Kannatatko korvanappien vai kuulokkeiden leiriä? Muutama vuosi sitten Applen AirPodin tulon jälkeen kuulokemarkkinoiden räjähdysmäinen kasvu alkoi, ja TWS-kuulokkeista eli täysin langattomista korvakuulokkeista tuli laitemarkkinoiden seuraava iso juttu. Tärkeimmät kilpailijat, Apple ja Samsung, taistelivat malleillaan suuresta yleisöstä, ja jokainen matkapuhelinvalmistaja julkaisi oman versionsa tästä tuotteesta.

Mutta viime aikoina tavalliset kuulokkeet ovat kuitenkin alkaneet saada jalansijaa, ja erilaisten audiolaitteiden markkinat ovat heränneet henkiin. Monet tekijät ovat vaikuttaneet kuulokkeiden trendin henkiin heräämiseen ja äänenlaatu ja nostalgia ovat joitakin niistä.

Ihmiset pitävät tunnetuista tuotteista

Jos katsot ympärillesi muilla markkinoilla, näet jatkuvasti uusia trendejä. Esimerkiksi iGaming-yrityksissä yritykset innovoivat houkutellakseen ja pitääkseen käyttäjät kiireisinä. Joskus uudet tuotteet, kuten live-pelit, valtaavat suosioluettelot, mutta testatut ja luotettavat lajityypit, kuten kolikkopelit, ovat jotain asiakkaiden ankkureita, joihin he aina palaavat. Samanlaista suuntausta on nähtävissä myös äänentoistolaitteiden kohdalla.

Muotisyyt kuulokkeiden paluulle

Kuulokkeet eivät ole uusi tuote, kuten TWS-kuulokkeet, jotka mahdollistivat aivan uudenlaisen tason liikkuvuudelle. Kuulokkeissa on kaksi kaiutinta, jotka on yhdistetty nauhalla ja yleisipiä tyyppejä tällaisista ovat  nappikuulokkeet ja korvan päälle asetettavat kuulokkeet. Kuulokkeet ovat kompakteja laitteita, joissa jokaisessa kuulokkeessa on oma ohjaimensa. Samassa hintaluokassa kilpailevilla kuulokkeilla äänenlaatu on ratkaiseva tekijä.

Valmistajat eivät voi ennustaa käyttäjien käyttäytymistä. Mutta vinyylien uudelleen saapumisen tavoin, kun uudemmilla vaihtoehdoilla on laadukkaampi ääni, nostalgia-aalto auttoi kuulokkeita palaamaan asiakkaiden huomion keskipisteeseen.

Kuulokkeet ovat osa pop-kulttuuria, ja ne olivat suosittuja Walkmanin, ensimmäisen iPodin ja muiden aikakausien aikana. Sitten viihdejulkkikset aloittivat trendin, joka toi langalliset kuulokkeet takaisin asiakkaiden tietoisuuteen. Viime aikoina kuuluisat ihmiset, kuten Dakota Johnson, Jennifer Lawrence ja muut, ovat ottaneet kuvia langallisilla kuulokkeilla massiivisen suosion saavuttaneiden AirPodien sijaan.

Muotilehdet loivat jopa artikkelin, jossa kuvailtiin, miten kuulokkeiden johdoissa oli tietynlaista viehätystä. Se palasi menneisiin “parempiin” aikoihin, ja suosittu Instagram-tili Wired it Girls innoitti monia käyttäjiä vanhoilla kuvilla Janet Jacksonista langallisilla kuulokkeilla.

Rahalla on merkitystä

Trendikkäiden kuulokkeiden kohdalla ei ole kyse vain tyylistä ja nostalgiasta. Applen AirPodien hinta alkaa noin 200 eurosta, mutta langallisia kuulokkeita, kuten Philips SHP9500, on saatavilla alle 100 eurolla. Jopa Audio-Technica ATH-M50X:n kaltaiset laatumallit ovat edullisempia kuin TWS:n premium-mallit.

Tilanne on erilainen, jos otamme huomioon täysin langattomat kuulokkeet. Nämä mallit ovat kalliimpia kuin langalliset mallit. Uuden Bluetooth 5.0:n ja sitä korkeampien standardien myötä viive on kuitenkin huomattavasti pienempi ja kaistanleveys paljon parempi, joten langattomien kuulokkeiden valinta ei heikennä äänenlaatua kuten ennen. Sekä langalliset että langattomat kuulokkeet ovat selkeä valinta audiofiileille, koska äänen suhteen voidaan tehdä vain vähän fyysisten rajoitusten puitteissa. Suuremmat ohjaimet merkitsevät yleensä parempaa äänenlaatua.

Selkeä valinta audiofiileille

Huippumallien, kuten Sennheiser HD 800 S, Sony WH-1000XM3 tai Bowers & Wilkins PX 7, kaltaisten äänenlaatu on syy siihen, miksi audiopuristit käyttävät aina kuulokkeita aina nappikuulokkeiden sijaan. Oletetaan kuitenkin, että haluat venyttää rajan maksimilaatuun. Tässä tapauksessa langalliset kuulokkeet ovat edelleen langattomia kuulokkeita paremmat, koska signaalihäviöitä tai kaistanleveyteen, ulottuvuuteen tai muihin mahdollisiin ongelmiin liittyviä ongelmia ei ole.

Korvan päällä olevilla kuulokkeilla voidaan luoda syvällisempi äänikokemus. Korvien peittäminen korvatyynyillä luo passiivisen melua vaimentavan vaikutuksen, ja monissa uusissa malleissa on myös aktiivinen melunvaimennus. Tämän ansiosta voit uppoutua soittolistaasi ilman häiriöitä. Suuremmat elementit ja häviöttömät signaalit parantavat myös äänenlaatua. Lisäksi kuulokkeiden muotoilu mahdollistaa muiden tekniikoiden, kuten surround- tai 7.1-äänen käyttöönoton.

Jos kuuntelet musiikkia, nämä tekniset parannukset eivät ole välttämättömiä, mutta ne voivat parantaa kokemusta multimediassan toistamisen tai pelaamisen kanssa. Nappikuulokkeet eivät pysty toteuttamaan näitä ominaisuuksia helposti ja kuulokkeet ovat selvästi etulyöntiasemassa.

Kuulokkeilla on myös toinen merkittävä etu, ja se on mukavuus. Korvan päälle asetettavat kuulokkeet ovat mukavammat kuin korvansisäiset kuulokkeet, ja niiden käyttömukavuus on parempi kuin korvansisäisten kuulokkeiden.

Vaikka tavalliset kuulokkeet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan, liikunta on yksi ala, jolla korvanapit pysyvät suosiossa. Juoksu- tai kuntosaliharjoittelu on paljon helpompaa langattomilla korvaan laitettavilla malleilla. Harjoitteluun keskittyminen ei myöskään vaadi korkeinta äänenlaatua, joten voit hyväksyä myönnytyksiä paremman liikkuvuuden vuoksi.

Muoti ja äänenlaatu

Kuulokkeet ovat tekemässä merkittävää paluuta, eikä langallisia malleja enää paheksuta. Langallisista kuulokkeista tuli jopa muodikkaat, ja huomaat sen, jos katselet joidenkin Instagram-vaikuttajien tilejä. Mutta muotitrendi tai ei, suorituskyvyltään korvan päälliset kuulokkeet päihittävät toisenlaiset puettavat äänilaitteet äänenlaadussa samaan hintaan.

Langalliset kuulokkeet ovat lähimpänä audiofiilistä kokemusta häviöttömän tiedonsiirron, suurempien kaiuttimien ja melunvaimennuksen ansiosta. Myös TWS-kuulokkeiden suosio on kasvussa, ja onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi tuote voittaa pitkällä aikavälillä.