Missä auto, missä reppu, missä lapset, missä puoliso? Sen voi periaatteessa selvittää helposti mobiiliyhteyden sisältävällä gps-paikantimella. Niitä saa nykyään alle 50 eurolla ja jopa halvemmalla.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Gps-mobiilipaikannin toimii yksinkertaisesti siten, että se lähettää gps-sirun paikkatiedon mobiiliyhteydellä – eli se vaatii siis sim-kortin ja puhelinliittymän – laitevalmistajan palvelimelle, josta tieto liikkuu edelleen käyttäjän älypuhelimen sovellukseen. Sovellus näyttää sijainnin kätevästi suoraan karttanäkymässä, ja sijaintikoordinaatit saa myös tekstiviestinä. Sijainnin voi tarkistaa yleensä myös kirjautumalla laitevalmistajan nettisivuille. Toki myös matkapuhelimen saa toimimaan yhtä lailla paikantimena, mutta se on eri asia.

Tilasimme e-ville-verkkokaupasta kaksi erilaista paikanninlaitetta, joista 55 euroa maksava Mini GPS RF-V8S on erittäin pienikokoinen, kannettava paikannin sisäänrakennetulla ladattavalla akulla, ja viisi euroa edullisempi TKStar TK816 OBD GPS taas on auton obd-liittimeen enemmän tai vähemmän kiinteästi asennettava paikannin. Tosin sekin sisältää pienikokoisen akun lyhyen ajan varavirtalähteeksi. Mini GPS RF-V8S:n myyntipakkaus sisältää laitteen lisäksi usb-latausjohdon, tupakansytytinadapterin ja johdon/muuntajan, jolla paikantimen saa kytkettyä autossa haluttaessa kiinteään virtaan.

Laitteiden käyttöönotto oli periaatteessa helppoa. Laitteen esilataus, virrat päälle ja sim-kortti sisään. Jonkin ajan kuluttua paikannin ilmaisi merkkivaloilla, että se on yhteydessä puhelinverkkoon ja gps-satelliitteihin. Mutta...

Sovellukset ja ohjeet
Laite rekisteröidään ja aktivoidaan puhelimeen asennetulla sovelluksella. Molemmilla paikantimilla on omat sovelluksensa (Android ja iOS). Tämän jälkeen laitteet ilmestyivät sovellukseen.

Ihan näin yksinkertaisesti kaikki ei kuitenkaan sujunut, mutta lopulta molemmat paikantimet saatiin toimimaan. Vaikea sanoa, mikä oli varsinainen ongelma, mutta perimmäinen syy liittyy laitteiden ja ennen kaikkea sovellusten onnettomiin käyttöohjeisiin. Huonolla englannilla kirjoitetut ja epäloogisesti etenevät sepustukset ovat kaukana selkeistä vaihe vaiheelta etenevistä ohjeista. Tämä koskee myös laitteiden sekä sovelluksen käyttöä ja toimintoja. Missään ei juurikaan kerrota, mitä toiminnot ovat ja miten niitä käytetään. Tuotteessa on virhe, jos siinä ei ole suomenkielisiä käyttöohjeita (kuluttajansuojalaki 5 luku, pykälä 12a). Laitteista Mini GPS RF-V8S:n ohjeet olivat ehkä selkeimmät, mutta laitteesta saisi irti enemmän, jos ohjeet olisivat kunnolliset ja suomeksi.

Pienen säädön jälkeen laitteet saatiin kuitenkin toimimaan, mutta ne näyttivät aluksi sijainnin miten sattuu. Vastaavaa viestiä on kuultu vaihtelevasti käyttäjiltäkin, vaikka osalla laitteet ovat toimineet heti ongelmitta. Tämä saattaa liittyä siihen, että paikannus tehdään gps-tiedon puuttuessa matkapuhelimien tukiasemien perusteella arvioidusta niin sanotusta lbs- eli location based services -sijainnista. Jonkin ajan kuluttua sijainti kuitenkin tarkentui, ties mistä syystä, ja nyt paikantimet näyttivät toimivan.

Sovellukset

Laitteiden sovellukset ovat olemukseltaan ja toiminnoiltaan hyvin samanlaiset, jopa epäilyttävän samanlaiset. Olisivatko laitteet samalta valmistajalta tai ainakin ohjelmistofirmalta?

Sovelluksissa on karttapohjainen paikannusnäkymä, jossa näkyy oma ja laitteen sijainti sekä myös laitteen tila, akun varaus sekä nopeus, jos laite on liikkeessä. Karttaan saa myös satelliittinäkymän, ja kartasta pääsee tarvittaessa suoraan haluttuun navigointisovellukseen. Sovelluksesta näkee myös, missä laite on liikkunut haluttuna ajankohtana (historical route). Sovelluksella voidaan vaihtaa laitteen asetuksia ja asettaa muun muassa erilaisia hälytyksiä esimerkiksi tietyn alueen rajan ylityksestä (geofence), ylinopeudesta, liikkeestä ja kannettavassa paikantimessa myös äänestä.

Kannettavassa Mini GPS -paikantimessa on myös mikrofoni, jolla voi kuunnella laitteen ympäristön ääniä sekä sos-painike, joka lähettää hälytyksen ennalta valittuihin puhelinnumeroihin. Mainittakoon, että kuuntelu on mahdollista vain, kun laitteesta on asetettu päälle puhelinsoitto-ilmoitus, jossa laite soittaa puhelimeen, kun laitteelle on aktivoitu jokin hälytystila (liike ja/tai ääni) tai sen sos-painiketta on painettu. Edellyttäen vielä, että sovelluksen asetuksiin on tallennettu puhelinnumero, johon soitto halutaan. Näin siis teoriassa. Ainakaan tässä yksilössä soitto puhelimeen toimi vain sos-painikkeella ja sekin muutaman minuutin viiveellä. Tilanteen kuuntelussa ääni pätki, ja siitä oli vaikea saada selvää. Laitteen lähettämä sos-viesti veikin yllättäen kiinalaiselle trackanywhere.org-karttasivustolle, vaikka aikaisemmin linkki oli ollut Google Mapsiin ja sijainti oli aika pielessä. Uusi kokeilu, niin nyt tulikin Google Maps -linkki, mutta sijainti edelleen väärä, vaikka itse sovellus näyttikin ihan oikeaa sijaintia. Ei kovin luotettavan tuntuista.

Paikantimien sijainnista saa tiedon myös tekstiviestillä. Mini GPS -paikantimessa laitteeseen lähetetään tekstiviesti dw# ja vastauksena saa sijainnin Google Maps -linkin. TKStar TK816 OBD GPS -paikantimessa linkin saa tekstiviestinä myös vain soittamalla paikantimeen. Paikannustiedon saa millä puhelimella tahansa ilman sovelluksen asentamista. Tekstiviestikoodeilla voi myös ohjelmoida joitakin laitteen toimintoja päälle ja pois. Helpoimmin paikannus ja toiminnot sujuvat kuitenkin laitteiden sovelluksilla.

Käytössä

Laitteet suoriutuivat hyvin perustoiminnoista eli siitä, mihin ne on tarkoitettukin. Kummankin avulla löytyi niin auto kuin pojan urheilukentän laidalle unohtama reppu. Paikantimien tarkkuus oli parhaimmillaan luokkaa ±10 metriä, joten kadonneita avaimia paikantimella ei pusikosta varmaan löydä ja sisätiloissa paikannus ei tietenkään ole tarkkaa, mutta sijainnista saa vähintäänkin summittaisen kuvan.

Ladattavan Mini GPS RF-V8S:n toiminta-aika riippuu siitä, kuinka tiheästi laite päivittää sijaintitiedon. Esimerkiksi 12-tunnin intervallilla akku kestää hyvinkin useita vuorokausia, 10 minuutin päivityksellä olosuhteista riippuen 2–3 vuorokautta, mutta yhden minuutin melkein reaaliaikaisella seurannalla enää 6–8 tuntia. Akun varauksen näkee sovelluksessa tai tekstiviestin dsp# paluuviestissä. Paikannin lähettää haluttaessa myös hälytyksen ja viestin alhaisesta akkuvirrasta ja sen loppumisesta.

Virrankulutukseen vaikuttaa siis se, kuinka usein laite päivittää sijaintitiedon. Periaatteessa paikannuksen voi pitää pääosan ajasta lepotilassa ja kytkeä päälle vain tarvittaessa. Tämä saattaa tosin johtaa virheelliseen sijaintitietoon.

TKStar TK816 OBD GPS saa virran suoraan auton obd-portista, joten se on aina valmiudessa peräti 30 sekunnin sijaintipäivitystiheydellä. Päivitystiheys on säädettävissä tuntiin ja yhteen kertaan päivässä.

Käyttö maksaa

Paikannin tarvitsee siis sim-kortin ja puhelinliittymän toimiakseen, ja tiedonsiirto sen kautta maksaa. Periaatteessa tässä voisi ajatella prepaid-liittymää. Laite siirtyy kuitenkin enemmän tai vähemmän säännöllisesti, ja pikkuhiljaa saldo hiipuu. Koska liittymä sijaitsee paikantimessa, niin saldon tarkistus tekstiviestillä ei onnistu eikä saldon loppumisesta saa tietoa.

Järkevintä on käyttää niin sanottua laitenetti-liittymää, jollainen on tarjolla ainakin DNA:lla ja Elisalla. Liittymien avausmaksut ovat 4,90 euroa, ja edullisimmillaan kuukausimaksu on Elisalla 3,90 ja DNA:lla 4,90 euroa. Jos DNA:lle on jo liittymäsopimus, maksaa laitenetti vain 1,90 euroa kuukaudessa. Ei siis ilmaista, mutta ei nyt kallistakaan.

Pienin varauksin ok peruspaikannukseen

Pienen säätämisen jälkeen laitteet toimivat peruspaikannuksessa kuten luvattu. Laitteista TKStar TK816 OBD sovelluksineen vaikutti kaikkiaan jotenkin luotettavammalta, joskin sen käyttöönotossa oli huonojen ohjeiden johdosta hieman ylimääräistä säätöä. Tulipa jopa vaihdettua laite kerran toiseen, kun oli epäilys viallisesta yksilöstä. Toimessaan TKStar kuitenkin näyttää sijainnin tarkasti ja toimii hyvin.

Kannettava Mini GPS RF-V8S oli helpompi ottaa käyttöön, mutta sen kaikki lisätoiminnot eivät vakuuttaneet ja jotenkin toiminta ei ollut niin luotettavan tuntuista kuin TKStarin. Toisaalta peruspaikannuksessa, esimerkiksi pojan koulureppuun kätkettynä, sekin näytti sovelluksessa sijainnin luotettavasti.

Laitteiden pilvipalveluiden toiminnan luotettavuus sekä yleensä suhtautuminen niihin ja niiden tietoturvaan on kuitenkin seikka, mikä saattaa mietityttää, mutta jääköön se tässä nyt jokaisen omaksi pähkäilyksi. Itse uskallan TKStarin laitetta kuitenkin huoletta käyttää, ja hyvin se on toiminut.

Kaiken kaikkiaan...

Merkki ja malliMini GPS RF-V8STKStar TK816 OBD
TyyppiKannettavaAuto
Hinta54,95€49,95€
Ostopaikkae-ville.come-ville.com
SovellusAnyTrackingWinnes GPS
Mitat (k x l x s)40 x 34 x 14 mm54 x 48 x 23 mm
Paino26 g45 g

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2021 (nro.202).