Täyslangattomia kuulokkeita löytyy jo niin moneen lähtöön, että valmistajien täytyy nykyään kehitellä tuotteisiinsa jokin astetta erityisempi kulma. Klipsch pyrkii erottumaan massasta yhteistyössä Formula 1 -talli McLarenin kanssa toteutetuilla T5 II True Wireless Sport -kuulokkeilla. 


​Amerikkalainen perinnehifimerkki Klipsch ei mainittavammin pölyisessä nostalgiassa vello. Päin vastoin, merkki on uudistanut mallistoaan jatkuvasti mutta antanut myös juuriensa näkyä esimerkiksi kaiutintoteutuksissa. Ja hyvähän Klipschin on historiastaan ammentaa, sen verran rikas ja monipuolinen tarina täysin omalaatuisine keksintöineen merkin taustalta yli 60 toimintavuoden ajalta löytyy.

Yksi osoitus tiukasta otteesta nykyaikaan on merkin taannoin solmima monivuotinen yhteistyö Formula 1 -talli McLaren Racingin kanssa. Yhteistyössä Klipsch ja McLaren ovat luvanneet tuoda markkinoille “maailman pienimmät, älykkäimmät ja vallankumouksellisimmat kuulokkeet ja kannettavat kaiuttimet”. Vaikka tavoite on vielä vaiheessa, yhteistyön hedelmiä on jo nähtävillä, sillä hiljattain markkinoille ilmestyivät T5 II True Wireless Sport -kuulokkeet – sekä tavanomaisena että McLaren-versiona. Varsinaista eroa toteutuksilla ei ole muuten kuin värivaihtoehdoissa ja siinä, että McLaren-version mukana tulee langaton latausalusta. McLaren-versiosta saa lisäksi maksaa 50 euroa enemmän, sillä tavallinen versio maksaa 249 ja McLaren-versio 299 euroa.

Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition -kuulokkeiden myyntipakkauksen mukana tulee langaton latausalusta. Myös kokonaisuuden värimaailma mukailee McLarenin Formula 1:stä tuttua tyyliä.

Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition on siis täyslangaton nappikuuloke, joka toimii bluetooth-yhteydellä täysin ilman johtoja. Korvakäytävän sisään tulevissa kuulokkeissa on viiden millimetrin dynaamiset elementit, joita valmistaja kutsuu nimellä Dynamic Moving Coil Micro Speaker.

Kuunteluaikaa itse kuulokkeissa on Klipschin mukaan kahdeksaksi tunniksi, ja kotelo jatkaa tätä peräti 24 tunnilla tarjoten siis kolme lisälatauskertaa. Tämä alkaa olla jo tuotekategoriassaan melko hyvä suoritus, sillä T5 II True Wireless Sportit soivat käytännössä koko työpäivän ja vähän päällekin, jos kuulokkeita ei ihan koko aikaa korvissaan pidä.

Korvissa pitämisestä puheen ollen, T5 II True Wireless Sportin varustelu on luokassaan hyvällä mallilla – mutta myös syystä. Itse kuulokkeet ovat aavistuksen kookkaat ja raskaahkot, ja niissä on kuuloketyyppiin nähden hiukan pitkähkö torvi, joka menee syvälle korvakäytävään. Hyvä puoli toteutuksessa on se, että ulkoisten äänten eristyskyky on hyvä, mutta toisaalta hyvää asentoa ja parhaiten istuvia korvasovittimia saa aluksi hiukan hakea. Sovittimia paketissa on huimat seitsemän kappaletta: kuusi erikokoista ovaalimallista silikonisovitinta sekä yksi pari memory foam -sovittimia. Näiden lisäksi mukana on kolme siivekettä, joilla kuulokkeet saa lukittumaan paremmin paikalleen.

Klipsch on varustanut kuulokkeet runsailla korvasovittimilla, mikä on erittäin hyvä juttu käyttäjän kannalta!

Runsas varustelu on hyvä juttu käyttäjän kannalta siksi, että monella korvakäytävän koko ei ole täysin identtinen, joten niin sanottuja välikokoja voi tarvita parhaan asennon etsimisessä. Alustavien kokeilujemme mukaan oikeiden sovittimien osuessa kohdalle ja pisimmillä korvasiivekkeillä kuulokkeiden pysyvyys paikallaan oli poikkeuksellisen hyvä eikä korvakäytäviin myöskään aiheutunut tarpeetonta painetta.

Yhteyspuolella T5 II True Wireless Sportit tarjoavat kaiken olennaisen: version 5.0 bluetoothin sekä A2DP 1.3-, AVRCP 1.6-, HSP 1.2-, HFP 1.7- sekä A2DP-profiilit ja SBC-, AAC- ja aptX-koodekit. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuulokkeilla voi ohjata mobiililaitteita, äänenlaatu on luokassaan hyvä, ja myös handsfree-puhelut onnistuvat. Puheluita varten Klipsch on varustanut T5 II True Wireless Sportit jopa neljällä mikrofonilla. Mikrofonit eivät ole mukana pelkästään puheluiden kuuluvuuden takaamiseksi, vaan niitä hyödynnetään myös ympäristöääniä hallitusti läpi päästävässä transparency modessa.

Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Editionissa näkyy Formula 1 -tallin tyyli.

Sporttisen meiningin kanssa yhteensopivuudesta kuulokkeissa kertoo hyvän paikallaan pysyvyyden ohella myös hyvä roiskesuojaus. Sekä kuulokkeet että kotelo ovat IP67-luokitellut, joten niiden kanssa voi huoletta vähän kastuakin. Kotelon sisällä taas on erityinen kosteudenpoistosysteemi, joka kuivattaa kuulokkeet silloin, kun ne eivät ole käytössä. Toisaalta osin tästä syystä kotelo on luokassaan hiukan kookas, joten ihan tiukimpien juoksutrikoiden taskuun sitä ei miellyttävästi saa.

Entäpä sitten se tärkein: äänenlaatu? Klipschin insinöörit kyllä tietävät, kuinka kuulokkeet viritetään soimaan miellyttävästi ja tarpeen vaatiessa myös lujaa. Sen suhteen alustavassa testissämme ei mainittavia miinuksia löytynyt. Ja mikäli toistoprofiili vaatii hienosäätöä, sekin onnistuu Klipsch Connect -sovelluksen avulla.

Käytännössä tarjolla on siis sekä suorituskykyä että laadukasta ääntä teknisesti kehittyneessä ja omalaatuisessa paketissa. Ei mitenkään huono pelinavaus Klipschiltä ja McLarenilta!

Klipsch T5 II True Wireless Sportit McLarenin F1-kuljettaja Lando Norrisin korvissa.

Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition -kuulokkeet ovat nyt saatavilla Verkkokauppa.comista!

Klipsch-tuotteiden maahantuoja Suomessa on Loud Group Oy.