Vaikka moni meistä kuuntelee nykyään musiikkinsa ensisijaisesti suoratoistopalveluista, cd-levy elää ja voi hyvin. Tämä näkyy myös cd-soitinmarkkinoilla, eikä laadusta tarvitse maksaa mahdottomia!


Monen mielestä cd-levyn kulta-aika oli ja meni jo kauan sitten. Toisaalta monen mielestä tarina on sama myös vinyylin kohdalla, mutta niinpä vain mustat kiekot menevät kaupaksi niin kovaa vauhtia, että ne harvat vinyylipainot joutuvat jatkuvasti pidentämään toimitusaikojaan tilaustulvan vuoksi.

Vaikka tuoreimmassa saatavilla olevassa IFPI:n tilastossa vuodelta 2020 cd-levyjen myynti oli liki -50 prosentin laskussa verrattuna vuoteen 2019, vuonna 2021 suunta muuttui – ainakin Billboardin mukaan. Vuonna 2021 cd-levyjen myynti kasvoi ensimmäistä kertaa seitsemääntoista vuoteen Yhdysvalloissa. Tämä kasvu heijastuu myös Suomeen, sillä esimerkiksi maamme johtavan levykauppaketju Levykauppa Äxän toimitusjohtaja Jyri Lipponen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa ketjun tehneen uuden cd-levyjen myyntiennätyksen.

Uusien levyjen rinnalla myös käytettyjen levyjen kauppa käy kovaa vauhtia, ja mikäs siinä. Halvimmillaan vain muutamalla eurolla saa usein moitteettomassa kunnossa maailman musiikkihistorian helmiä kompaktissa ja helpossa paketissa, jonka äänenlaatu on ainakin teoriassa ihmiskuulon kyvyt huomioiden täysin riittävä.

Moni lienee kuitenkin vuosien saatossa luopunut pelkkiä cd-levyjä toistavasta soittimesta ja korvannut laitteen esimerkiksi dvd- tai bluray-levyjä toistavalla soittimella. Tällaiset monitoimivehkeet eivät ole välttämättä optimoitu nimenomaan cd-audion toistamista varten, vaan niiden resurssit on suunnattu paremminkin kuvapuolen tarpeisiin.

Siten onkin hyvä harkita, että jos cd-levyjä kerta haluaa ja aikoo kuunnella, niille voisi varmaankin hankkia ihan oman soittimensa. Tähän saumaan erittäin hyvä vaihtoehto on varsinkin vinyylisoittimistaan tutun Pro-Jectin uunituore CD Box S3.

Pro-Ject CD Box S3 on itävaltalaisvalmistajan tuoreimman S3-sarjan ensimmäinen laite: sangen yksinkertainen, kompaktin kokoinen ja laadukkaista komponenteista valmistettu soitin pelkästään cd-levyjen toistamiseen.

Laite sisältää vain keskeisimmät ohjauspainikkeet sekä 1,54 tuuman näytön. Levynsyöttömekanismi on slot in -tyyppinen ja lataa levyn muutamassa sekunnissa. Da-muunnoksesta vastaa nykyaikainen 32 bitin ja 384 kilohertsin tarkkuudella toimiva dac-siru.

CD Box S3:n tarjoaa rca-muotoisen stereolinjalähdön sekä koaksiaalisen digitaalisen lähdön, jonka avulla signaalin voi syöttää ulkoiselle da-muuntimelle. Laitteen metallikotelo on suunniteltu vähentämään häiriötä, ja se on saatavilla joko mustana tai hopeisena. Lisäksi pakettiin kuuluu yksinkertainen kaukosäädin. CD Box S3 on valmistettu Euroopassa.


Pro-Ject CD Box S3 maksaa 449 euroa, ja löydät sen AK Hifisystemsiltä!