Näin päivität vanhat kaiuttimet langattomiksi “aktiivikauttimiksi” kätevällä bluetooth-vahvistinmoduulilla.
Kaupoissa myytävät langattomat “aktiivikaiuttimet” ovat usein tavallisia kaiuttimia, joissa on bluetooth-vastaanotin ja sisäänrakennettu vahvistin. Elektroniikka sijaitsee yleensä stereoparin toisessa kaiuttimessa, johon toinen kaiutin kytketään ihan tavallisella kaiutinjohdolla.
Tuo aktiivikaiuttimet on lainausmerkeissä siksi, että ihan oikeassa aktiivikaiuttimessa kaiuttimen jakosuodatin on myös aktiivinen eli toteutettu sähköisesti linjatasopuolella ja jokaiselle elementille ja myös kaiuttimelle on omat vahvistinyksikkönsä. Näitä sisäänrakennetulla vahvistimella varustettuja passiivikaiuttimia pitäisi kutsua oikeasti jollain muulla nimityksellä.
Kätevä palikka
Power Dynamics BT10 on vain 30 euroa maksava, hieman led-valaisimien virtalähteen näköinen, pienikokoinen muovikotelo, joka sisältää d-luokan vahvistimen bluetooth-vastaanottimella. Kotelon toisessa päässä on virtaliitännät 15 voltin muuntajalle, joka kuuluu toimitukseen, tai suoraan irtojohdoille (huom. 15V) ja toisessa päässä kaiutinlähdöt ruuviterminaaleilla.
Kotelossa ei ole kiinnityskorvia tai vastaavia, ja kaiutinliitännän ruuvitkin sijaitsevat kotelon pohjassa, joten vahvistimen kiinnittäminen esimerkiksi kaiuttimen takapaneeliin vaatii hieman miettimistä. Ehkäpä tarranauhalla?
Vahvistimen jatkuvaksi tehoksi ilmoitetaan 2 x 15 wattia kahdeksan ohmin kuormaan. Valmistaja ja maahantuoja suosittelevat vahvasti minimissään kahdeksan ohmin kuormaa. Vahvistimen virranantokyky on todennäköisesti niin pieni, että jo neljä ohmia on liikaa. Tehoreservin nimissä myös vahvistimen matalien taajuuksien toisto on rajattu noin 80 hertsiin.
Bassoissa suodatus
Kokeilimme Power Dynamics BT10 -vahvistinta kuuden ohmin Aurelia Aniara -kaiuttimilla sekä isommilla Epos EL-14 -kaiuttimilla (kahdeksan ohmia).
Vahvistimen kytkentä oli helppoa: kaiutinjohdot kiinni, virtalähde kiinni vahvistimeen ja seinään, bluetooth päälle puhelimesta ja yhdistäminen. Helppoa. Ja hetkonen, salasana on näissä aina tuo 1234. Mitenköhän jos naapuri haluaa kokeilla, pääsisikö soittelemaan omaa musaa?
Oikeilla hifikaiuttimilla oli heti kuultavissa, että bassoja on leikattu. Mitä isommat kaiuttimet, niin sitä selvemmin sen huomasi. Mutta ei kuitenkaan niin paljon, etteikö bassoa tulisi. Ja pieni bassokorostus puhelimen äänensävynsäädöistä, eikä asiaa peruspopilla välttämättä edes huomaa.
Kovin suuria äänenvoimakkuuksia BT10:llä ei saa aikaan. Vahvistin kyykkää melko nopeasti yritettäessä soittaa kovempaa. Ainakin jos kaiuttimet ovat epäherkät, niin kuin myös nämä käyttämämme kaiuttimet olivat. Normaalikäytössä äänitaso riittää kyllä mainiosti, ja jopa kerrostalonaapuritkin voivat saada siitä omansa.
Power Dynamics BT10: Moneen käyttöön
Power Dynamics BT10 -bluetooth-vahvistinmoduulilla on helppoa ja edullista muuttaa vanhat kaiuttimet langattomiksi aktiivikaiuttimiksi. Tuloksena on todennäköisesti huomattavasti parempi ääni kuin tyypillisillä muovikaiuttimilla – ja myös paljon edullisemmin ja ekologisemmin. Käyttökohteita voi toki olla myös muita.
HYVÄÄ & HUONOA
Koko, hinta ja helppous
Ei toista matalimpia bassoja
Tekniikka & Tietoa
Power Dynamics BT10
Hinta: 29,90 €
Ostopaikka: Discoland Oy
Lisätietoja: discoland.fi
Teho (RMS): 2 x 15 W (8 Ohm)
Toistoalue: 80–18 000 Hz
IP-luokitus: Ei
Mitat: (k x l x s) 25 x 85 x 45 mm
Paino: 160 g
Muuta: Erillinen virtalähde
Kommentit