Kasettisoittimien huippuaikaa elettiin 1970-luvun lopusta aina lähes 2000-luvun alkupuolelle saakka. Tuon ajan huippumallit ovat nyt haluttua vintagea, ja monet kasetteja harrastavat ovat valmiita maksamaan niistä suuriakin summia. Löysimme Italiasta myynnistä harvinaisen Alpage AL-80 -kolmipäädekin aikoinaan todella hienoilla optisilla tasomittareilla.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas
Historialähteet: www.alpsalpine.com

C-kasetti uhkasi aikoinaan ääniteteollisuutta tavalla, joka tosin nyt tuntuu täysin mitättömältä asialta. Kaseteille oli helppo äänittää musiikkia radiosta, äänilevyiltä ja tietenkin kopioida musiikkia nauhalta toiselle. Tästä eivät musiikintekijät, musiikkiteollisuus eikä heidän edunvalvojansa tietenkään pitäneet. Olipa tästä syystä kaseteille määrätty jopa erillinen kasettimaksu kompensoimaan musiikin ilmaista tallennusta.

Olihan c-kasetteja ennen ollut jo kelanauhureita, mutta kasetit tekivät äänittämisen helpommaksi ja edullisemmaksi. Aikoinaan oli muuten tapa äänittää radiosta musiikkia laittamalla kelanauhurin erillinen mikrofoni radion kaiuttimen eteen. Ja piti olla myös valppaana, että osasi katkaista äänityksen ennen radioselostajan puhetta.

Alpagessa on kolme äänipäätä. Tämä mahdollisti äänityksen monitoroinnin ja säädön suoraan äänityksen aikana

C-kasetit ja kasettisoittimet yleistyivät voimakkaasti 1980-luvulta lähtien aina 2000-luvun alkupuolelle saakka, jolloin musiikin tallennus muuttui lähes kokonaan digitaaliseksi ja jakelu meni verkkoon. Siihen hiljeni c-kasetin tarina – ainakin toistaiseksi. Nyt on ollut havaittavissa jonkinasteista c-kasettien uutta tulemista. Monella saattaa olla jopa iso arkisto tallella.

C-kasetti ja oli aikoinaan merkittävä ohjelmaformaatti vuosikymmenten ajan, ja tekniikan kehittyessä c-kasetit ja kasettisoitin olivat tottakai hifistenkin käytössä. Markkinoille tulikin todella kovan luokan dekkejä, kuten kasettisoittimia kutsuttiin. Kova nimi oli muun muassa Nakamichi Dragon ja monet muutkin kolmipäiset, dual-capstan- ja Dolby C (HX) -dekit. 

Alpage – mikä?

Löysimme Italiasta myynnistä harvinaisen Alpage AL-80 -kolmipäädekin aikoinaan todella hienoilla optisilla tasomittareilla ja tietenkin hetimiten ostimme sen. Alpagea eivät hiemankaan nuoremmat, välttämättä edes keski-ikäiset tunne. Se oli kuitenkin aikoinaan hyvinkin arvostettu dekkimerkki. Sen tausta on japanilaisessa, jo vuonna 1948 perustetussa Alps Electric -yhtiössä, joka valmisti ja yhä valmistaa muun muassa arvostettuja Alps-potentiometrejä. Vuonna 1967 tapahtuneen Alps-Motorola fuusion myötä syntyi Alpine Electronics, joka on siis yhä tunnettu autohifimerkki Alpine. Alpine Electronics alkoi valmistaa ensimmäisenä kasettisoittimia, joiden tuotemerkki oli Alpage. Alpage oli aikoinaan arvostettu dekkimerkki, ja sillä oli paljon testimenestystä – myös Suomessa.

Alpagessa oli ja on edelleen erikoisuutena huippunopeat, optisesti peileillä toteutetut tasomittarit.

Alpagella oli useita huippuluokan malleja, joista voidaan maksaa edelleen jopa kolminumeroisia summia. Eräs Alpagen hienoimmista dekeistä oli – siis ainakin jutun kirjoittajan mielestä, koska omisti myös sellaisen – vuonna 1981 myyntiin tullut Alpage AL-80. Se oli teknisesti huippuluokan laite, vaikka ei kuitenkaan ihan täydellinen: siinä oli kolme äänipäätä, luonnollisesti Dolby C -kohinanvaimennus, logiikkaohjaus, bias-hienosäätö, mutta vain yksi niin sanottu vetorulla (single capstan). Kaikkein kalleimmissa dekeissä oli kaksi vetorulla (dual capstan).

Alpage AL-80 oli sen ajan tyylin mukaisesti hyvin teknisen ja modernin näköinen monine painikkeineen. Yksi sen silmiinpistävin ominaisuus oli huippuhienot, peilien avulla optisesti toteutetut taso- eli niin sanotut vu-mittarit.

Aikoinaan kaikille toiminnoille oli omat painikkeensa eikä mitään hankalia valikkoja. Ja Alpagessa painikkeita oli paljon. Laitteesta löytyi muun muassa Dolby C -kohinanvaimennus, bias-hienosäätö, nauhatyypin valinta ja erillinen MPX-suodatin. Kuinka moni tietää, mitä nämä kaikki ovat? 

Aikoinaan laitteissa oli sisällä muutakin kuin ilmaa ja pari mikropiiriä. Komponenttien määrä on runsas. Ylälaidassa oleva valkoinen muovikotelo sisältää äänitystason mittareiden optisen koneiston.

Alpage AL-80 oli aikoinaan kallis laite. Tarkkaa hintaa sille ei saatu kaivettua esille, mutta Saksassa sen suositushinta oli vuonna 1981 noin 1 300 Saksan markkaa, joka vastasi silloisen keskivaluuttakurssin mukaan noin 2 400 markkaa eli noin 540 euroa. Arvonlisävero huomioiden hinta oli Suomessa tuolloin varmaan noin 3 000 markkaa. Muunnettuna vuoden 2019 rahan arvoon kyse oli noin 1 300–1 400 euron hintaisesta laitteesta.

Edelleen iskussaan

Laite toimii moitteettomasti. Äänitimme sillä kokeeksi musiikkia cd-levyltä ja kuuntelimme myös valmiiksi äänitettyä musiikkikasettia. Kyllä vain, käytettyjen c-kasettien lisäksi tarjolla on uuttakin tuotantoa. Esimerkiksi Levykauppa Äxällä on tarjolla runsaasti musaa kaseteilla.

Alpagella cd:ltä äänitetty musiikki soi hämmästyttävän hyvin. Toki äänessä on hieman kohinaa ja dynamiikka ei vastaa alkuperäistä, mutta kaikkiaan äänenlaatua voi pitää todella hyvänä ja joillain äänitteillä jopa cd-ääntä miellyttävämpänä.

Monella saattaa olla vielä runsaskin kasettiarkisto varastossa tai c-kasetit äänilähteenä ovat alkaneet muuten kiinnostaa. Uusia laatusoittimia ei ole saatavilla, joten oikeastaan ainoa vaihtoehto on etsiä vanha hyvin huollettu aikansa huippudekki.

Ennen vanhaan kaikista tuotteista oli saatavana kunnon paperiesitteet, ja niissä oli myös paljon teknistä tietoa. Siksi ne varmaan myös tekivät tuotteista jotenkin teknisemmän ja hienomman oloiset.

Musiikkia on alettu julkaista uudelleen myös c-kaseteilla. Esimerkiksi Levykauppa Äxästä löytyy runsaasti nimikkeitä, myös kotimaisia. Tyhjien kasettien kohdalla tilanne on vaikeampi. Ainoa paikka mistä löysimme yksittäin myytäviä tyhjiä kasetteja oli saksalainen verkkokauppa Thomann (thomann.de). Tiedoksi, että tyhjälle kasetille voidaan siis tallentaa ääntä – ja periaatteessa kuinka monta kertaa tahansa. Kasettien pituudet ovat tyypillisesti C60 tai C90 eli 2 x 30 tai 2 x 45 minuuttia.


Linkkivinkit

www.alpsalpine.com/e/about/history

www.thevintageknob.org/alpine-AL-80.html

www.vintagecassette.com/Alpage/AL-80

www.cassettedeck.org/alpage


Artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-numerossa 1/2020.