Levysoittimien suosion kasvaessa yhä useampi valmistaja on esitellyt vanhoista malleistaan “uusintapainoksia”, eräänlaisia look-a-like -retromalleja. Bang & Olufsen Beogram 4000c -soittimet ovat sitä vastoin valmistettu jo 45-vuotta sitten. Kyse on jostain ihan muusta.


Vanhat hifilaitteet ovat arvostettua vintagea ja niin myös levysoittimet ovat tulleet takaisin markkinoille – vaikka eivät uudet soittimet tietenkään mitään vintagea edustakaan. Tosi monella on kuitenkin vielä vanhat vinyylit tallella jossain ja niihin liittyy usein myös voimakkaita muistoja.
Levysoittimien suosion kasvaessa yhä useampi valmistaja onkin esitellyt vanhoista malleistaan uusintapainoksia, eräänlaisia look-a-like -retromalleja. Ne eivät kuitenkaan ole sama asia kuin aidosti vanha ja “alkuperäinen”. Vanhojen autojen harrastajat tietävät mitä tällä tarkoitetaan.


Täydellisesti entisöidyt

Tanskalainen Bang & Olufsen on sekin lähtenyt mukaan vinyyli- ja retro-trendiin Beogram 4000c Recreated Limited Edition -levysoittimella.

Lähestymistapa aiheeseen on kuitenkin tyystin toisenlainen: sen sijaan että se olisi valmistanut tai kopioinut vanhaa tyyliä jäljittelevän retro-soittimen, se hankki maailmalta 95 kappaletta alkuperäisiä Beogram 4000 -soittimia vuosilta 1972-74. 95 siksi että firma perustettiin vuonna 1925, joten myös toimintavuosia on takana 95.

Selvennetään vielä. Beogram 4000c ei ole siis retro-soitin. Beogram 4000c on 45 vuotta sitten Struerin tehtaalta lähtenyt Beogram 4000, joka nyt on samassa tehtaassa entisöity uuden veroiseksi kaikella sillä pieteetillä, minkä vain B&O osaa.


Tehtaalla soittimet on purettu, niiden kunto yksilöllisesti tarkastettu, puhdistettu ja kunnostettu. Kuluneet ja herkimmät osat ja komponentit vaihdettu uusiin. Ulkonäkö on säilynyt lähes entisellään. Alumiinikansi on kiillotettu hohtavaksi, ohut puuplintti on nyt vaaleaa tammea, kuten ylellinen kuljetuslaatikkokin. Ohjauspaneelin kansi ja äänivarren putket on uudistettu ja ovat nyt tummaa alumiinia. Pölykansi on uusi.


Aikansa hienoimpia soittimia

Beogram 4000 oli eittämättä yksi viime vuosisadan tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista levysoittimista. Lukuisia muotoilupalkintoja kahminut soitin oli tiettävästi myös maailman ensimmäinen soitin sähköisesti ohjatulla tangentiaalivarrella.

Se oli myös ennennäkemätön kaupallinen menestys B&O:lle ja teki B&O:ta kansainvälisesti tunnetummaksi kuin ehkä mikään B&O:n laite sitä ennen tai sen jälkeen.

Koska Beogram 4000c on Beogram 4000, voidaan soittimen tekniikkaa tarkastella yhtä hyvin jälkimmäisen näkökulmasta. Beogram 4000 poikkesi B&O:n varhaisemmista levysoittimista monella tapaa, mutta kaksi ominaisuutta on yli muiden.

Ensinnäkin siinä on kelluva apurunko soittimen eristämiseksi lattiasta kantautuvista tärinöistä. Apurunkoa kannattelee ohut puinen plintti paksulla painenvaletulla pohjalevyllä. Apurunko ja samalla valetun levylautasen laakerikokonaisuus kelluu kolmen säädettävän jousen varassa. Lautasta pyörittää hihnan välityksellä sähköisesti ohjattu synkroninen ac-moottori.


Toiseksi, Beogram 4000:ssa oli tangentiaalivarsi, josta tuli tavaramerkki B&O:n myöhemmille soittimille. Varsi liikkuu apurungon kromikiskoilla johtoruuvin välityksellä, jota ruuvia pyörittää servomoottori. Tuplavarren toinen haara on äänirasialle, toinen optiselle lukulaitteelle. Kun soitin kytketään päälle, optinen varsi liikkuu automaattisesti levyn laitaan, mittaa levyn ja laskee äänirasian levyuraan oikealla kierrosnopeudella. Vartta pääsee siirtämään manuaalisesti ohjauspaneelista, mistä myös kierrosnopeutta voi hienosäätää stroboskoopin avulla.


B&O:n mukaan äänenlaadun kannalta tärkeintä levysoittimessa on äänirasia kaikkine mekaanisine hienouksineen. B&O on osannut aina valmistaa äänirasioita.

Sen SP15-äänirasia vuodelta 1958 toimi esikuvana MMC6000-rasialla, joka tehtaalla asennettiin valmiiksi Beogram 4000:n tangentiaalivateen. MMC600 oli mi-rasia (moving iron) nelinapaisella rauta-ankkurilla, joka liikkuessaan kiinteiden kelojen ja kestomagneetin luomassa magneettikentässä synnytti sähköisen signaalin. Neulan kärjen hionta oli ns. Pramanikin ‘elliptinen'. Pienessä ja kevyessä rasiassa oli suljettu runko, eikä neulaa päässyt erikseen vaihtamaan.

Sisään rakennettu riaa-esivahvistin

Beogram 4000c:n suurin ero aiempaan itseensä on sisään rakennettu riaa-esivahvistin, jota ei voi ohittaa. Ajatus on että esivahvistimen kautta soittimen pääsee kytkemään aktiivikaiuttimiin, joita B&O:llakin on useita. Kytkentää varten mukana tulee erilaisia kaapelisovittimia.


Äänirasia on Soundsmith SMMC20CL. Käytännössä kyse on Soundsmithin valmistamasta B&O:n alkuperäisestä MMC20CL-rasiasta safiiri-neulavarrella ja neulan Contact line -hionnalla. Alkuperäiseen verrattuna liikkuvien osien massaa ja neulavoimasuositusta on vähän kasvatettu uudempien vinyylilevyjen toistamiseksi virheettä.


Levysoitin toimitetaan upeassa puulaatikossa ja mukana toimitettava “Technical Sound guide” -ohjekirja on itse asiassa uskomattoman seikkaperäinen selostus levysoittimen toiminnasta. Kannattaa ehdottomasti tutustua (Lataa opas tästä).


Kun saisi enemmän

Beogram 4000c soittimia on tosiaan valmistettu vain 95 kappaletta. Suomeen on saatu yksi soitin! Pääsimme tutustumaan siihen Beon myymälässä Helsingissä.
Tästä ei levysoitin voi enää tyylikkäämmäksi tulla, tietenkin B&O:n tyylillä. Soittimen toiminta on upeaa ja tangentiaaliäänivarren liikuttaminen hipauspainikkeilla oli suorastaan maagista. Tässä yhdistyy mekaniikka, tekniikka ja estetiikka mitä hienoimmalla tavalla.
Ääneltään Beogram 4000c oli uskomaton. Toki juurikin sillä tavalla miksi analogista ääntä pidetään digitaalista luonnollisempana. En ole aikoihin paljon parempaa vinyyliääntä kuullut.
Hatunnoston arvoinen suoritus ja ennen kaikkea todella hieno ajatus ja konsepti B&O:lta.
Valitettavasti kaikille halukkaille näitä ei riitä, ei siis edes rahalla. Beogram 4000c Recreated Limited Edition on saatavana vain Euroopassa 10 000 euron hintaan.


Tekniset tiedot

Antotaso: 354 mV RMS
Maksimi antotaso: > 8,0 V
RIAA-korjaus (20 – 20 000 Hz): < ± 0,6 dB (max < ± 1,0 dB) Kanavaerotus (20 – 20 000 Hz): < ± 0,2 dB (max < ± 0,5 dB) Huojunta ja värinä: 0,09% (max < 0,15%) Jyrinä: > 59 dB (max > 50 dB)

Äänirasia: Soundsmith SMMC20CL
Neula: nude, 0,12 mm, Contact Line
Suositeltu neulavoima: 1,3 g
Komplianssi: 28 µm/mN
Liikkuvien osien efektiivinen massa: 0,32 mg

Automaattinen kierrosnopeudenvalinta: on
Kierrosnopeudet: 33,3 ja 45 RPM
Nopeuden hienosäätö: ± 3%
Äänivarsi: tangentiaalinen
Varren nostin: sähköinen
Automaattinen levykoon luku: on
Moottori: synkroninen ac
Vetotapa: hihna
Pölykansi: saranoilla ja irrotettava
Virtalähde: 110, 130, 220, 240 V
Taajuus: 50, 60 Hz
Mitat (l x k x s): 490 x 100 x 380 mm
Paino: 12 kg

Lisätietoja: Bang & Olufsen Helsinki


Vanhoihin vinyylilevyihin liittyy usein voimakkaita muistoja: