Tehokkaasta ja laadukkaasta kuulokevahvistin-dacista ei nykyään tarvitse maltaita maksaa, ja se parantaa heittämällä kuulokkeiden kuin kuulokkeiden ääntä. Yksi vaihtoehto tällä saralla on iFi Audion 99 euroa maksava ZEN Air Dac!


Erilaisia kuulokkeita hankitaan nykyään enemmän kuin koskaan ennen erilaisiin käyttötilanteisiin: esimerkiksi nappikuulokkeita urheiluun, vastamelukuulokkeita matkakäyttöön ja langallisia hifikuulokkeita vakavampaan kuunteluun. Laadukkaiden kuulokkeiden seuraksi kannattaa ehdottomasti harkita myös erillistä kuulokevahvistinta, joka saattaa olla joissain tapauksissa jopa lähes välttämätön hankinta.

Jokaisessa kuulokeliitännällä varustetussa laitteessa on aina jonkinlainen vahvistin, niin puhelimessa, tietokoneessa kuin tavallisissa kotistereolaitteissakin. Mitä edullisemmasta laitteesta on kysymys, sitä varmimmin sen kuulokevahvistin on myös halvalla tehty. On myös selvää, että pienikokoisen laitteen kuulokevahvistin on myös vaatimaton, useimmiten yksinkertainen ja edullinen integroitu piiri.

Laitevalmistajat eivät yleensä panosta erityisemmin kuulokevahvistimiin, koska ne ovat tavallaan vain osa isompaa kokonaisuutta. Myös kuulokkeet ovat erilaisia. Mallit, joiden impedanssi on suuri (100–600 ohmia), ovat vahvistimelle matalan impedanssin kuulokkeita (alle 100 ohmia) selvästi vaikeampi kuorma. Pieni ja tehoton kuulokevahvistin ei vain jaksa ohjata korkean impedanssin kuulokkeita riittävällä teholla. Eivätkä erot ole pelkästään tehossa vaan myös äänenlaadussa. Erillisellä kuulokevahvistimella saa yleensä lähes poikkeuksetta selvän parannuksen ääneen.

Brittimerkki iFi Audion tuore ZEN Air -sarja sisältää neljä laitetta, joista erityisesti kuulokkeiden kaveriksi on suunniteltu huokeat 99 euroa maksava ZEN Air DAC. Kuten nimestä voi päätellä, laite sisältää kuulokevahvistimen lisäksi myös da-muuntimen, jonka ansiosta ZEN Air DAC:lla onnistuu paitsi pcm- myös dsd- ja mqa-tiedostojen toisto, tarvittaessa myös korkearesoluutioisena.

Jos ZEN Air DAC:in kanssa käyttää hiukan herkempiä kuulokkeita, mukana on gainin sovitukseen tarkoitettu PowerMatch-kytkin. Lisäksi mukana on XBass+-ominaisuus, joka korostaa sopivan maltillisesti bassoja.

ZEN Air DAC ottaa signaalin vastaan vain usb-liitännän kautta tietokoneelta mutta tarjoilee sen eteenpäin esimerkiksi aktiivikaiuttimille stereo-rca-liitännöistään tai kuulokkeille 6,35-millimetrisestä kuulokelähdöstä. Molemmat liitäntätavat reagoivat laitteen etumaskissa olevaan mukavan kokoiseen ja sopivan jähmeän tuntuiseen analogiseen äänenvoimakkuuspotentiometriin.

Yksi ZEN Air DAC:n parhaista puolista on sen tasaisen varma vääntö. Sen avulla kuulokkeiden kuin kuulokkeiden toistosta on mahdollista kaivaa enemmän resoluutiota, kuuntelipa sitten lujempaa tai hiljempaa.

iFi Audio ZEN Air DAC
Hinta: 99 euroa
Toimintaperiaate: Da-muunnin/kuulokevahvistin
Tulo: Usb-b
Lähdöt: 6,35 mm kuulokelähtö, stereo-rca
Muuta: Mqa-tuki, dsd-tuki PowerMatch-sovitus, XBass+-bassonkorostus
Mitat (l x k x s): 158 x 35 x 117 mm
Paino: 315 g
Edustaja: Agentur Tur-Pex Oy