Kesähelteillä moni nappaa mukaansa rannalle, puistoon tai mökille suunnatessaan kannettavan Bluetooth-kaiuttimen. Otimme kokeiluun Bosen SoundLink Flexin.

Teksti: Joni Nikkola
Kuva: Valmistaja

Bluetooth-kaiutin on kätevä kaveri esimerkiksi kesämökillä tai muuten vain paistatellessa auringossa esimerkiksi parvekkeella, puistossa tai biitsillä. Tarjontaa on runsaasti, ja esimerkiksi UE Boomin ja JBL:n sylinterin muotoiset mallit ovat jo muodostuneet suorastaan käsitteeksi. Ne tunnetaan myös varsin bilehenkisesti viritetystä soundistaan.

Muitakin vaihtoehtoja on markkinoilla, kuten esimerkiksi viime syksynä päivänvalon nähnyt Bosen SoundLink Flex. Kaiuttimella on hintaa 169,95 euroa, mikä on hieman enemmän kuin esimerkiksi UE Megaboom ja hieman vähemmän kuin JBL:n jo kooltaan järeämpi Charge 6. Tässä hintaluokassa Bluetooth-kaiuttimien kilpailu on äärimmäisen kovaa ja vaihtoehtoja riittää moneen makuun. Erottuminen kilpailijoista ei ole helppoa. Millaista vastinetta kaiutin sitten antaa rahalle?

Hillittyyn makuun

Bose SoundLink Flex on helppo tunnistaa Boseksi. Muotoilu on hillittyä, voisi melkein sanoa, että konservatiivista ainakin verrattuna räväköimpiin väripläjäyksiin mitä tarjolla on. Lähimpänä vertailukohtana mieleen tulee matkaradiot.

Värivaihtoehtoina on musta, valkoinen ja testissämme ollut aavistuksen vihreään taittava sininen. Kätevästi laukun sivutaskuun mahtuva pikkukaiutin on kokoisekseen yllättävän painava, joskin hieman alle 600 gramman painoisena sen kuljettaminen olkalaukussa ei ole mikään ongelma. Mukana paketissa tulee usb-latausliitäntä ja kompakti käyttöohje.

Kaiuttimessa on yksi dynaaminen kaiutinelementti sekä bassontoistoa tukevoittavat passiivisäteilijät. Kaiuttimen alaosassa on pienen pienet kohoumat eräänlaiset jalat, samoin takana, joten sen voi laittaa joko pystyyn tai selälleen. PositionIQ-toiminnon ansiosta kaiutin tunnistaa, missä asennossa se on, ja säätää toistoa sen mukaisesti.

SoundLink Flexistä saa kaikkiaan melko tukevan ensivaikutelman. Sen takaosa on päällystetty silikonilla, mikä vaimentaa mukavasti iskuja. Etuosan ritilä on jauhemaalattua terästä, samoin takana oleva ritilä.

SoundLink Flexin päällä on virtapainike, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, Bluetooth-painike parinmuodostukseen ja kytkettyjen laitteiden välillä vaihtamiseen sekä monitoimipainike, jolla voi käynnistää ja pysäyttää toiston, vaihtaa kappaletta, vastata puheluun tai hylätä sen ja aktivoida äänikomennot.

Namiskat eivät ole taustavalaistut. Niitä ei pysty näkemään pimeässä eikä tunnistamaan käsikopelolla, joten pimeässä kaiutinta käyttäessä täytyy melkeinpä turvautua kännykän taskulampputoimintoon. Kaiutinta voi ohjata painikkeiden lisäksi ääniohjauksella ja sovelluksella. Keskipainiketta painamalla voi aktivoida puheohjauksen. Laitteessa on myös mikrofoni, puheluita ja puheohjausta varten.

Kaiuttimen toisessa päädyssä on pieni lenkki mistä voi pujottaa esimerkiksi sormen tai siihen voi kiinnittää vaikkapa karabiinihaan, jos kaiuttimen tahtoo ripustaa jonnekin. Lenkki ei ole vaihdettavissa, eikä kiinnityshakaa ei tule kaiuttimen mukana.

Kaiuttimen toisessa päädyssä on pieni lenkki mistä voi pujottaa esimerkiksi sormen tai siihen voi kiinnittää vaikkapa karabiinihaan, jos kaiuttimen tahtoo ripustaa jonnekin. Lenkki ei ole vaihdettavissa, eikä kiinnityshakaa ei tule kaiuttimen mukana. Toisessa päässä puolestaan on usb-c-latausliitäntä. Se onkin ainut liitäntä, eli analogista sisääntuloa ei ole. Toistolähteissä ollaan siis täysin langattomien lähteiden varassa. Useimmille tämä varmasti riittääkin, sillä musiikkia kuunnellaan lähinnä puhelimien suoratoistosovelluksista Bluetooth-yhteyden kautta.

SoundLink Flexissä on IP67-tasoinen pölyn- ja vedenkestävyysluokitus, eli se ei säikähdä esimerkiksi sateeseen unohtamista. Kaiutin myös kelluu vedessä. Akunkestoa valmistaja ilmoittaa 12 tuntia maltillisella kuunteluvoimakkuudella. Ääntä siis pitäisi lähteä pitkäänkin olosuhteista riippumatta.

Langaton toisto sujuu Bluetooth 4.2 -yhteyden kautta. Se ei ole aivan tuorein variantti tällä hetkellä, ja koodekeistakin tuettuna on vain Bluetooth-standardin mukainen tavallinen sbc – ei esimerkiksi aptX. Laitteita siihen voi yhdistää kerrallaan kaksi kappaletta.

Bose Connect -sovelluksen kautta kaksi Flexiä tai muita yhteensopivia Bosen kaiuttimia pystyy myös liittämään stereopareiksi. Sovelluksessa voi asettaa automaattiseen virrankatkaisuun eri aika-arvoja. Taajuuskorjainta sovelluksessa ei ole valitettavasti ole, mikä on sen suurin puute. Toki se on korjattavissa kolmannen osapuolen sovelluksilla ja jossain määrin esimerkiksi kaiuttimen sijoittelulla.

Kokoaan suurempi soundi

Bosen soundi on melko bassovetoinen. Kuten valmistaja mainosteksteissäänkin lupailee, SoundLink Flex tarjoaa reippaasti kokoaan suurempaa bassontoistoa. Metallia kuunnellessakin laitteesta irtoaa yllättävän paljon vääntöä ja auktoriteettia. Kaiutin yltää hämmästyttävän alas, ja bassossa on täyteläisyyttä ja auktoriteettia ihan toisella tavalla kuin laitteen koon perusteella kuvittelisi. Myös yläbassoalueella riittää muhevuutta rock-bassokitaran tarpeisiin. Bassontoisto ei tosin ole kovin sävykästä.

Diskanttipuoli äityy etenkin kovemmilla volyymeillä kuunneltaessa hieman ärhäkäksi, ja ajoittain keskialueella on havaittavissa honottavaa sävyä. Pääosin keskialuesoundi pysyy kuitenkin miellyttävänä. Erityistä iloa kaiutin tuottaa kuunnellessa rokkia, jossa nupit on reilusti kaakossa ja rumpali paiskii menemään huolella.

Kaiuttimen alla on pienet jalkamaiset kohoumat, joilla se pysyy pystyasennossa.

Bose SoundLink Flex: Pieni tehopakkaus

Kaiken kaikkiaan Bose SoundLink Flex tarjoaa yllättävän paljon ja yllättävän tukevaa ääntä niinkin pieneksi kaiuttimeksi. Myös rakenne vakuuttaa tanakkuudellaan. Reissukaiuttimelle tärkeä ominaisuus onkin, ettei sitä tarvitse käsitellä silkkihansikkain. Pieni koko on niin ikään etu, jos kaiutinta on tarkoitus kuskata esimerkiksi laukussa tai taskussa.

Soundissa on oma, selvä kädenjälkensä. Pääosassa on sinänsä vakuuttava bassontoisto. Taajuuskorjainta ei valitettavasti ole itse sovelluksessa, joten valmistajan soundimaailmaan on tyytyminen, tai sitten ekvalisointitarpeet voi tyydyttää erillisellä kolmannen osapuolen sovelluksella. Myöskään aux-sisääntuloa ei ole. Vaikka moni sitä ei välttämättä kaipaakaan, se olisi kuitenkin mukava lisä. Bose SoundLink Flex soveltuu etenkin hyvää soundi-kokosuhdetta etsivälle.

HYVÄÄ & HUONOA

Tanakka rakenne
Pieni koko
Kokoaan isompi ääni
Ei aux-sisääntuloa
Ei taajuuskorjainta

Bose SoundLink Flex
Hinta169,95 €
Lisätietojawww.bose.fi
Mitat (l x k x s):20,1 cm x 9 cm x 5,2 cm
Paino:0,6 kg
Bluetooth-versio:4.2
Sisääntulo:usb-c
Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus:ip67
Stereopariliitos:Kyllä
Juhlatila:Kyllä
Akunkesto:12 tuntia
Latausaika: n. 4 tuntia
Muuta:usb-c–usb-a-latausjohto, pikaopas, turvallisuusohje