Kovaan käyttöön tarkoitetun Doogee S96 Pro -panssaripuhelimen erikoisuus on infrapunatoiminen yökamera. Sen ohella se tarjoaa kelpo suorituskykyä, kärkitason kestävyyttä ja pitkän akunkeston.


Raksa- ja eräystävällisiin älypuhelimiin erikoistunut Doogee esitteli syksyllä uuden S96 Pro -panssaripuhelimen. Hintaa sillä on e-ville-verkkokaupassa noin 350 euroa, mikä on kohtuuhinta panssariluurista – etenkin kun kestävyysluokitukset ovat kohdallaan.

Erikoiseksi puhelimen tekee myös sen infrapunatoiminen yökamera, jolla kuvien luvataan onnistuvan aivan pimeässäkin. Myös akku on harvinaisen järeä reilun 6 000 milliampeeritunnin kapasiteetillaan.

Mitä muuta Doogee S96 Pro -panssaripuhelin tarjoaa? Entä mitä käyttöä on infrapunakameralla?


Luokitukset kohdallaan

Doogee S96 Pro näyttää tavalliselta panssaripuhelimelta, jollaisia on aiemmin esitellyt muun muassa CAT. Jos Terminator ostaisi älypuhelimen, se voisi olla juuri tällainen. Värivaihtoehtoina on tarjolla musta, oranssi ja vihreä. Tosin värit eivät peitä koko kuorta vaan aivan pieniä yksityiskohtia, joten suurta eroa värivaihtoehtojen välillä ei ole.

"Puhelin on luokiteltu veden- ja pölynkestävyydeltään IP68-tasoisesti sekä lisäksi IP69K-paineenkestoluokituksen mukaisesti."

Ne tarkoittavat, että puhelin on täysin pölytiivis ja kestää jatkuvan, vähintään tunnin mittaisen upotuksen vähintään metrin syvyiseen veteen. Lisäksi puhelin kestää paineenkestoluokituksen ansiosta myös paineella tulevan veden ja kuuman vesihöyryn. Parempia luokitusta näiltä osin ei ole olemassakaan. Lisävakuuttavuutta luo Yhdysvaltojen armeijan MIL-ST-D810G-sotilasstandardin mukainen kestävyysluokitus.

Upotusta S96 Pron luvataan kestävän viiteen metriin saakka, ja myös lämpötilojen suhteen puhelin on tavallista vapaamielisempi. Sen luvataan kestävän äärioloja -55 pakkasasteesta 70 plusasteeseen. Jos siis käyttäjällä on tapana työssä tai vapaa-ajalla kiipeillä kallioilla, pohjoisnavalla tai Saharassa, tai tiputella luuria rintataskusta betonilaatan päälle ja siitä likakaivoon, niin aivan vähästä Doogeen ei pitäisi pahastua.

Reilun paksuiset reunukset näytön ympärillä herättävät luottamusta. Painoa ja paksuutta on panssaroinnin vuoksi selvästi tavallista puhelinta enemmän. Ainakaan housujen etutaskussa 1,5 senttimetrin paksuinen ja muutenkin kookas puhelin ei ole aivan mukavimmasta päästä, mutta kaikkea ei voi saada samassa paketissa.
S96 Pron 6,22 tuuman näyttö on melko suuri, mutta se yltää melko vaatimattomaan hd+-tasoiseen tarkkuuteen. Tekniikaltaan se on ips lcd -näyttö, jollainen on tyypillinen halvemman hintaluokan puhelimissa. Laadultaan näyttö ei ole hintaluokkansa parhaimmiston tasolla, mutta menettelee. Vaatimattoman resoluution lisäksi paneelin sävy on tavallista sinertävämpi ja kontrastia on melko vähän.

Laitteen oikealla sivulla ovat tyypilliseen tapaan virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätimet sekä erillinen sormenjälkitunnistin peukaloa varten. Vasemmalla sivulla taas sijaitsee kelkka kahdelle sim-kortille ja muistikortille sekä yksi ylimääräinen painike. Siihen pystyy ohjelmoimaan toimintoja, kuten valon tai hätäpuhelun. Monien testaamiemme puhelimien tavoin Doogeenkin raksapuhelinta voi käyttää radiopuhelimen tavoin eli se yhdistyy suoraan lähistöllä olevaan toiseen vastaavaan puhelimeen


Doogee S96 Pron mukana tulee puhelimen ja laturin lisäksi langalliset nappikuulokkeet ja suojakalvo. Kovassa käytössä panssarilasi voisi olla kuitenkin parempi vaihtoehto. Se löytyy lisävarusteena.
Puhelimen alareunassa vedeltä suojaavan kannen alla on ajanmukainen usb-c-tyyppinen latausliitäntä ja perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Kamerat on aseteltu ympyrän mallisen kehyksen sisään. Mukana on yökameran lisäksi pääkamera, laajakulmakamera ja makrokamera. Led-patteristoon kuuluu infrapunaledejä ja tavallisia salama-ledejä.

Paljon uusissa ympyröissä liikkuvan iloksi puhelimen paikannusominaisuudet ovat keskimääräistä paremmalla tasolla, sillä paikannusjärjestelmistä tarjolla ovat amerikkalaisen gps:n lisäksi venäläinen glonass, eurooppalainen Galileo ja kiinalainen Beidou. Näillä paikannustarkkuuden pitäisi olla jo viimeisen päälle kohdallaan, mikä on tärkeä juttu esimerkiksi vaelluksella.

Käyttöjärjestelmänä on tämän hetken toisiksi uusin eli Android 10. Syksyllä ilmestynyt Android 11 onkin vasta tulossa useimpiin puhelimiin. Käyttöjärjestelmän käyttömukavuus on suhteellisen hyvällä tasolla, vaikka ajoittaisia käännösvirheitä suomenkieliseen versioon onkin jäänyt mukaan. Ne rajoittuvat kuitenkin lähinnä pieniin taivutusvirheisiin, joten ei merkitystä.

Monista Android-jakeluista tuttuja ylimääräisiä sovelluksia ei ole juurikaan mukana, ja mukana olevat on lähinnä suunnattuja retkeilykäyttöön tai raksahommiin. Monista muista puhelimista poiketen tarjolla on kompassi, vatupassi, taskulamppu, taulujen kohdistustyökalu, korkeusmittari, suurennuslasi, hälytyskello, luotilanka, kulmaviivain ja desibelimittari. Tosin nämä löytyvät myös monina erilaisina variantteina Google Play -kaupasta.


Korkeamman keskitason vääntöä

Puhelimen sisuksissa hyrrää Mediatek Helio G90 -järjestelmäpiiri. Pelikäyttöön optimoitu piiri on Qualcommin piireistä ominaisuuksiltaan lähimpänä ylemmän keskiluokan Snapdragon 700 -sarjaa. Panssaripuhelimissa harvoin tavataankaan aivan piirivalmistajien huippumalleja – eikä varsinkaan tässä hintaluokassa.

Järjestelmäpiirin kaverina on kahdeksan gigatavua ddr4x-keskusmuistia sekä varsin mukavan kokoinen 128 gigatavun tallennusmuisti, joka on kohtuullisen rivakkaa ufs 2.1 -tyyppiä. Muistikapasiteetit ovat siis hintaluokassaan kelpo tasolla. Lisää tilaa kaipaaville on tarjolla muistikorttipaikka, joka tukee enimmillään 256 gigatavun muistikorttia. Monista puhelimista poiketen muistikorttipaikka ei vie toista sim-korttipaikkaa.

Testasimme suorituskyvyn PCMark-, GeekBench 5- ja GFXBench-sovelluksilla, kun laitteeseen oli ensin päivitetty tuorein mahdollinen käyttöjärjestelmäversio. PCMarkin testeissä puhelin pärjäsi kutakuinkin yhtä hyvin kuin Nokia 8.3 -puhelin mutta jäi GeekBench 5 -testissä siitä hieman jälkeen. Grafiikkasuorituskykyä mittaavan GFXBench-sovelluksen tulokset ovat niin ikään melko lähellä Nokia 8.3 -puhelinta. Osa tuloksista jää selvästi jälkeen, osa on hieman korkeampia, mutta pääosin kisa on melko tasaista.

"Yksi puhelimen kärkiominaisuuksista on 6 350 milliampeeritunnin akku."

Yksi puhelimen kärkiominaisuuksista on 6 350 milliampeeritunnin akku. Sen kapasiteetti on suuri, sillä tavallisesti nykypuhelimissa se yltää noin 4 000 milliampeerituntiin. Pitkä akunkesto saattaakin olla hädän hetkellä jopa elintärkeä ominaisuus ulkona liikkuvalle. Puhelin tukee enimmillään kohtuullisen rivakkaa 24 watin pikalatausnopeutta ja 10 watin langatonta latausta. Lataaminen tyhjästä täyteen kestää parisen tuntia.

Kun akun latasi täyteen ja laittoi pyörimään 10 tunnin Youtube-videon koko ruudulle, puhelin pysyi hereillä loppuun asti. Akun loputtua virtaa oli jäljellä alle 20 prosenttia, joten alkoi olla hiljalleen lataamisen aika. Maltillisemmassa käytössä akun voi odottaa kestävän hyvinkin pari–kolme, jopa neljä päivää. Valmiustilassa akun luvataan kestävän jopa viikon


Hämäränäköä kaupan päälle

Erikoisin ominaisuus Doogee S96 Prossa on infrapunatoiminen pimeänäkökamera, jonka kenno on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä. Sen kaveriksi on tarjolla infrapunavalot, joiden avulla kuvia pitäisi pystyä ottamaan jopa aivan pimeässä. Kenno taltioi infrapunaledien pinnoille heittämää valoa, joten kuvattavan kohteen tulee olla lähietäisyydellä samaan tapaan kuin normaalisalamalla kuvatessa. Infrapunavalo ei kuitenkaan ole ihmissilmän nähtävissä.

Mihin sitten tarvitaan pimeänäkökameraa? Konkreettisimpina mahdollisina käyttötarkoituksina ovat eräretkeily tai metsästys – esimerkiksi metsäneläinten väijyminen rauhanomaisin tai riistanpyyntiaikein. Tai sitten muut salapoliisihommat. Muutoin ominaisuudelle lienee arjessa harvoin todellista käyttöä.

Takaa löytyy onneksi muutenkin asialliset kamerat, sillä pääkamera on 48 megapikselin malli, jonka valovoima on mukava f/1.8-aukkosuhteen avulla. Vastaavia on ollut tarjolla monissa keskihintaluokan puhelimissa noin vuoden verran, ja ne ovat nostaneet luokkansa kamerapuhelimet aivan uudelle tasolle. Panssaripuhelimissa niitä ei ole kuitenkaan vielä suuremmin nähty.

Pääkameran kaverina on kahdeksan megapikselin ja 130 asteen laajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera. Makrokameran kuvausetäisyys on 4–5 senttimetriä. Selfieitä varten puhelimen etupuolelta löytyy 16 megapikselin kamera. Sitä voi halutessaan käyttää myös kasvojentunnistukseen.

Videokuvaus puhelimella onnistuu fullhd-laadulla ja parhaimmillaan 60 ruudun sekuntinopeudella. Yökameralla taas ei pysty tallentamaan videota lainkaan.

Kiinnostavana piirteenä kameroiden luvataan toimivan myös veden alla. Varsinaiselle syvänmerensukellukselle sen kanssa ei voi noin vain lähteä, sillä maksimisyvyydeksi luvataan viitisen metriä.


Doogee S96 Pro: Tanakasti vastinetta rahalle

Doogee S96 Pro tarjoaa järeän ja tanakan peruspuhelimen erähenkiselle käyttäjälle ja ruumiillisen työn raatajille. Puhelimen tärkein ominaisuus on sen kestävyys, joka onkin sen saamien luokitusten perusteella parhaalla mahdollisella tasolla. Myös suorituskyky on aivan asiallisella tasolla tässä hintaluokassa, etenkin kun panssaripuhelimissa se on tavallisesti hieman hintaistaan vaatimattomampi. Osaltaan suorituskykyyn vaikuttaa runsas ram-muisti ja mukavan kokoinen tallennusmuisti, jotka perustuvat vieläpä melko nopeaan teknologiaan.

Suuri akku on myös hyvä ominaisuus tämänkaltaisessa puhelimessa, jonka käyttäjän saattaa olettaa vaeltelevan luonnossa pitkiäkin aikoja kerrallaan ilman välitöntä pääsyä sähköverkon äärelle. Selkein miinus on sekä tarkkuudeltaan että kontrastiltaan vaatimaton näyttö.

Kamerapuolellakin puhelin pistää kohtalaisesti kampoihin muille samanhintaisille 48 megapikselin pääkamerallaan ja asiallisella valovoimallaan. Yökamera täyttää lupauksensa ja on hauska lisä, mutta monelleko se on lopulta tarpeellinen?

Kaikkiaan Doogee S96 Pro on luokassaan erinomainen puhelin moneen vaativampaan käyttötarkoitukseen, etenkin kun puhelimen ja akun kestävyys on tärkeää. Tietenkin kera panssarilasin. Myös suorituskyky riittää mainiosti useimpaan tarpeeseen.

HYVÄÄ & HUONOA

Kestävyys
Teho ja nopeus hintaluokassaan
Muistin määrä
Akkukapasiteetti
Valovoimainen kamera
Vaatimaton näyttö
Yökameran tarve?

Tekniikka & Tietoa

Doogee S96 Pro
Hinta: 349,95 €
Ostopaikka: Verkkokauppa e-ville
Lisätietoja: e-ville.com

Näyttö: 6,22” IPS-LCD
– Kuvasuhde 19:9
– Resoluutio ja pikselitiheys 720 x 1520p (HD+), 270 ppi
Järjestelmäpiiri: Mediatek Helio G90 (MT6785)
Ram-käyttömuisti: 8 Gt (LP-DDR4X)
Tallennusmuisti: 128 Gt (UFS 2.1)
Muistikorttipaikka: Kyllä (max 256 Gt)
Takakamera(t): 20 MP IR-pimeänäkökamera ƒ/2.8, 48 MP kamera ƒ/1.8, 8MP laajakulmakamera, ƒ/2.2 ja 2 MP makrokamera: ƒ/2.4
– videotallennus FullHD @ 60 fps
Etukamera(t): 16 MP etukamera ƒ/2.0
Akku: 6 350 mAh
Latausliitäntä: USB-C
3,5 mm kuulokeliitäntä: Kyllä
Pikalataus: 24 W
Suojausluokitukset: IP68, IP69K, MIL-ST-D810G
Mitat (k x l x s): 167,0 x 81,4 x 15,5mm
Paino: 310 g
Muuta: Panssarilasi lisävarusteena (14,95 €)

Tilaa Doogee S96 Pro e-ville.com verkkokaupasta
Katso myös muut iskunkestävät puhelimet