Tuttu brittimerkki KEF viettää kuluvana vuonna 60-vuotisjuhliaan, ja sen kunniaksi markkinoille on tullut mitä melkoinen kaiutinuutuus. LS60 Wirelessissä korostuvat toimivien teknologioiden parhaat puolet tulevaisuuteen kurkottavassa kokonaisuudessa.


Kymmenen vuotta sitten, 2012, tuolloin 50-vuotisjuhliaan viettänyt KEF toi markkinoille LS50-kaiuttimen, joka sittemmin kipusi ansaitusti oman kategoriansa kärkipaikoille sekä käyttäjiltä että alan lehdistöltä saamansa suitsutuksen ansiosta. Eikä siinä, kyllähän puolen vuosisadan kokemuksella pitääkin syntyä laadukkaita kaiuttimia, mutta ikonisen statuksen saavuttaminen vaatii paljon muutakin.

Nyt, vuonna 2022, on KEFin 60-vuotisjuhlan aika, ja sen kunniaksi valmistaja on tuonut markkinoille todella omaperäisen ja näyttävän lattiakaiuttimen, LS60 Wirelessin. Sen KEF lupaa – ei enempää eikä vähempää – muovaavan koko hifin tulevaisuuden uuteen uskoon. Tarkastelipa kaiutinta mistä vinkkelistä tahansa, lupauksille on olemassa katetta.

Aivan ensimmäisenä kaiuttimessa huomion kiinnittää sen poikkeuksellisen virtaviivainen muotoilu, josta on kiittäminen Michael Youngia tiimeineen. Edestä varsin solakan kaiuttimen etumaski on vain vaatimattomat 130 millimetriä leveä. Korkeutta puolestaan tulee jalustan kanssa 1 090 millimetriä ja syvyyttä 394 millimetriä. Järjestelmän yhteispaino on vakuuttavat 62,4 kilogrammaa.

Kuten Wireless-liite kaiuttimen nimessä antaa olettaa, LS60 on täysverinen langaton aktiivinen kaiutinjärjestelmä. Käytännössä kumpikin kaiutinyksiköistä sisältää omat vahvistimensa, joiden yhteisteho on peräti 1 400 wattia (diskantti 100 wattia ab-luokassa, keskiääni 100 wattia d-luokassa ja basso 500 wattia d-luokassa per kaiutin).

LS60 Wirelessistä löytyy KEFille ominaiseen tapaan koaksiaalinen Uni-Q-elementti, joka tässä tapauksessa on tuoreimman 12. sukupolven metamateriaaliabsorptiotekniikkaa hyödyntävä malli 19 millimetrin alumiinidiskantilla ja 100-millimetrisellä alumiinikartioisella keskiäänisellä. Bassoelementit puolestaan ovat 135-millimetrisiä, ja niitä on neljä kappaletta. Tällä elementtikonfiguraatiolla KEF ilmoittaa taajuusvasteeksi 85 desibelin voimakkuudella metrin päästä mitattuna 31–24 000 hertsiä (±3 desibeliä).

Liitännät sijaitsevat toisessa kaiutinyksikössä, ja niihin lukeutuvat hdmi earc televisioäänelle, digitaalinen optinen ja koaksiaalinen otto, analoginen linjatasoinen rca-otto sekä usb-a huollolle ja rj45-verkkoliitännät internet-yhteydelle ja kaiuttimien yhdistämiseen toisiinsa langallisesti. Lisäksi mukana on rca-annot subwooferille. Langattomista yhteystavoista mainittakoon muun muassa wifi, AirPlay 2, Chromecast, tuki upnp-toistolle, bluetooth 4.2 sekä loppukesästä saapuva Roon Ready -valmius.

Langattomasta toiston W2-alustasta saa kaiken irti KEF Connect -sovelluksen avulla. Äänenlaadun takaa aina 24 bitin ja 384 kilohertsin tasoon yltävä da-muunnin, joka tukee myös dsd- ja mqa-formaatteja. Lisäksi tuettuja ovat yleisimmät suoratoistopalvelut, myös hires-sellaiset.

Vaikka koko ei ole mahdoton, näistä kaiuttimista luvataan irtoavan ääntä isompaankin tilaan, ja monipuolinen liitettävyys yhdessä nykyaikaisten verkko-ominaisuuksien kanssa pitää huolen siitä, että käyttäjä saa katettua monenlaiset erilaiset viihtymistarpeet niin leffaäänen kuin kaksikanavatoistonkin saralla.​

LS60 Wireless on saatavilla sinisellä, valkoisella ja tummanharmaalla viimeistelyllä hintaan 6 599 euroa pari muun muassa Audiokaupasta.

Katso tästä KEF LS60 Wirelessin mainosvideo:


KEF-kaiuttimet tuo maahan Highend Studio Finland Oy.