Harvassa televisiossa on enää äänelle perinteistä ja kauko-ohjaimella säädettävää analogista ulostuloa tai tavallista kuulokelähtöä. Ratkaisu saattaa olla hdmi-extractor, jolla ääni saadaan napattua hdmi-signaalista erilleen. Näin television seuraksi saadaan kytkettyä mitkä tahansa aktiivikaiuttimet tai kuulokkeet, ja äänenvoimakkuus säätyy edelleen kätevästi television kauko-ohjaimella.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Helpoin tapa saada televisiosta parempi ääni on käyttää toistoon laadukkaita stereokaiuttimia tai niin sanottuja soundbar-kaiuttimia. Paras tulos ja kunnollinen stereokuva saavutetaan kuitenkin vain erilliskaiuttimilla. Toki soundbar-kaiuttimet voivat olla joissain tapauksissa silti hyvä ja ennen kaikkea kätevä ratkaisu. Niissä liitäntä tehdään televisioon usein yhdellä hdmi-kaapelilla, ja äänenvoimakkuus säädetään television omalla kauko-ohjaimella.

Erilliskaiuttimissa vaihtoehtoina ovat aktiivikaiuttimet, joissa siis vahvistin löytyy sisäänrakennettuna, tai erillinen vahvistin ja sen perään tavalliset passiivikaiuttimet.
Ongelmana on kuitenkin se, että harvassa televisiossa on enää tavallista säädettävää analogista äänilähtöä tai edes kuulokelähtöä. Äänen saa televisiosta ulos yleensä vain optisesta digilähdöstä tai hdmi-tulon niin sanotusta äänen paluukanavasta, josta käytetään lyhennettä arc (audio return channel). Läheskään kaikissa aktiivikaiuttimissa ei ole kuitenkaan optista digituloa, ja vaikka olisi, niin television digilähdön äänenvoimakkuutta ei voi säätää television kauko-ohjaimesta. Äänenvoimakkuutta pitää siis säätää aktiivikaiuttimien tai erillisvahvistimen kauko-ohjaimesta, jos siis niissä sellainen siis on. Ei siis kovin kätevää.

Vaikeasti vai helposti?

Jos käytössä on hdmi-liitännöin varustettu varsinainen av-vahvistin ja televisiossa on arc- ominaisuudella varustettu hdmi-tulo, niin silloin niin television kuin av-vahvistimeen liitettyjen laitteiden ääni saadaan toki kuulumaan, ja hdmi-standardin cec-ominaisuus mahdollistaa muun muassa vahvistimen äänenvoimakkuuden säätämisen television kauko-ohjaimella. Tässä tosin mennään jo enemmän tai vähemmän monimutkaisiin ja kalliimpiin järjestelmiin, ja se on ihan muuta kuin vain saada yksinkertaisesti televisiosta parempi ääni.

Helpoin ja silti äänenlaadun kannalta hyvä ratkaisu olisi aktiivikaiuttimet tai yksinkertainen stereovahvistin, joissa on hdmi-tulo arc/cec-ominaisuudella, joka siis mahdollistaa äänen vastaanoton suoraan televisiosta ja äänenvoimakkuuden säädön tv:n kauko-ohjaimella. Tällaisia aktiivikaiuttimia saati yksinkertaisia vahvistimia ei vain ole juurikaan ollut tarjolla.

HDMI-äänierotin
Hdmi-äänierotin eli niin sanottu hdmi audio extractor on hdmi-sisääntulon ja usein myös -lähdön käsittävä laite, jolla digitaalisesta kuvan ja äänen sisältävästä hdmi-signaalista napataan erilleen äänisignaali joko laitteen optiseen digilähtöön tai analogisena linjalähtöön.
Hdmi-äänierottimet eivät ole jostain syystä kuitenkaan kovin yleisiä tai tunnettuja laitteita. Syynä varmaan on suhteellisen pieni tarve. Suurin osa tavan kuluttajista tyytyy tv:n omiin kaiuttimiin tai hankkii sen seuraksi korkeintaan hdmi:llä televisioon kytkettävän soundbar-kaiuttimen.

Hieman vaativampi saattaa toteuttaa paremman äänen erillisellä hdmi-tulon käsittävällä, runsaat suoratoistopalvelut ja tarvittaessa jopa vahvistimen sisältävällä mediasoittimella (esimerkiksi Bluesound) kera aktiivi- tai passiivikaiuttimien. Toisaalta tällöin mennään hinnassa nopeasti jo pitkälle yli 1 000 euron.

Hdmi-äänierottimella äänilähdöttömän television seuraksi voisi hankkia melkein mitkä tahansa, hyvinkin kohtuuhintaiset aktiivikaiuttimet, ja homma hoituu huomattavasti helpommin ja edullisemmin. Myös äänenlaatu ja ennen kaikkea stereokuva on pääsääntöisesti saman hintaluokan soundbar-kaiuttimia selvästi parempi – ja kaupan päälle saa vielä kuulokelähdönkin.

Tarkkana

Pääosa hdmi-audioerottimista on kuitenkin sangen yksinkertaisia ohjelmalähteen, esimerkiksi bluray-soittimen tai pelikonsolin ja television väliin kytkettäviä laitteita, joilla äänen saa kyllä erikseen hdmi-signaalista (digitaalisena tai analogisena), mutta ei välttämättä television itse tuottamaa ääntä (esimerkiksi tv-ohjelmien ääntä). Tämä vaatii äänierottajalta nimenomaan arc-ominaisuuden. Vain tällä television ääni saadaan erilleen sen hdmi-liitännän kautta. Äänierottajassa pitäisi olla myös cec-tuki (pelkkä läpivienti ei riitä), jotta television kauko-ohjaimella voisi säätää äänierottajan äänenvoimakkuutta. Jos näin ei ole, niin äänierottajasta ei ole kuvattuun käyttötarkoitukseen hyötyä.

Ja juuri näin kävi meillekin. Otimme nimittäin kokeiltavaksi kolme erilaista hdmi-äänierottajaa. Edullisin, vain 29 euron hintainen “No-Name” -laite löytyi Gigantin verkkokaupasta. Kaksi muuta löysimme Verkkokauppa.comista. Ne olivat jo selvästi kalliimpia: Delock 56 euroa ja Startech 91 euroa.
Edullisimmassa laitteessa on arc-ominaisuus ja television ääni saatiinkin ulos, mutta vain kiinteätasoisena, eli television kauko-ohjaimella ei voitu säätää äänenvoimakkuutta. Lisäksi yhteys laitteen ja television välillä katkesi aika-ajoin. Tämä saattaa olla myös televisiokohtaista, mutta ei kovin lupaavaa.

Delockin kohdalla arc- ja cec-yhteensopivuudesta ei ole mainintaa, mutta Verkkokauppa.comin kysymys/vastaus-alueelta sai käsityksen, että sen pitäisi toimia. Mutta ei toiminut ainakaan meillä. Startechin kohdalla arc- ja cec-yhteensopivuudesta ei ollut edes mainintaa, joten sen toimimattomuus television äänen kanssa ei ollut sinänsä yllätys. Tulipa kuitenkin kokeiltua.

Sekä Delock että Startech ovat siis tarkoitettu sieppaamaan ääni vain ohjelmalähteen ja television väliltä, ei televisiosta päin, eikä äänenvoimakkuudelle ole televisiosta säätömahdollisuutta.

Yrityksestä huolimatta emme löytäneet suomesta hdmi-äänierottajaa, joka ottaisi vastaan äänen televisiosta ja mahdollistaisi äänenvoimakkuuden säädön television kauko-ohjaimella. Pienen nettihaun perusteella sellaisia pitäisi kyllä olla, ja ihme olisi jos ei, sillä tarvetta moiselle on. Ainakin “SOUTHSKY 192KHz DAC Converter” vaikuttaa tekevän kaiken tarpeellisen. Sen hinta on Saksan Amazon-verkkokaupassa hyvin kohtuulliset 29 euroa. Toinen vaihtoehto voisi olla niin ikään Saksan Amazonissa myynnissä oleva 42 euron hintainen “FeinTech VMA00102 HDMI-ARC Audio TV Adapter”.Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2022 (nro.212).