Klipsch BAR 48 -soundbar erottuu massasta rohkealla tyylillään kera Tractrix-torvidiskanttien. Tuovatko diskantit ääneen lisäarvoa? No ainakin leffasoundit kuulostivat hyviltä.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja


Laadukkaista hifikaiuttimistaan tunnetun Klipschin valikoimaan kuuluu myös soundbar-kaiuttimia. Nyt testattu uutuusmalli BAR 48 poikkeaa onneksi massasta ainakin kolmella tavalla: Sen kotelo (ei vain subwoofer, vaan myös pääyksikkö) on oikeaa puuta, korkeat taajuudet toistetaan Klipschin “aidoilla” Tractrix-torvidiskanteilla ja design on rohkeaa.


Rakenne

Bar 48 erottuu massasta muotoilullaan. Selkeälinjainen ja harvinaisen tukevarakenteisen tuntuinen “kakkosnelonen” sopii leveytensä puolesta parhaiten 55-tuumaisen television yhteyteen. Se voidaan asentaa seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä tai sijoittaa tv:n eteen tason päälle. Soundbarin korkeus on noin 75 mm, joka on hyvä pitää mielessä, koska nykyään televisiot seisovat melko matalilla jaloilla.

Jos soundbar sijoitetaan tason päälle, niin suosittelemme etureunan alle 10-15 mm korokepaloja suuntaamaan palkkia hieman ylöspäin. Tämä parantaa diskanttitoistoa ja vähentää tason aiheuttamia heijastumia.

Subwoofer on toteutettu 8-tuumaisella elementillä, joka puhaltelee lattiaa kohden refleksiaukon avustuksella. Subbari kytkeytyy soundbaryksikköön langattomasti.

Soundbar sisältää 3 kanavaa: oikean, vasemman ja keskikanavan. 2-tie-pääkanavissa on Tractrix-diskanttien kera noin 3-tuuman soikeat basso/keskiäänielementit. Myös keskikanavassa on samanlainen diskantti kahdella basso/ keskiäänellä. Bassotoistoa laajentaa kaksi passiivisäteilijää.

Subwoofer-yksikkö on kooltaan kompakti, joskaan ei erityisen pieni. Refeksiviritteisessä kotelossa on alaspäin suunnattu 8-tuuman elementti. Vahvistintehoa luvataan 100 W. Subwooferin kotelo on rakenteeltaan soundbar-systeemeille tyypillisesti hieman “kevyt”, mutta ajaa asiansa. Näppärä Tee-Se-Itse-mies saa kotelon kyllä helposti tukevamman oloiseksi, joka todennäköisesti kuuluisi myös äänessä. Subwoofer kytkeytyy soundbar-yksikköön langattomasti.


Ominaisuudet

Liitännät käsittävät yhden HDMI -, digitaalisen optisen sekä 3.5 mm analogisen tulon. Yleensä soundbar kytketään television HDMI-liitäntään. Tällöin sen pitää olla ns. ARC-liitäntä, jolloin TV:n ääni saadaan kulkemaan ikään kuin takaisinpäin TV:n HDMI-liitännästä. Bar 48 sisältää myös bluetooth-yhteyden, jolloin sen kautta voi soittaa musiikkia suoraan puhelimesta.

Bar 48 “ymmärtää” yleisimpiä surroundformaatteja ja sisältää myös virtuaalisen surround-tilan. Dialog-valinta voimistaa keskikanavan toistoa ja tuo puheen voimakkaammin kuuluviin. Night-tilan tasoittaa voimakkaiden ja hiljaisten äänien voimakkuuseroja ja vaimentaa subwooferin, jolloin yökuuntelu on “turvallisempaa”.

Bar 48 -soundbarin voi myös tarvittaessa muuttaa helposti ihan aidoksi 5.1-surroundsysteemiksi lisävarusteena myytävillä langattomilla Klipsch Surround 3 -takakaiuttimilla (299 €/pr).

Kaukosäätimessa on taustavalaistus ja varustukseen kuuluu myös 150 cm HDMI-kaapeli. Laitetta voi “tuunata” puisilla päätykappaleilla. Käyttöohjeet ovat vain englanniksi ja ne voisivat olla selkeämmät.

Liitäntöinä HDMI, 3,5 mm jakki (analoginen) ja optinen/digitaalinen Toslink.


Käyttöönotto ja käyttö

Vaikka kyseessä on sangen yksinkertainen laite, niin käyttöönotto voisi olla helpompaa. Tällaisen laitteen ostaja ei ole todennäköisesti mikään av-lehden toimittaja.. Käyttöohjeen pitäisi olla suomeksi, vaihe vaiheelta etenevä, selkeä ja kuvitettu ja isommalla fontilla. No, laitteesta saatiin ääni ulos toki nytkin, mutta näin pienenä vinkkinä. Toki maahantuoja lupaa toimittaa ohjeen suomeksikin, mutta kuka nyt haluaa odottaa, ja kuinka pitkään.
Laitteen edessä on rivi ledejä, jotka ilmaisevat muun muassa äänenvoimakkuuden tasoa, mutta esimerkiksi äänitilan asetuksen indikointi jäi epäselväksi. Ledit saa myös sammutettua.

Laitteen päällä on myös kytkimet ja esimerkiksi valittu äänitila näkyy sieltä heti, mutta ei kuuntelupaikalle.

Kaukosäädin on laadukkaan oloinen ja siinä on taustavalaistus. Äänenvoimakkuus säätyy suoraan myös TV:n ohjaimella ja laite voidaan opettaa tottelemaan TV:n ohjainta myös muille toiminnoille. Kaukosäätimessä on helppokäyttöinen subwooferin voimakkuuden säätö, mistä erityisesti plussaa. Jäimme silti kaipaamaan erillisiä sävynsäätöjä; etenkin diskanttisäätöä.

Klipschin erikoisuus on merkille tunnusomaiset Tractrix-torvidiskantit. Sellainen on myös keskikanavassa, tosin piilossa kankaan takana. Myös laitteen päältä löytyy käyttökytkimet.


Äänenlaatu yllätti

Ensimmäinen havainto oli pieni pettymys. Huone ei täyttynyt kirkuvilla efekteillä eikä maa tärissyt. Mutta kun elokuva eteni, niin mielikin muuttui. Tämähän “soi” hyvin, siis jos elokuvan ääntä voi soimiseksi sanoa. Ääni oli rasittamattoman kuuloinen, päinvastoin kuin monissa soundbar-kaiuttimissa. Dialogien osalta ehkä jopa hieman etäinen ja tumma, mutta toisaalta tämä jätti tilavaikutelmalle enemmän “tilaa”. Bassot toistuivat luonnollisesti ilman kuminaa ja jumputusta, ja toisto kuulosti myös menevän alas. Subbarin tason on oltava tietysti kohdallaan.


"Kaikkiaan ääni oli elokuvakäytössä miellyttävä, ehkä jopa liian. Ripaus diskanttia ei tekisi pahaa."


Hyvänkuuloisen bassotoiston osalta täytyy toki huomauttaa sen riippuvan suuresti myös subwooferin sijoituksesta. Bassotoistoa voi sijoituksen lisäksi “säätää” myös kotelon refleksiputken tukkimisella.

Musiikin kuuntelussa Bar 48 -soundbar ei ollut parhaimmillaan. Tummahko soundi, mikä toimi elokuvilla, muuttui musiikilla liian tummaksi ja jopa tunkkaiseksi. Bassotoistokaan ei kuulostanut niin hyvältä kuin se oli kuulostanut elokuvilla.

YHTEENVETO

Helposti aitoa leffatunnelmaa

Klipsch Bar 48-soundbar-yhdistelmä toimii elokuvakäytössä hyvin. Sen ääni on soundbar-kaiuttimeksi yllättävän tasapainoinen ja ääneltään rasittamaton. Bar 48 pystyi loihtimaan elokuviin jopa ihan aidon tuntuista tilavaikutelmaa. Ainakin verrattuna tv:n omiin kaiuttimiin. Bassoissa oli ulottuvuutta ja yllättävän paljon voimaa. Musiikin kuuntelussa Bar 48 ei kuitenkaan toiminut läheskään yhtä hyvin. Tässä suhteessa pettymys, mutta elokuvien kanssa ja hintaluokassaan Klipsch Bar 48 oli kyllä hämmästyttävän hyvä. Käyttöohjeet voisivat olla kyllä paremmat. Suosittelemme pienin varauksin.


Ääni elokuvakäytössä
Bassotoisto varauksin
HDMI-kaapeli vakiona
Ääni musiikinkuuntelussa
Ohjeistus


Klipsch BAR 48

Suositushinta: 699 €
Edustaja: Loud Group Oy
Lisätietoja: www.klipsch.com

Rakenne: 3.1-kanavainen soundbar
Diskantti: (3 kpl) 25 mm (Tractrix-torvi)
Keskiääni/basso: (4 kpl) 76x50 mm
Subwoofer: (1 kpl) 200 mm, 100 W, refleksikotelo, langaton yhteys
Sisääntulot: HDMI, 3,5 mm (analoginen), Toslink (optinen/digitaali), bluetooth

Surroundformaatit:Virtual, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, DTS-HD
Kuuntelutilat: Virtual, Dialog, Night
Muuta: Ohjaus TV:n kaukosäätimellä, ledien valaistuksen valinta (kirkas, himmeä, auto-off)
Mitat (l x k x s): 1211 x 73 x 86 mm
Subwooferin mitat: 302 x 410 x 302 mm
Varusteet: Taustaval, kaukosäädin, HDMI-kaapeli (150 cm), virtajohdot, kahdet päätykappaleet (musta ja ruskea), seinäkiinnikkeet asennus. ja käyttöohjeet
Lisävarusteet: Klipsch Surround 3 takakaiuttimet (299 €/pr).