Videoprojektorit ovat viimevuosina kehittyneet sangen näppäriksi ja kompakteiksi laitteiksi. Niin sanotut lähiheittoprojektorit sallivat vieläpä laitteiden asennuksen varsin lähelle valkokangasta. Tällä vältytään hankalilta seinä- ja kattoasennuksilta, ja kotiteatterin pystyttäminen on entistäkin helpompaa.


Kaukana ovat ne ajat, kun videoprojektorit olivat muhkeita ja virtaa imeviä möhkäleitä, jotka oli käytännössä pakko asentaa joko seinälle tai kattoon riippuen katselutilan ominaisuuksista. Toki joillain projektoreilla edelleenkin kokoa on, mutta markkinoiden perusmallit ovat käyneet kompaktimmiksi tuotesukupolvi toisensa jälkeen. Onpa markkinoilla myös ihan oma, minikokoisten matkaprojektoreidenkin kategoria, mutta niiden kohdalla ei vielä toistaiseksi voi puhua erityisen laadukkaasta tai varsinkaan kirkkaasta kuvantoistosta.

Toista on muutaman viimevuoden aikana voimakkaasti yleistyneiden lähiheitto- ja ultra-lähiheittoprojektoreiden kohdalla. Ne tarjoavat käytännössä kaikki videotykiltä tarvittavat ominaisuudet, mutta kehittyneen linssi- ja heijastusteknologian ansiosta niiden asennus on mahdollista myös hyvin lähelle valkokangasta. Käytännössä esimerkiksi muhkea 100 tuuman kuva muodostuu lähiheittoprojektorilla kankaan edestä jo noin metrin päästä, kun taas ultra-versiossa laitteen ja seinän väliin jää vain 30 senttimetriä.

Tämä helpottaa ennen muuta projektorin asennusta. Hankalia seinä- ja kattoasennuksia ei näiden projektoreiden kohdalla tarvitse suorittaa, vaan riittää, että ne laskee tasolle suoraan valkokankaan eteen.

Yksi tämän tyyppisten projektoreiden tunnetuimmista valmistajista on Optoma, jonka monipuolisesta tuotevalikoimasta mainittakoon lähiheittoprojektori HD29HST sekä ultra-lähiheittoprojektori HD35UST. Tarkastellaanpa niitä lähemmin!

Optoma HD29HST on 899 euron suositushintaan myytävä lähiheittoprojektori, joka tukee korkean dynamiikka-asteen hdr-kuvaa sekä 4k-sisältöjä. Näiden toisto tapahtuu vivahteikkaasti, kiitos valmistajan mukaan 50 000:1 -kontrastisuhteen sekä 4 000 ANSI-luumenin valotehon. HD29HST:n natiiviresoluutio on 1 920 x 1 080 pikseliä, eli se on niin kutsuttu full hd -projektori.

HD29HST piirtää tarkan ja elävän kuvan myös hiukan valoisammassa katselutilassa, joten sen käyttö ei edellytä huoneen täydellistä pimentämistä. Kuitenkin parhaan tuloksen esimerkiksi elokuvien kohdalla saa irti, jos tilan ikkunoiden eteen saa etenkin päiväsaikaan edes jonkinlaiset verhot.

Medialähteitä HD29HST:hen saa kytkettyä muun muassa kahden hdmi-liitännän kautta. Näistä toinen on versiota 2.0 ja toinen 1.4. Lisäksi mukana on usb-latausmahdollisuus esimerkiksi Google Chromecast -palikalle, vga-signaalin tulo ja lähtö sekä 3,5-millimetriset liitännät äänelle sisään ja ulos. RS232 puolestaan on tarkoitettu ohjausjärjestelmiä varten.

HD29HST:n kuvasuhde on 16:9, mutta se tukee myös 4:3:a. Vertikaalista trapetsikorjausta projektori sallii haarukassa ±40°, eli projektorin tasoon nähden heijastusta on mahdollista hienosäätää kätevästi pystysuunnassa. Valmistajan mukaan suurin suositeltu kuvakoko HD29HST:n kohdalla on noin 308 tuumaa, jolloin heijastusalan diagonaali on peräti 7,82 metriä 3,4 metrin heittoetäisyyden päästä. Näin ollen heijastussuhde on 0,49:1.

Kuvaa on mahdollista säätää manuaalisella tarkennuksella sekä joko laitteen omilla tai kaukosäätimestä löytyvillä ohjauspainikkeilla.

DLP-tekniikalla toteutetun HD29HST:n valolähteenä on 240 watin lamppu, jolle valmistaja lupaa 4 000 katselutuntia kaikista kirkkaimmalla bright-kuva-asetuksella, kun taas hailakammassa eco+-tilassa lukema on peräti 15 000 tuntia.

Spontaanien leffahetkien tai urheilukisojen seuraamiseen riittää projektori sellaisenaan, sillä siinä on yhdysrakenteinen kaiutinelementti äänentoistoon.

Siinä missä HD29HST piirtää 100 tuuman kuvan noin metrin etäisyydellä valkokankaasta, ultra-lähiheittotekniikalla toteutettu, 1 299 euroa maksava HD35UST kykenee samaan vain 30 senttimetrin etäisyydeltä. Käytännössä siis projektorin voi laskea samaan paikkaan kuin missä televisiota normaalisti pidettäisiin. Näin myöskään kaapelivetoja huoneen lattialle ei tarvita.

Optoma HD35UST tarjoaa edellä mainitun HD29HST:n tavoin full hd -tason resoluution (1080p, 1 920 x 1 080), mutta se tukee myös 4k- ja hdr-sisältöjä. Sen kontrastiksi valmistaja ilmoittaa 30 000:1 ja valotehoksi 3 600 ANSI-luumenia. Kuvakoko on säädettävissä välillä 80–100 tuumaa, ja suositeltu heittoetäisyys on 45–56 senttimetriä.

Ultra-lähiheittoprojektoreiden tavoin myös HD35UST hyötyy elimellisesti tekniikalle optimoiduista, niin sanotuista ALR-valkokankaasta. Tämän taustalla on se, että kun ultra-lähiheittoprojektori heijastaa kuvan yläviistoon niin lyhyen etäisyyden päästä, pienetkin epätasaisuudet seinässä saattavat aiheuttaa näkyviä vääristymiä kuvaan. Optimoidulla ja tasaisella kankaalla tällaista ongelmaa ei ole.

Medialähteiden liittämistä varten HD35UST tarjoaa kaksi hdmi-liitäntää (versiota 1.4a 3d-tuella), joista toisessa on mhl-tuki, vga-liitännät sisään ja ulos, komposiittitulon, 3,5 millimetrin audiosisääntulon ja -lähdön, rj45-liitännän verkkoyhteydelle, RS232-ohjausjärjestelmäliitännän, sekä kaksi usb-liitäntää.

Optoma HD35UST on varustettu kehittyneellä heijastuksen trapetsikorjauksella, jonka avulla kuvan jokainen kulma on mahdollista säätää täydelliseksi ±4° haarukassa niin pysty- kuin vaakatasossakin. Näin ei varsinaisesti haittaa, jos joko projektori tai heijastuspinta on aavistuksen vinossa. Muuten mukana on kuvan kattavat perussäädöt. Myös HD35UST on varustettu sisäänrakennetulla kaiuttimella, jonka ääni riittää hyvin arkiseen katseluun.

Riippumatta siitä, millaiseen olohuoneeseen lähiheitto- tai ultralähiheittoprojektorin asentaa, se on televisioon nähden huomattavasti edullisempi tapa päästä nauttimaan isosta kuvasta. Helpon käytettävyyden ja siirrettävyyden ansiosta projektorin voi vieläpä nostaa pois näkyviltä, kun se ei ole käytössä.

Helppoa ja komeaa, sanoisimmeko!


Nämäkin Optoma-videoprojektorit löydät Audiokaupasta.

Lisätiedot: Valmistajan verkkosivu