävyttää käyttökokemusta vähän joka saralla verrattuna virtaviivaisempiin haastajiin.
Tästä johtuen vertailun pisteisiin perustuva paremmuusjärjestys on lähinnä suuntaa antava, ja kiinnostavia malleja kannattaa tutkia ja kokeilla ennakkoluulottomasti – tai odottaa ehkä vielä vuosi, josko tuotteiden laatu kaikilla osa-alueilla olisi hypännyt taas yhden pykälän eteenpäin!
Vertailu kokonaisuudessaan tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)
Kommentit