Alkujaan KEF:n 50-vuotisjuhlien korvilla vuonna 2012 julkaistu LS50-kaiutin saavutti niin suuren suosion, että se on ollut tuotannossa ja myynnissä siitä saakka. Nykypäivän klassikko kuitenkin päivittyi hiljattain, ja mahdollista on, että uusi LS50 Meta on vuoden tapaus kaiutinrintamalla!
Kahdeksan vuotta tuotannossa on nykypäivänä poikkeuksellisen pitkä aika melkeinpä mille tahansa tuotteelle, mutta jos perusteet on kunnossa, niin miksi muuttaa hyväksi havaittua konseptia? KEF LS50:n kohdalla äänenlaadun, työn laadun ja designin yhdistelmä on osunut siinä määrin nappiin, että kaiutin on yhä tänäkin päivänä täysin relevantti valinta.
Pysyäkseen kehityksen aallonharjalla KEF suunnittelijoineen on kuitenkin nostanut klassikkokaiuttimen jälleen työpöydälle. Tämä ei kuitenkaan ole muuttanut kaiuttimen pohjimmaista toteutusta lainkaan, vaan muutokset ovat melko hienovaraisia.
Jo pintapuolisesti huomaa, ettei ulkonäön suhteen mikään ole erityisemmin muuttunut. Kaunista mutta teknisesti kehittynyttä koteloa on kuitenkin hiukan paranneltu. Koko ja muoto ovat ennallaan, ja KEF:n klassinen Uni-Q-elementti istuu edelleen tiukasti kaarevassa etulevyssä, joka on tehty polyesterihartsista ja lasikuitu–kalsiumkarbonaattiseoksesta. Muilta osin kotelo on mdf-levyä, eikä sisäisessä tuennassa ja vaimennuksessa ole kitsasteltu. Viimeistelyvaihtoehtoja on neljä: valkoinen, hiilenmusta, titaaninharmaa sekä sininen.
LS50 Metan keskeisin kehitystyö on kohdistunut Uni-Q-elementtiin. Kyse on KEF:n omasta koaksiaalisesta kaiutinelementistä, jossa diskantti on asennettu keskelle bassokeskiäänistä. Valmistaja kertoo, että elementti on käyty tarkkaan läpi ja laitettu uuteen uskoon, ja kyseessä on jo 12. Uni-Q-sukupolvi. Tässä KEF on hyödyntänyt kehitystyötään kahdeksan vuoden ajalta, jona aikana innovaatioiden listaan on tullut muun muassa MAT eli Metamaterial Absorption Technology.
KEF hyödyntää MAT-teknologiaa erityisesti 25-millimetrisessä dome-diskantissaan, tarkalleen ottaen elementin takaheijastusten hillitsemisessä. Perinteisesti takaheijastus osuu elementin takana olevaan kammioon, joka on käsitelty vaimennusaineella, mutta siitä huolimatta osa energiasta heijastuu takaisin kupuun, mikä taas aiheuttaa kuultavaa säröä.
MAT-ratkaisu puolestaan on eräänlainen elementin taakse asennettava kiekko, joka muistuttaa hiukan pyöreää labyrinttia. Kerroksittainen, yli 30 kammiota sisältävä lätkä on tarkoin viritetty vaimentamaan juuri tiettyjä taajuuksia. Yhdessä ne ovat vaimentavat tehokkaasti taajuuksia laajalla kaistalla jo 600 hertsistä ylöspäin, mikä on huomattavasti perinteisiä metodeja tehokkaampaa. Tuloksena pitäisi olla puhtaampi ja vähäsäröisempi diskantti ja ylipäätään merkittävästi tasaisempi taajuusvaste.
Uni-Q-elementtiin tehtyjen muutoksien myötä myös LS50 Metan jakotaajuus on hiukan muuttunut alkuperäisestä 2,2 kilohertsistä 2,1 kilohertsiin. Muuten ominaisuudet ovat ennallaan. Esimerkiksi 85 desibelin (per watti per metri) herkkyys ja 3,5 ohmin minimi-impedanssi on hyvä ottaa huomioon: LS50 Meta vaatii vahvistimelta hiukan jerkkua. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi Cambridge Audion CXA81, josta kirjoitimme vastikään.
PS. Kaiuttimet tulossa testiin seuraavaan AVPlus-lehteen (8/2020) ja mukana myös aktiiviversio.
INFO
KEF LS50 Meta
Hinta: 1 199 € / pari
Tyyppi: 2-tiejalustakaiutin
Diskantti: 25 mm Uni-Q MAT
Basso/keskiääninen: 12th Gen 5,25” (130 mm) Uni-Q MAT
Nimellisimpedanssi: 8 Ohm
Minimi-impedanssi: 3,5 Ohm
Taajuusvaste (-6dB): 47 Hz – 45 kHz
Taajuusvaste (±3dB): 79 Hz – 28 kHz
Jakotaajuus: 2,1 kHz
Herkkyys: 85 dB
Vahvistinsuositus: 40–100 W
Paino: 7,2 kg
Mitat (K x L x S): 302 x 200 x 278 mm
KEF-kaiuttimet Suomessa myy Audiokauppa.
Lisätiedot valmistajan sivuilta.
Kommentit