Otimme hieman pitkin hampain kokeiluun vain karvan alle 120 euroa maksavan Creative Stage V2 -2.1-soundbar-kaiuttimen. On näitä "markettibareja" nimittäin jo sen verran kuultu ja ovat ihan kamalia. Odotusarvo oli siis sen verran alhaalla, että hämmästyimme sitäkin enemmän.


Tämä, tosiaan vain 119 euroa maksava setti sisältää kompaktin kokoisen ja laadukkaan oloisen soundbar-palkin lisäksi myös passiivisen lisäbasson. Lisäbasso saa siis tehonsa kaiutinjohtoa myöten soundbar-yksilöltä. Myös lisäbasso on kooltaan pieni, erityisesti hyvin kapea. Se on siksi myös helppo sijoittaa optimaalisesti, mikä on toiston kannalta erittäin tärkeää.
Tähän kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota. Bassossa on tosin vain 2 m kiinteä johto, mikä valitettavasti rajoittaa sijoittelua (johtoa on periaatteessa kyllä suhteellisen helppo jatkaa).


Laitteessa on useimpaan käyttöön riittävät liitännät: yksi tavallinen 3,5 mm linjatulo, HDMI-tulo äänen paluukanavalla (ARC), optinen tulo ja USB-C-audiotulo tietokoneen äänen liittämiseksi. Lisäksi soundbarilla voi toistaa musiikkia langattomasti esimerkiksi puhelimesta bluetooth-yhteydellä. Tosin vain perus-SBC-audiokoodekilla, mutta se riittää tässä käytössä erinomaisesti. Kuulokelähtö olisi myös kiva, mutta sitä ei ole.

Varusteluun kuuluu myös selkeä ja laadukkaan oloinen kauko-ohjain, jossa äänenvoimakkuuden säädön lisäksi mm. sisääntulojen valinnat, surround-/dialog-valinnat, basso-/diskanttisäädöt ja bluetooth-laitteen ohjaus. Äänenvoimakkuus säätyy myös tv:n kauko-ohjaimella HDMI-ARC-liitännän kautta. Sisääntulot ja toiminnot ilmaistaan laitteen etuosan pienessä led-näytössä.


Creative Stage V2 tarjoaa siis hintaansa nähden ainakin paljon ominaisuuksia, ja laite on myös hintaansa paljon kalliimman oloinen.


Laite oli helppo kytkeä ja TV:n ääni saatiin ilmoille hetkessä. Myös bluetooth-paritus älypuhelimeen onnistui kertaheitolla ja laitteet löysivät jatkossa toisensa automaattisesti.
Erityismaininta myös paketissa mukana olevasta suomenkielisestä ohjeistuksesta.
Varustukseen ei tosin kuulu HDMI-kaapelia eikä edes kaukosäätimen paristoja.


Miten Creative Stage V2 sitten soi?

No suorastaan käsittämättömän hyvin! Ääni todella yllätti.

Subbarille piti vain löytää hyvä paikka ja basso- ja diskanttisäädöillä toistoon hieman buustia ja vielä surround-tila päälle.

Miten 120 euron soundbar voi soida näin hyvin? Elokuviin tulee ihan oikeaa fiilistä ja puheestakin saa selvää. Ja mikä parasta, niin basso ei mörise liikaa, vaan soi jopa hillitysti. Television ääntä voi tämän jälkeen kutsua ihan oikeaksi ääneksi. Elokuviin saatii jopa ihan uskottavaa kotiteatteritunnelmaa ja tilan tuntua bassoefekteineen. Puheääni toistuu selkeästi, joskin äänessä on hieman taipumusta kuminaan.

Entä musiikilla?

Soundbar-kaiuttimet eivät pääsääntöisesti sovellu kovin hyvin musiikin kuunteluun, mutta myös tässä suhteessa Creative oli poikkeus.

Stage V2 soi myös musiikilla käsittämättömän hyvin. Toki sellaisella varauksella, että bassoyksikölle on löydettävä äänellisesti oikea paikka ja mitenkään hirveän alas toisto ei ulotu. Ja on keskialueen toistossakin sanottavaa; pientä ylimääräistä kumua ja nasaaliutta. Ei tässä siis mistään huippuhifistä ole kysymys, mutta ääni on kuitenkin selkeä, kaikkiaan rasittamaton ja hyvällä tavalla uskottava. Bassoakin tulee mukavasti, vaikka yläbassoilla pientä kuminaa saattaa olla paikoin havaittavissa. Subbarin sijoitus on tässä oleellista.

Äänikuva on surround-tila päällä avara, jopa niin, että eräs paikalla sattunut vakiokuuntelijoistamme luuli äänen tulevan saman tason laidoille sijainneista paljon suuremmista normaalikaiuttimista! Äänessä on myös pientä kaikuefektiä.
Ääni levittäytyy laajalle ja kuulostaa kuulostaa tulevan ihan muualta kuin soundbarista, ja paljon isommalta.
Ääntä saadaan tarvittaessa myös laitteen kokoon nähden erittäin paljon.

Creative Stage V2 toimi yhtä lailla myös tietokoneen kanssa peliäänien toistoon suoraan USB-liittimen kautta. Hyvä vaihtoehto siis tietokonekaiuttimille, paitsi tuo kuulokeliitännän puuttuminen hieman harmittaa.

Creative Stage V2:
Hintaisekseen käsittämättömän hyvä soundbar-kaiutin

Creative Stage V2 on hintaisekseen erittäin hyvä soundbar-kaiutin. Se räjäyttää television äänimaailman aivan uusiin sfääreihin ja toimii yllättäen erinomaisesti myös musiikin kuuntelussa. Edellyttäen subwoofer-yksikön optimaalista sijoitusta. Laitteessa on hyvät liitännät ja sen laatuvaikutelma on korkeatasoinen. Hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan. Se on suorastaan loistava. Suosittelemme jokaiselle edullista ja miksei kalliimpaakin soundbar-kaiutinta harkitsevalle.

HYVÄÄ & HUONOA

Ääni luokassaan
Ominaisuudet ja laatuvaikutelma
Äänenpainevarat
Kompakti koko (erityisesti lisäbasson)
Erinomainen hinta-laatusuhde
Lisäbasson lyhyekö liitosjohto

Merkki malli: Creative Stage V2
Suositushinta: 119 €
Lisätietoja: fi.creative.com
Elementit:2 x 57 mm laajakaista + 135 mm subwoofer
Teho:2 x 20 W + 40 W
Toistoalue: 55-20.000 Hz
Liitännät: 3,5 mm linjatulo, HDMI (ARC), optinen (toslink), USB-C (audio), bluetooth (Ver 5.0)
Mitat (k x l x s): 78 x 680 x 100 mm (+ subw. 423 x 116 x 280 mm)
Paino: 2,0 (+3,3 kg)
Muuta: Automaattinen valmiustila 24t viiveellä
Varusteet: Kaukosäädin, virtajohto, USB-C/USB-A -kaapeli, 3,5 mm AUX-kaapeli, subwooferissa kiinteä 2 m kaapeli

Valmistajan ilmoittamat tiedot


Valmistajan esitettelyvideo