Teksti: Jussi Ansio
Kuvat: Jussi Ansio ja valmistaja


Syksyllä 2018 markkinoille tullut Osmo Pocket on hämmästyttävän pieni gimbaalikamera. Tuntuma käteen on laadukas, mutta ensinäkemältä on silti hiukan vaikea uskoa, että tämän kokoluokan laitteella saisi aikaiseksi speksien lupaamaa laatua.

Myyntipakkauksessa on mukana lyhyt usb-kaapeli ja usb-c- ja lightning-adapterit sekä asiallisen oloinen suojakotelo. Adaptereilla laitteen saa liitettyä älypuhelimeen, mikä mahdollistaa videoiden ja kuvien tallentamisen myös suoraan puhelimen muistiin, ja myös kohteiden tähtäilyn isommalta näytöltä sekä helpommin käytettävät ja laajemmat valikot. Erityisesti Pro-tilassa säätäminen on huomattavasti helpompaa puhelimesta kuin laitteen omalta minimaaliselta kosketusnäytöltä, joskin jälkimmäiseltäkin homma onnistuu tarvittaessa ilman isoja irvistelyjä.


Asialliset speksit

Laite sisältää 12 megapikselin ja 1/2,3 tuuman CMOS-kennolla varustetun kameran, jonka objektiivi on valovoimaltaan f/2,0. 4K-videota tallentuu tarvittaessa 60 kuvan sekuntinopeudella. Tallennustilana toimii maksimissaan 256 gigatavun microSD-muistikortti. Akun kapasiteetti on 875 milliampeerituntia ja sen luvataan riittävän 140 minuutiksi. Sähköinen kolmeakselinen gimbaali mahdollistaa vakaan kuvan lisäksi kasvojen ja kohteiden seurannan sekä Motionlapse-kuvaustilan. Nämä ovat tuttuja ominaisuuksia muun muassa Dji:n Osmo Mobile kännykkägimbaaleista. Kameran liikkuvuutta laite hyödyntää myös panoraamakuvien ottamisessa, joissa vaihtoehtoina on neljästä vierekkäisestä kuvasta koostettava 180 asteen kuva sekä 3x3-kuva. Laitteen omaan muistiin panoraamakuvat tallentuvat vain erillisinä kuvina, jolloin tietokoneelle kuvia ladatessa kuvat täytyy “kutoa” yhteen erillisellä Dji Media Maker -ohjelmalla. Stitching-toiminto on kyllä käytössä automaattisesti silloin kun laitteeseen on liitetty älypuhelin.

Varusteluun kuuluu ohjeistuksen lisäksi kätevä säilytyskotelo ja usb-sovittimet älypuhelimen liittämiseksi lisänäytöksi ja ohjaimeksi kameran kylkeen. Osmo Pocketille on saatavana myös paljon erilaisia lisävarusteita ja muun muassa tehostelinssejä.


Kuvaamaan

Alkuun pääseminen on helppoa. Ensin ladataan kännykkään Dji Mimo -applikaatio, liitetään laite kännykkään, rekisteröidään tuote ja ladataan viimeisin laiteohjelmisto. Tämän jälkeen kamera on kuvausvalmis.

Perusasetuksilla voi nauhoituksen pätkäistä päälle vaikka saman tien ja ryhtyä kuvaamaan. Valikkojen selailu paljastaa säätömahdollisuuksia varsin kattavasti, joten tilanteeseen ja valaistukseen sopivien asetusten etsiminen onnistuu varmasti.


Usb-c- ja lightning-adaptereilla laitteen saa liitettyä suoraan puhelimeen, mikä mahdollistaa videoiden ja kuvien tallentamisen myös suoraan puhelimen muistiin, ja myös kohteiden tähtäilyn isommalta näytöltä sekä helpommin käytettävät ja laajemmat valikot.

Kuvaustiloja on useita. FPV-moodi liikuttaa gimbaalia laitteen liikkeiden mukaan, Tilt-Lock pitää vaaka-akselin paikallaan riippumatta laitteen liikkeistä, ActiveTrack mahdollistaa erikseen valittavan kohteen seurannan sekä selfie-moodissa mielikuvituksellisesti nimetty FaceTrack pitää huolen, että oma naama näkyy kuvassa koko ajan. ActiveTrack jättää jonkin verran toivomisen varaa, kohde hukkuu melko helposti, eikä kamera pysy varsinkaan nopeissa liikkeissä mukana alkuunkaan. Kasvojenseuranta vaikuttaisi toimivan selvästi paremmin. Timelapse- ja Hyperlapse-videot onnistuvat myös, samoin kuin hidastusvideon kuvaaminen jopa 240 kuvan sekuntinopeudella.

Laitteen kaksi fyysistä nappia toimivat loogisesti. Vasemmanpuoleinen on varattu pelkästään kuvauksen käynnistämiseen ja pysäyttämiseen. Oikeanpuoleinen toimii pitkään painettaessa virtanappina. Yksi painallus vaihtaa video- ja valokuvaustilan välillä, kaksi painallusta resetoi gimbaalin ja kolme painallusta vaihtaa selfie- ja normaalin kuvaustilan välillä, eli kiepauttaa kameran 180 astetta ympäri. Kaikki muu hoidetaan pienen-pieneltä kosketusnäytöltä. Kokoonsa nähden kosketusnäytön käyttö on kuitenkin varsin sujuvaa, joskin virheliikkeitä tulee välillä tehtyä. Kaikki tärkeimmät asetukset ovat vain parin pyyhkäisyn takana.


Helppoa ja nopeaa

Laite todellakin on taskukokoinen ja sellaisena helposti kanniskeltavissa ihan joka paikkaan. Mukana tuleva suojakotelo estää isompien vahinkojen tapahtumisen esimerkiksi laitteen pudotessa ja linssikin pysyy kotelon suojassa erinomaisesti naarmuuntumatta. Tilanteen osuessa kohdalle kamera on kaivettu taskusta ja kuvausvalmiina muutamassa sekunnissa. Täysin amatöörikin saa asetusten ollessa automaattiasennolla kelpo jälkeä aikaiseksi. Gimbaali tasoittaa suurimmat töyssyt ja valotus on suurin piirtein kohdallaan melkein joka tilanteessa. Kokeneempi käyttäjä tietysti säätää itse ja käyttää tarpeen mukaan linssin eteen saatavia filttereitä, joiden tarve erityisesti kirkkaassa päivänvalossa on suuri.

Osmo Pocketiin onkin saatavilla varsin mukavasti filttereitä eri valmistajilta. Lisävarustevalikoima on muutenkin kohtalaisen kattava wifi-moduulista ja erillisestä gimbaalin ohjaamiseen tarkoitetusta palikasta aina gopro-tyylisiin kiinnikkeisiin asti.

Huonoja puolia laitteesta on vaikea keksiä. Pienikennoisen kameran ongelmat ovat samaa luokkaa kännykkäkameroiden kanssa, mutta tämä oli täysin odotettavissakin. Hämäräkuvaus jättää hieman toivomisen varaa verratessa isompikennoiseen kameraan, mutta on silti selvästi paremmalla tasolla kuin laadukkaammissakaan kännykkäkameroissa. Usb-adapteri, jolla kännykkä liitetään laitteeseen, ei ole erityisen luotettava. Puhelin pääsee liikkumaan jonkin verran liittimen sivusuunnassa ja yhteys katkeaa helposti. Ongelma poistunee ostamalla muutaman kympin arvoisen wifi-moduulin, jolla yhteys puhelimeen onnistuu wlan- tai bluetooth-yhteydellä.

Näyttävien panoraamakuvien ottaminen on todella helppoa. Täysin amatöörikin saa asetusten ollessa automaattiasennolla helposti kelpo jälkeä aikaiseksi. Gimbaali tasoittaa suurimmat töyssyt ja valotus on suurin piirtein kohdallaan melkein joka tilanteessa.


YHTEENVETO

Kerrassaan pätevä

DJI Osmo Pocketia ei voi todellakaan pitää edullisena, mutta rahalle saa erittäin paljon vastinetta. Ominaisuudet eivät lopu kesken vaativallekaan kuvaajalle ja silti amatöörikin saa laitteesta kaiken tarvittavan, tai ainakin paljon irti. Helppokäyttöisyyteen on selvästi panostettu eikä kuvanlaadussa ole moitteen sijaa. Vlogaajalle tai tubettajalle Osmo Pocket on erinomainen vaihtoehto järkkäriin tai actionkameraan verrattuna, eikä laite hukkaan mene muuten ammattikseen kuvaavan tai vakavammin harrastavan kameralaukussakaan.


Hyvää & Huonoa

Pieni koko
Ominaisuudet
Kuvan laatu luokassaan
Ei erityistä


Tietoa & Ominaisuuksia

Merkki ja malli: DJI Osmo Pocket
Suositushinta: 359 €
Edustaja/maahantuoja:
Lisätietoja: https://www.dji.com/fi/osmo-pocket

Kuvakenno: 8,8 x 6,6 mm CMOS-kenno, 12 Mpix
Objektiivin kuvakulma: 80 astetta
Herkkyys: ISO 100-3200
Suljinajat: 8s-1/8000s
Videoresoluutio: 4K Ultra HD: 3840×2160 24/25/30/48/50/60p
FullHD: 1920×1080 24/25/30/48/50/60/120p
Muistikorttipaikka: Micro SD (HC/XC), maks 256 Gt
Akunkesto: n. 140 min (1080p/30 fps)
Latausaika: n. 73 min
Mitat: 121,9 x 36,9 x 28,6 mm
Paino: 116 g
Myyntipakkauksen sisältö: Osmo Pocket, USB-C-adapteri, Lightning-adapteri, latauskaapeli, suojus

Lisävarusteet: Lukuisia