Jabra Elite 85h -vastamelukuulokkeet haastavat premium-luokan kilpailijat viimeistelyllä ja älykkäillä toiminnoilla. Nyt ne ovat entistäkin halvemmat.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola

Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

Vastamelukuulokkeita on saatavilla yhä edullisemmin. Muutaman kympin malleillakin saa jo taitettua esimerkiksi liikennemelua julkisissa liikennevälineissä. Äänenlaatu halpismalleissa on kuitenkin vaihteleva, vaikka niihinkin mahtuu hintaisekseen päteviä löytöjä.

Noin 400 euron premium-malleissa taas esitellään yhä tehokkaammilla meluntorjunaominaisuuksilla varustettuja ratkaisuja. Parhaat niistä tarjoavat jo liki hiirenhiljaista, mustaa taustaa, jonka päälle voi sijoitella haluamansa äänimaiseman. Hinta vain on monen makuun hieman korkea.

Jabra Elite 85h sijoittuu hinnaltaan premium-mallien ja edullisimpien vastamelukuulokkeiden välimaastoon. Valmistajan sivuilla kuulokkeiden hinnaksi kerrotaan noin 250 euroa, mutta tällä hetkellä niitä saa jo lähes puoleen hintaan esimerkiksi Powerista, Gigantista ja Verkkokaupasta. Noin 140 euron hinta on siis hyvinkin edullisen tuntuinen.

Erityistä Jabra Elite 85h:ssa on pitkä akunkesto ja ympäristön mukaan mukautuva vastamelutoiminto. Jabra on Bluetooth-äänentoiston pioneereja, ja yhtiö on ollut kehityksen kärjessä myös mikrofonien vastamelutoiminnon kehittämisessä. Osaamista siis riittää. Mutta voivatko näin halvat vastamelukuulokkeet olla oikeasti hyvät?

Helppo katsella ja käyttää

Jabra Elite 85h:n ensivaikutelma on laadukas, ja viimeistelyltään kuulokkeet lähestyvät jo kalliimpia kilpailijoitaan. Kuulokkeet on pinnoitettu ulkopinnoiltaan persoonallisesti kankaalla, mutta korvallisilla ja sangassa ovat keinonahkapehmusteet. Pehmusteet ovat miellyttävän hellävaraiset. Viimeistelyssä ei ole valittamista.

Kuulokkeiden mukana tulee kompakti mutta tanakka kuljetuskotelo, USB-C-latausjohto, 3,5 millimetrin audiojohto sekä kahden liittimen lentokoneadapteri. Kaikki on siis varusteiden puolesta kunnossa matkakäyttöä varten. Ainoastaan 6,3 mm adapteri puuttuu, mutta langattomissa kuulokkeissa se on harvoin tarpeen eikä toisaalta maksa monta euroa. Kuulokkeet taittuvat ja kääntyvät käteväzti matkaa varten pieneen kokoon, ja kotelon saa sujautettua helposti olkalaukkuun.

Jabra kertoo, että kuulokkeiden sisäosat on suojattu nanopinnoittella pölyä ja vettä vastaan. Tälle valmistaja myöntää myös kahden vuoden takuun. Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on IP52-tasoinen, eli sisään pääsevän pölyn ei pitäisi vaikuttaa laitteen toimintaan ja laite kestää pystysuoraan tai 15 asteen kulmassa tippuvaa vettä. Vaikka kuulokkeet eivät aivan pikkutihkusta säikähtäisikään, niin vesisateeseen ei kuitenkaan välttämättä kannata lähteä lenkille, jos haluaa pelata varman päälle.

Hyvällä tasolla on myös kuulokkeiden akunkesto, jota luvataan kertalatauksella peräti 36 tunniksi vastamelutoiminnon kanssa ja ilman vastamelutoimintoa 41 tunniksi.  Valmiustilassa kuulokkeiden akun luvataan kestävän jopa vuoden. Esimerkiksi  työmatkoilla voi aivan hyvin pärjätä parikin viikkoa lataamatta. Käytännössä kesto riippuu kuitenkin myös kuunteluvoimakkuudesta.

Lataaminen tapahtuu USB-C-liitännän välityksellä, ja täyteen akun saa ladattua 2,5 tunnissa. Jos akku pääsee kaikesta huolimatta loppumaan vaikkapa töihin mennessä, vartin mittaisella kahvitaukolatauksella lisämehua saa viideksi tunniksi – käytännössä vaikkapa Euroopan sisäisen lennon ajaksi. USB-kaapeli on vain lataamista varten. Sen kautta ei pysty kuuntelemaan musiikkia.

Hipaisupainikkeita kuulokkeissa ei ole, mutta oikeanpuoleisen kuulokkeen keskellä on päällepäin huomaamaton monitoimipainike. Sen avulla voi pysäyttää ja käynnistää toiston, vastata puheluun, lopettaa sen tai tuplapainalluksella hylätä puhelun. Monitoimipainikkeen yläpuolella ja alapuolella taas ovat äänenvoimakkuuden säädöt.

Oikean kuulokkeen alareunassa on painike mykistystä tai puheohjauksen aktivoimista varten. Vasemmanpuoleisen kuulokkeen alareunasta löytyy painike, jota lyhyesti painamalla voi valita vastamelutoiminnon ja ympäristön ääntä läpi päästävän HearThrough -toiminnon välillä tai kytkeä molemmat pois päältä. Pitkään samaista painiketta painamalla taas pääsee valitsemaan sovelluksessa asetettavia Moments-tiloja.

Käyttö on tavallistakin helpompaa, sillä kuulokkeet ja parinmuodostustoiminto käynnistyvät heti, kun asettaa kuulokkeet korville. Kerran kuulokkeet paritettuaan ne  muodostavat yhteyden puhelimeen ja kertovat akun lataustilan oitis korville laitettaessa. Kuulokkeet myös pysäyttävät ja käynnistävät toiston, kun ne ottaa pois päästä ja laittaa takaisin.

Fiksu vastamelutoiminto

Vastamelutoiminnon SmartSound-toiminnon luvataan tunnistavan kulloisenkin kuuntelutilanteen 6 000 piirteen perusteella. Automaattisen tunnistuksen perusteella kuulokkeet valitsevat neljän niin sanotun Moments-tilan välillä. In Private -tila on tarkoitettu esimerkiksi kotiolosuhteisiin tai muuhun hiljaiseen tilaan, jolloin vastamelutoimintoa ei tarvita. In Public taas on tarkoitettu esimerkiksi kaupungilla kuljeskeluun, jolloin vastamelutoiminto päästää osan äänistä läpi.  Tehokkaimmalla melunsuodatuksella varustettu Commute taas sopii julkisiin liikennevälineisiin. Kaikkien tilojen asetuksia pystyy myös säätämään oman makunsa mukaiseksi. Tarjolla on lisäksi omia asetuksia varten My Moment -tila.

Tilanteen tunnistus vaikutti testissämme toimivan hyvin. Lähes äänettömässä aamupäivän ratikassakin se ymmärsi, että nyt ollaan joukkoliikenteessä. Tunnistaminen kestää muutaman sekunnin, mikä voi tiuhemmin vaihtuvissa tilanteissa olla ärsyttävää. Vastamelutoiminto on myös tehokas. Se käyttää kuulokkeiden kahdeksasta mikrofonista neljää. Ulospäin menevän puhelun ääntä se puolestaan suodattaa kuuden mikrofonin voimin. Kuulokkeet suodattavat tyypilliseen tapaan parhaiten matalia taajuuksia, kun taas korkeimmista taajuuksista pääsee jonkin verran läpi.

HearThrough-toiminnon avulla voi vaihtaa muutaman sanan vaikkapa naapurin tai kaupan kassan kanssa ottamatta kuulokkeita pois päästä. Sen voi kytkeä päälle myös kävellessä liikenteen seassa, jos haluaa pysyä paremmin tietoisena ympäröivästä maailmasta. Vastamelutoimintoa pystyy käyttämään myös langallisessa kuuntelussa, kunhan akussa on virtaa.

Äänenlaatu

Toisto on neutraaleilla taajuuskorjaimen asetuksilla jonkin verran loudness-tyyppinen nykymuodin tapaan. Bassontoisto on miellyttävän pyöreää ripauksella täyteläisyyttä. Basso on neutraaleilla asetuksillakin melko tanakkaa, mutta halutessaan sitä saa kesytettyä taajuuskorjaimella. Kuminaa on havaittavissa vain kaikkein ruuhkaisimmalla bassotykityksellä.

Monenlainen musiikki triphopista metallin kautta iisiin jatsiin tuntui toimivan mallikkaasti. Yksityiskohtien toisto on napakkaa ja tarkkaa koko taajuusalueella, mikä tekee toistosta innostavaa mutta toisaalta voi käydä pidemmissä kuuntelusessioissa hieman raskaaksikin melko nasakan diskanttitoiston vuoksi. Toisto on omimmalla tontillaan rytmimusiikissa. Kaikkein neutraaleinta hifikuuloketta etsivälle Jabrat eivät ehkä ole ykkösvaihtoehto, mutta ne soivat kuitenkin laajalla musiikkikattauksella innostavasti.

Harvinaisen fiksu sovellus

Kuulokkeiden kaveriksi on ladattavissa ilmainen Jabra Sound+ -sovellus – tällä kertaa harvinaisen fiksusti suunniteltu. Sovellus tarjoaa pikaoppaan ja mahdollisuuden valita puheassistentiksi puhelimen oletuksen tai Amazon Alexan välillä. Mukana on myös viisialueinen ekvalisaattori. 

Sovelluksella pystyy lisäksi päivittämään kuulokkeiden laiteohjelmiston. Liian usein laiteohjelmiston päivitys eri valmistajien sovelluksissa tahmaa ja pahimmassa tapauksessa jumittaa koko kuulokkeet, mutta Jabran sovelluksessa uusin firmware sujahti perille nopeasti ja ongelmattomasti.

Erikoinen mutta mukava lisä on mahdollisuus peittää taustahälinää erilaisilla äänillä, esimerkiksi pinkillä tai valkoisella kohinalla tai luonnon äänillä. Ne ovatkin usein rauhoittavampi äänimaisema kuin aistieristys.

YHTEENVETO

Jabra Elite 85h -kuulokkeet tarjoavat paljon vastinetta hinnalleen, etenkin nyt kun hinta on entisestään pudonnut. Vaikka design ei olekaan kaikkein ylellisin, se on kuitenkin tyylikäs ja persoonallinen.
Äänentoisto on innostava ja tarjoaa rutkasti yksityiskohtia. Vastamelutoiminto on riittävän tehokas suodattaakseen häiritsevät äänet esimerkiksi lentokoneessa tai bussissa.
Erityiskiitoksen ansaitsee fiksu sovellus, älyominaisuudet sekä kerrankin vaivattomasti toimiva laiteohjelmistopäivitys. Kun vielä varustetaso on riittävä ja akkuakin piisaa pidemmälle matkalle, on vaikea löytää suuria syitä olla ostamatta. SUOSITTELEMME!


Persoonallinen viimeistely
Toimivat älyominaisuudet
Innostava ja yksityiskohtainen äänentoisto
Hyvä vastamelutoiminto
Akunkesto
Ei mitään hintaluokassaanJabra Elite 85h

Suositushinta: 249,99 €

Lisätietoja: www.jabra.com

Kuuloketyyppi: Suljettu, korvan ympäröivä

Bluetooth: 5.0 + SBC, AAC

Vastamelutoiminto: Kyllä

Akunkesto: 36 h (vastamelutoiminnolla), 41 h (ilman vastamelutoimintoa)

IP-luokitus: IP52

Latausliitäntä: USB-C

Paino: 296 g

Värivaihtoehdot: Titaani/musta, musta, kupari/musta, kulta/beige ja laivastonsininen

Muuta: Kova kuljetuskotelo, USB-C-johto (30 cm), 3,5 mm audiojohto (120 cm), lentokoneadapteri,