Vuoden hittituote älykello on kätevä apu aktiivisuuden seurantaan. Joissain tilanteissa sen avulla voi korvata jopa puhelimen. Testasimme neljä eri hintaluokan mallia.

Teksti ja kuvat: Joni Nikkola & AVPlus-toimitus


Vertailussa mukana:

  • Forever SW-200
  • Huawei Watch GT 2
  • Wish Smart Watch
  • Xiaomi Amazfit GTR

Viimeisimmän voimassaolevan tilaston mukaan älykellojen myynti kasvoi Suomessa viime vuonna huimat 90,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Elektroniikan tukkukauppiaiden kodintekniikkaindeksi. Parantuneiden ominaisuuksien arvellaan olevan voimakkaasti kasvaneen suosion takana. Toisaalta ihmisiä kiinnostaa entistä enemmän oman liikkumisensa ja palautumisensa seuraaminen. Odotettavissa onkin, että älykello löytyy esimerkiksi tulevana jouluna monesta pukinkontista.

Kaikille kukkaroille
Markkinajohtaja on vajaan 500 euron hintainen Apple Watch, mutta otimme testiin kelloja verrattain edullisesta hintaluokasta. Kalleimpana on 250 euron Huawei Watch GT 2, joka on jatkoa viimevuotisella GT-mallille. Toisiksi hintavin Xiaomin alabrändin Amazfitin GTR, joka muistuttaa ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan melko paljon Huaweita. Kellon hinta tipahtaa noin 150 euron luokkaan.

Noin 60 euron hintaluokassa pyörivän Forever SW-200:n takana on itäeurooppalainen TelForceOne. Muista vertailun malleista sen erottaa se, että sillä pystyy myös soittamaan itsenäisesti puheluita ja kirjoittamaan tekstiviestejä.

Mukana on vielä Wishistä tilattu 20 euron älykello, joka lupaa kevyestä hinnastaan ja brändittömyydestään huolimatta muun muassa happisaturaation ja EKG:n mittauksen. Periaatteessa kyseinen kello saattaa olla myös artikkelin kallein, sillä tilaussivu kertoo normaalihinnaksi 814 euroa.

Mukaan valikoimme kutakuinkin perinteisen kellon näköisiä malleja, joissa on myös aktiivisuus- ja urheilutoimintoja. Otimme mukaan eri hintaisia laitteita selvittääksemme, missä kohtaa hinta ja ominaisuudet parhaiten kohtaavat.

Arvioimme kelloja niiden käyttöönoton, käytettävyyden, toimintojen ja toiminta-ajan perusteella. Eniten painoa annoimme toiminnoille ja toiminta-ajalle, sen jälkeen käytettävyydelle ja vähiten käyttöönotolle.

Rahalla saa
Kaikkiaan vertailumme kelloista paljastui yllättävän suuria eroja. Jokainen niistä toimi kyllä aikarautana, mutta aktiivisuuden seuranta oli hyvin vaihtelevaa. Kutakuinkin puhtain pistein lupaamistaan tehtävistä suoriutui Huawei, joka oli testin selvästi hintavin malli. Muista malleista taas löytyi oleellisia ominaisuuksia, jotka eivät yksinkertaisesti toimineet. Xiaomissa se oli sykemittaus, Foreverissä unenseuranta, Wishin kellossa sykemittaus ja etenkin luvatut EKG ja verenpainemittaus. Jos kyseisiä ominaisuuksia ei kuitenkaan tarvitse, omaan käyttöön sopivan kellon voi saada edullisestikin.


Vertailu kokonaisuudessaan tuotekohtaisine arvioineen on luettavissa AVPlus-lehdestä 10/2019 (nro. 193)