Monessakaan älypuhelimessa ei enää perinteistä kuulokelähtöä ole, mutta iFi Audion GO blun avulla se ei ole ongelma. Se kun on pieni mutta varsin monipuolinen kaveri kaikenlaisille kuulokkeille.


Moni vastikään puhelimensa päivittänyt musiikin ystävä on saattanut havahtua siihen, että perinteinen 3,5 millimetrin kuulokelähtö on hävinnyt suurimmasta osasta älypuhelinmalleja. Vaihtoehtona on tietysti käyttää bluetooth-kuulokkeita (tai hankkia puhelimen ja langallisten kuulokkeiden väliin adapteri), mutta jos ne kaikista mieluisimmat kuulokkeet sattuvat olemaan langalliset, asiaan ei ole niin yksinkertaista ratkaisua.

Paitsi että on: bluetooth-yhteydellä varustetut kannettavat kuulokevahvistimet.

Brittimerkki iFi Audio on hiljattain tuonut markkinoille todella kompaktin, oikeastaan mille tahansa kuulokkeille ja älypuhelimelle tai tietokoneelle sopivan ratkaisun mobiilikuunteluun.

GO blu -nimen saaneesta pikkukaverista löytyy monia hyviä ominaisuuksia kuulokekuuntelua ajatellen, muun muassa varsin tuore ja tehokas 5.1-version bluetooth keskeisimmillä koodekeilla, laadukas kuulokevahvistin jopa 5,6 voltin antoteholla, 96 kilohertsin ja 24 bitin resoluutiolla rouskuttava da-muunnin, bassonkorostin ja eräänlainen ristiinsyöttöominaisuus – kaikki tämä 27 grammaa painavassa, tulitikkuaskin kokoisessa kotelossa.

Pienestä koostaan huolimatta GO blu on kaikin puolin laadukkaan ja siistin oloinen laite. Siitä löytyy muutama nappi, sopivan jähmeä kiertosäädin, sekä balansoimaton 3,5:n että 4,4 millimetrin balansoitu kuulokelähtö, usb-c-liitäntä latausta ja usb-dac-ominaisuutta varten sekä toimintatilasta ilmoittava statusledi.

Vaikka markkinoilta löytyy muitakin vastaavia, taskukokoisia kuulokevahvistimia da-muuntimilla ja bluetooth-ominaisuuksilla, GO blu on valmistajalleen ominaiseen tyyliin vienyt teknisen toteutuksen astetta pidemmälle. GO blu on iFin ensimmäinen kannettava bluetooth-kuulokevahvistin mutta samalla se on myös tuotekategoriassaan ensimmäinen laite, joka hyödyntää Qualcommin tuoretta neliytimistä QCC 5100 -järjestelmäpiiriä sekä Cirrus Logicin CS 43131 Master HIFI -da-muunninta. Yhdessä nämä komponentit takaavat GO blun hires-yhteensopivuuden.

Vastaavasti laitteen vahvistinosion rakenne on balansoitu kaksoismono, joka puolestaan takaa balansoimattomille kuulokkeille 165 milliwatin ja balansoiduille 245 milliwatin tehon äärimmäisen matalalla säröllä. Matkakäyttöön GO blu on helppo ottaa mukaan vaikka lenkille, sillä pieni laite ei taskusta paljoa tilaa vie.

Vaikka GO blu toimii esimerkiksi kannettavan tietokoneen usb-porttiin kytkettynä näppäränä hires-kuulokevahvistimena, laite sisältää myös sisäänrakennetun 450 milliampeeritunnin litium-polymeeriakun, jolle valmistaja lupaa noin 10 tunnin käyttöajan täydellä latauksella riippuen äänenvoimakkuudesta ja kiinni kytketyistä kuulokkeista.

Kieltämättä GO blu on sikälikin mielenkiintoinen oman aikansa tuote, että se mahdollistaa hyvin laajalla skaalalla erilaisten kuulokkeiden käytön minkä tahansa bluetooth-lähettimellä varustetun laitteen kanssa. Näin siis käyttäjän on mahdollista nauttia laadukkaasta bluetooth-äänestä minkä tahansa langallisten kuulokkeiden kanssa, vaikkei esimerkiksi älypuhelimesta 3,5 millimetrin liitäntää löytyisikään.

GO blu on mahdollista kytkeä langallisesti myös älylaitteeseen niin kutsuttua otg-kaapelia käyttäen, mutta sellaisen käyttäjä joutuu hankkimaan itse. Esimerkiksi iFi Audion oma, yksinkertainen otg-kaapeli maksaa maltilliset 19 euroa. Laitteen mukana tulee usb-a–usb-c-kaapeli latausta ja usb-dac-käyttöä varten.

Niin, ja GO blu on vielä kaiken lisäksi varustettu sisäänrakennetulla mikrofonilla, eli sen avulla voi hoitaa myös handsfree-puhelut!


iFi Audio GO blu maksaa 199 euroa. Sen ja muut iFi-tuotteet tuo Suomeen Agentur Tur-Pex.