Monessakaan älypuhelimessa ei enää perinteistä kuulokelähtöä ole, mutta iFi Audion GO blun avulla se ei ole ongelma. Se kun on pieni mutta varsin monipuolinen kaveri kaikenlaisille kuulokkeille.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

On olemassa kannettavia ja kannettavia kuulokevahvistimia. Siinä missä esimerkiksi iFi Audiolta itseltäänkin löytyy mobiilituotteiden kategoriasta muun muassa lähinnä reisitaskuhousuihin tai vyölaukkuun mahtuvia vaihtoehtoja, brittimerkki on vastikään tuonut markkinoille myös oikeasti todella kompaktin ratkaisun mobiilikuunteluun. GO blu -nimen saaneesta pikkukaverista löytyy monia hyviä ominaisuuksia kuulokekuuntelua ajatellen, muun muassa varsin tuore ja tehokas 5.1-version bluetooth keskeisimmillä koodekeilla, laadukas kuulokevahvistin jopa 5,6 voltin antoteholla, 96 kilohertsin ja 24 bitin resoluutiolla rouskuttava da-muunnin, bassonkorostin ja eräänlainen ristiinsyöttöominaisuus – kaikki tämä 27 grammaa painavassa, tulitikkuaskin kokoisessa kotelossa.
Pienestä koostaan huolimatta GO blu on kaikin puolin laadukkaan ja siistin oloinen laite. Siitä löytyy muutama nappi, sopivan jähmeä kiertosäädin, sekä balansoimaton 3,5:n että 4,4 millimetrin balansoitu kuulokelähtö, usb-c-liitäntä latausta ja usb-dac-ominaisuutta varten sekä toimintatilasta ilmoittava statusledi. Nättiä ja näppärää!

Teknisesti terve

Vaikka markkinoilta löytyy muitakin vastaavia, taskukokoisia kuulokevahvistimia da-muuntimilla ja bluetooth-ominaisuuksilla, GO blu on valmistajalleen ominaiseen tyyliin vienyt teknisen toteutuksen astetta pidemmälle.
GO blu on iFin ensimmäinen kannettava bluetooth-kuulokevahvistin mutta samalla se on myös tuotekategoriassaan ensimmäinen laite, joka hyödyntää Qualcommin tuoretta neliytimistä QCC 5100 -järjestelmäpiiriä sekä Cirrus Logicin CS 43131 Master HIFI -da-muunninta. Yhdessä nämä komponentit takaavat GO blun hires-yhteensopivuuden.
Vastaavasti laitteen vahvistinosion rakenne on balansoitu kaksoismono, joka puolestaan takaa balansoimattomille kuulokkeille 165 milliwatin ja balansoiduille 245 milliwatin tehon äärimmäisen matalalla säröllä.

Matkakäyttöön
GO blu on helppo ottaa mukaan vaikka lenkille, sillä pieni laite ei taskusta paljoa tilaa vie. Toisaalta se vaatii kyllä jonkinlaisen taskun mukana pysyäkseen, sillä kompakti toteutus ei sisällä minkäänlaista klipsiä tai muuta kiinnikettä. Myyntipakkauksen mukana tulee yksinkertainen kangaspussi, joka suojaa lähinnä laitetta pintanaarmuilta.
Vaikka GO blu toimii esimerkiksi kannettavan tietokoneen usb-porttiin kytkettynä näppäränä hires-kuulokevahvistimena, laite sisältää myös sisäänrakennetun 450 milliampeeritunnin litium-polymeeriakun, jolle valmistaja lupaa noin 10 tunnin käyttöajan täydellä latauksella riippuen äänenvoimakkuudesta ja kiinni kytketyistä kuulokkeista.

Kieltämättä GO blu on sikälikin mielenkiintoinen oman aikansa tuote, että se mahdollistaa hyvin laajalla skaalalla erilaisten kuulokkeiden käytön minkä tahansa bluetooth-lähettimellä varustetun laitteen kanssa.

Näin siis käyttäjän on mahdollista nauttia laadukkaasta bluetooth-äänestä minkä tahansa langallisten kuulokkeiden kanssa, vaikkei esimerkiksi älypuhelimesta 3,5 millimetrin liitäntää löytyisikään.
GO blu on mahdollista kytkeä langallisesti myös älylaitteeseen niin kutsuttua otg-kaapelia käyttäen, mutta sellaisen käyttäjä joutuu hankkimaan itse. Esimerkiksi iFi Audion oma, yksinkertainen otg-kaapeli maksaa maltilliset 19 euroa. Laitteen mukana tulee usb-a–usb-c-kaapeli latausta ja usb-dac-käyttöä varten.
Niin, ja GO blu on vielä kaiken lisäksi varustettu sisäänrakennetulla mikrofonilla, eli sen avulla voi hoitaa myös handsfree-puhelut.


GO blu on tulitikkuaskin kokoinen, 27 grammaa painava laite, josta on paljon hupia ja hyötyä erilaisten kuulokkeiden kanssa. Se toimii sekä työpöytä-daccina että kannettavana kuulokevahvistimena sisäänrakennetun akkunsa ansiosta.

iFi Audio GO blu: Ajaa asiansa oikein hyvin

GO blu on pieni mutta pippurinen lisäys monipuolisista lisävarusteistaan tutun iFi Audion valikoimaan. Tuotekategoriassaan se on aidosti todella pieni ja näppärä mutta tehokas laite, josta hyötyy niin koti- kuin matkakäytössäkin erilaisten kuulokkeiden kanssa.
Laite on paitsi kätevä työpöytä-dac kannettavalle tietokoneelle myös pariakin pykälää laadukkaammalla bluetooth-yhteydellä varustettu langaton kuulokevahvistin esimerkiksi älypuhelimelle, jossa ei enää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ole.
GO bluta voi helposti suositella kompaktia mutta tehokasta kannettavaa kuulokevahvistinta etsivälle käyttäjälle.

HYVÄÄ & HUONOA

Oikeasti pieni koko
Laadukas sisältä ja ulkoa
Yksinkertainen ja toimiva
Ei klipsiä tai kiinnitysmahdollisuutta

iFi Audio GO blu
Hinta199 euroa
EdustajaAgentur Tur-Pex Oy
Lisätiedotifi-audio.com
tur-pex.com
ToimintaperiaateKannettava kuulokevahvistin-dac
JärjestelmäpiiriQualcomm QCC 5100
LiitännätUSB-C, 4,4 mm, 3,5 mm
BluetoothKyllä, v5.1
KoodekitAAC, SBC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, LHDC/HW
AkkuLiPo 450 mAh
AkunkestoNoin 10 tuntia (riippuen kuulokkeista ja äänenvoimakkuudesta)
Mitat (l x k x s)34 x 54 x 13 mm
Paino27 g
MuutaMikrofoni handsfree-puheluille, valittavat digifiltterit, bassokorostus, XSpace-ristiinsyöttö

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2022 (nro.211).