Subwoofereita pidetään äänentoistoketjun niinä osina, jotka säädetään kerran kuntoon ja jätetään sitten vain toimittamaan tehtääväänsä. Niin ei tarvitsisi olla.

Alkujaan Kansasista ponnistanut Martin Logan on tottunut tekemään asiat omalla tavallaan. Tästä osoituksena on ennen muuta niin isot kuin vähän pienemmätkin elektrostaattikaiuttimet, joista merkki pääosin tunnetaan, mutta yhtä keskeisessä osassa ovat myös valmistajan subwoofer-innovaatiot.

Otetaanpa esimerkiksi jo vähän iäkkäämpi Dynamo-sarja ja sen tuoreimman sukupolven malli 1100X.

Päällisin puolin melko perinteinen Dynamo 1100X on sarjansa toiseksi suurin edustaja. Sen kotelo on suljettu ja saatavilla ainoastaan aina muodikkaana mustana. Dynamo 1100X:n elementti on 12-tuumainen (30,5 senttimetriä), ja käyttäjä voi itse päättää, suunnataanko ääninen eteen (tai sivulle) vai alas lattiaan.

Martin Logan on toteuttanut tämän option fiksuilla irrotettavilla tassuilla, jotka voi siis kiinnittää näkökulmasta riippuen joko subwooferin pohjaan tai sen sivuun. Mikäli elementti suunnataan eteenpäin, mukana tulee myös sitä suojaava pölyverkko.

Suurta äänellistä eroa elementin suuntauksella ei välttämättä ole, mutta vaihtoehdoista voi olla hyötyä sijoituspaikan ominaisuuksia puntaroidessa.

Nerokkaiden tassujen sisältä paljastuu lisäksi paikat piikeille, jos vaihtoehtoiset pehmoiset kumijalat eivät jostain syystä tarjoa tarpeeksi tiukkaa kosketuspintaa esimerkiksi paksun maton päällä.

Komposiittivalmisteinen, sisältä tuettu kotelo on suhteellisen maltillisen kokoinen, elementti alaspäin suunnattuna 43,5 x 38 x 39,6 senttimetriä. Massaa koko komeudella on 20,9 kilogrammaa.

Elementti kohti lattiaa -asettelua tukee myös Dynamo 1100X:n varsinainen bassoääninen, jonka ripustus on käänteinen. Vastaavasti eteenpäin suunnattuna ripustustavasta on se hyöty, että elementille jää silloinkin tavanomaista suurempi liikepoikkeama.

Merkin omalla Kanadan-tehtaalla valmistetut elementit sisältävät aiempiin sukupolviin nähden kehittyneemmän magneettirakenteen sekä erittäin kevyen kalvon, jotka yhdessä mahdollistavat äärimmäisen tarkan, dynaamisen ja nopeasti syttyvän äänen.

Vahvistinpuolella Dynamo 1100X tarjoaa 1 300 watin piikkitehoon yltävän räätälöidyn d-luokan ratkaisun, joka tukee elementin nopeutta.

Liitäntäpuolella mukana on kaikki tarpeellinen, eli signaalin saa siirrettyä Dynamo 1100X:lle sekä linja- että kaiutintasoisena sekä lfe-muodossa rca- tai xlr-otolla. Lisäksi saatavilla on erikseen Martin Loganin oma SWT-X- langaton vastaanotin ja lähetin, jonka avulla subwooferin saa liitettyä esimerkiksi osaksi langatonta monihuonejärjestelmää.

Dynamo 1100X:n takapaneelin säätimien vähyys saattaa yllättää, mutta siitä päästäänkin mallin varsinaiseen valttiin: kauko-ohjattavuuteen.

Dynamo-sarjan X:llä merkityt subwoofer-mallit, esimerkkinä siis 1100X, toimivat saumattomasti yhdessä Martin Loganin oman Subwoofer Control App -sovelluksen kanssa. Ja se nostaa paketin fiksuuden jo ihan uudelle asteelle.

Yleisesti on ollut tapana, että subwooferin paikka haetaan enemmän tai vähemmän sinne päin, sen jälkeen tehdään jonkinlaiset asetukset hankalasti möhkäleen takana sijaitsevan ohjauspaneelin yllä kurkotellen, ja mahdollisesti ainoa millään tapaa kauko-ohjattava ominaisuus voi olla pelkkä subin tason säätö esimerkiksi av-vahvistimesta.

Dynamo X -subwoofereiden kanssa homma menee niin, että kaikki keskeiset asetukset – ja vielä paljon muutakin – saa tehtyä mukavasti esimerkiksi suoraan kuuntelupisteeltä.

Esimerkiksi jo mainittu subwooferin tasonsäätö on mahdollista suoraan sovelluksesta asteikolla -40…+12 desibeliä. Oikeaa tasoa ja varsinkin sijoituspaikkaa etsittäessä hyötyä voi olla esimerkiksi sovelluksen Tone Sweep -ominaisuudesta, joka kertoo 20–120 hertsin kaistan läpi kulkevan taajuuspyyhkäisyn avulla esimerkiksi tilan tarpeettomista resonansseista tai muista häiriöäänistä.

Samoin sovelluksesta säädetään myös kullekin tulolle oma (lfe-tilassa filtteri on luonnollisestikin ohitettu) alipäästösuodatuksensa sekä vaihe ja polariteetti. Lisäksi käyttäjän on mahdollista hienosäätää erityisesti 20–30 hertsin aluetta, joka on monessa tapauksessa samanaikaisesti se kaikista ongelmallisin mutta myös herkullisin toistokaista.

Sovellus tarjoaa mahdollisuuden myös määritellä kolme erilaista kuuntelutilaa, jossa on kussakin eri toistoasetukset: leffatilassa on eniten bassopotkua, musiikkitilassa toisto on mahdollisimman tasapainoista, ja yötila laskee basson voimakkuutta.

Martin Logan Dynamo 1100X on muuten kaiken lisäksi yhteensopiva myös Anthemin ARC Mobile -huonekorjaussovelluksen kanssa, eli jos talosta löytyy jo kyseistä tekniikkaa tukevaa laitteistoa, Dynamo 1100X istuu joukkoon täydellisesti.

Näin subwooferin toiston säätäminen tapauskohtaisesti on paitsi helppoa ja nopeaa – kuten kuuluisikin olla!

Katso tästä YouTube-video Martin Loganin uusimmista Dynamo-subwoofereista:

Martin Logan Dynamo 1100X maksaa 1 499 euroa, ja löydät sen Audiokaupasta!