Klipsch The Fives -hyllykaiuttimet tarjoavat ajanmukaiset liitännät ja langatonta toistoa historiaa huokuvassa paketissa.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: AVPlus-toimitus & valmistaja

Yli 70 vuotta hifin parissa operoinut amerikkalainen kaiutinvalmistaja Klipsch julkisti Las Vegasin CES 2020 -tapahtumassa uudet The Fives -aktiivikaiuttimet. Nyt ne ovat saatavilla myös Suomessa.

The Fivesit on tarkoitettu musiikin kuunteluun langallisista ja langattomista lähteistä, mutta ne sopivat myös television kaveriksi soundbarin sijaan. Mitoiltaan kaiuttimet ovat kompaktit, ja ne soveltuvat asetettavaksi niin hyllylle kuin työpöydällekin. Kotelot on valmistettu mdf-levystä, ja viimeistelyvaihtoehtoina on tarjolla musta ja pähkinäpuu. Etuosassa on magneettikiinnitteinen suojagrilli, joka on päällystetty retrohenkisellä kankaalla.

Testiimme saapui musta versio, joka soveltuu ulkomuotonsa puolesta ennen kaikkea tummaan sisustukseen. Pähkinäpuuvaihtoehto on hieman vaaleampi, mutta skandinaavisen kokovalkoiseen värimaailmaan nekin voivat olla monen mielestä liian raskaat.

Liitäntöjen juhlaa
Kyseessä ovat varsinaisesti puoliaktiivikaiuttimet, joissa elektroniikka sijaitsee vain toisessa kaiuttimessa. Liitäntöjä on mukavan monipuolisesti: televisiokäytössä tarpeellinen hdmi arc, optinen sisääntulo ja usb, levysoitinta varten phono-liitäntä maaliitäntöineen, 3,5 millimetrin aux-sisääntulo sekä rca-lähtö subwooferille. Takana on lisäksi painike bluetooth-parinmuodostusta varten ja kytkin, jolla voi määritellä kumpi kaiuttimista on pääkaiutin.

Mukana tulee virtajohdon ja järeän välijohdon lisäksi hdmi- ja usb-johdot. Langaton toisto onnistuu bluetooth 5 -yhteydellä, joka on varustettu äänenlaatua kohentavilla aptx-, aptx hd-, aac- ja sbc-koodekeilla. Sisällä on da-muunnin, joka yltää 192 kilohertsin näytteenottotaajuuteen 24 bitin syvyydellä.

Mukana lisäksi harvinaisen selkeä kaukosäädin, jossa on toistopainikkeet, äänenvoimakkuuden säätö, subwooferin voimakkuussäätö ja mykistys. Toistolähteistä painikkeet löytyvät bluetoothille, televisiolle, aux-sisääntulolle, levysoittimelle, optiselle sisääntulolle ja usb:lle. Lisäksi säätimessä on vielä painike subwooferin äänenvoimakkuuden nollaamiseen. Kaukosäädin on kooltaan kompakti, sen tuntuma on asiallinen ja painikkeet ovat loogisesti asetettuja.

Musiikkiin ja elokuviin
Analogisisääntuloon voi kytkeä kutakuinkin minkä tahansa perinteisen toistolähteen. Phono-etuasteen ansiosta kaiuttimien kaverina voi käyttää myös perinteistä levysoitinta, jossa moista ei itsessään ole. Digitoistopuolella on tarjolla optinen ja hdmi-liitäntä, joiden avulla kaiuttimia voi käyttää esimerkiksi television kaverina. Hdmi:n kautta käytettäessä kaiuttimet käynnistyvät automaattisesti television käynnistyessä, mutta optisen kautta ei.

Usb-johdon kautta kaiuttimia käytettäessä ne näkyvät tietokoneella ulkoisena äänilaitteena. Silloin käytössä on kaiuttimien oma da-muunnin, joka on mitä todennäköisimmin tasokkaampi kuin tietokoneen oma muunnin. Äänenvoimakkuuden säätö toimii kaiuttimista erikseen, mikä on aivan hyvä asia. 

Taajuudet ojennukseen digitaalisesti
Kaiuttimissa on Dynamic Bass EQ -taajuuskorjain, joka mukauttaa bassontoistoa äänenvoimakkuuden mukaan. Matalilla äänenvoimakkuuksilla bassoa on suhteessa enemmän. Halutessaan sen saa pois päältä painamalla kaukosäätimestä subwooferin nollauspainiketta pidempään. Pääsimme testaamaan etukäteen laiteohjelmistopäivityksen, joka tuo mukanaan myös neutraalin asetuksen. Tätä kirjoittaessa se ei ole vielä julkisessa jakelussa.

Persoonallista ääntä
Jos kaiuttimet ovat ulkomuodoltaan retrohenkiset, niin samaa linjaa ne jatkavat myös äänenlaadultaan. Äänentoisto on persoonallinen ja tummanpuhuva. Dynaamisella ekvalisaattorilla basso hallitsee helposti kokonaiskuvaa ja peittää osaa muusta toistosta alleen. Se soveltuu hyvin elokuvien katseluun, mutta musiikin kuuntelussa toiminnosta ei ole oikein iloa. Bassoa riittää joka tapauksessa sen verran, ettei erilliselle subbarille ole välttämättä tarvetta. Kytkemällä dynaamisen ekvalisoinnin pois päältä basso tasoittuu hieman mutta on edelleen selkeästi esillä.

Etukäteen testaamamme laiteohjelmistopäivitys korjaa tämän ongelman. Ääni on edelleen sävyltään lievästi tumma ja kaiuttimen pienen koon vuoksi aivan alin oktaavi ei enää toistu samalla puhdilla kuin ylemmät, mutta orgaanisessa musiikissa harvoin niin alas edes mennään.

Keskialueella ja etenkin Klipschin tavaramerkissä eli diskanteissa kaiuttimet pääsevät erityisesti oikeuksiinsa, minkä kuulee esimerkiksi akustista kitaraa kuunnellessa. Toisinaan torvidiskantti on sävyltään hieman kirpeä, mutta The Fives -kaiuttimissa se pysyy sopivasti rajoissa ja kuitenkin rapsakkana.


Klipsch on tunnettu erityisesti torvidiskantistaan, ja myös The Fives -kaiuttimissa ylätaajuuksista huolehtii Tractrix-torvidiskantti. Kokoa diskanttielementillä on tuuman verran, ja materiaalina on titaani.
The Fives -kaiuttimissa riittää liitäntöjä. Perinteisistä tarjolla on linjasisääntulo ja phono-sisääntulo levysoitinesivahvistimella. Digitaaliset toistolähteet hoituvat puolestaan hdmi:n, usb:n, optisen sisääntulon ja bluetoothin voimin.
Oikeanpuoleisen kaiuttimen päällä on tyylikäs hallintapaneeli, jossa on rullasäätimet toistolähteen valintaan ja äänenvoimakkuuden säätöön.

Jotain vanhaa, jotain uutta

Klipsch The Fives -kaiuttimet tarjoavat retrohenkisen vaihtoehdon heille, jotka etsivät yhden paketin ratkaisua kaikkiin kuuntelutarpeisiin. Samoilla kaiuttimilla onnistuu musiikin kuuntelu niin vinyyliltä, langattomasti kuin televisiostakin. Monipuoliset liitännät ovat kaiuttimen ehdoton etu, ja johdotkin tulevat useimpiin laitteisiin valmiiksi paketissa.

Tummanpuhuva ulkoasu jakanee mielipiteitä. Se sopii retrohenkiseen sisustukseen, mutta ei välttämättä aivan vitivalkoisimpiin trendikoteihin. Äänensävy on kaiuttimien ulkonäön tavoin luonteeltaan lämmin. Torvidiskantti antaa siihen ripauksen kipakkuutta olematta kuitenkaan rasittava. Bassoa korostavan dynaamisen ekvalisaattorin ansiosta alataajuuksilla riittää puhtia erikoistehosteisiinkin.

HYVÄÄ & HUONOA

Monipuoliset liitännät
Retrohenkinen ulkonäkö ja hyvä viimeistely
Luokassaan hyvä ja selkeä soundi
Ulkonäkö jakaa mielipiteitä
Melko kallis hinta kokoluokassaan


Klipsch The Fives

Hinta 949 €/pari
Maahantuoja Loud Group Oy
Lisätietoja klipsch.com, loudgroup.fi
Toimintaperiaate Puoliaktiivi, bassorefleksikaiutin
Toistoalue 50 Hz–25 kHz
Teho (RMS/Peak) 160 W / 320 W
Mitat (k x l x s) 304,8 x 165,1 x 239,95 mm
Paino 5,35 ja 4,85 kg
Värit Pähkinäpuu ja himmeän musta
Muuta Virtajohto, kaukosäädin, kaiutinkaapeli, USB- ja HDMI-kaapelit

Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 6/2020 (nro. 199)