Kun vinyyli ei kaikista manailuista huolimatta kuollutkaan vaan kasvattaa myyntiään jatkuvasti, alkaa myös hyvien levysoittimien markkina näyttäytyä ihan uudessa valossa. Kun on mistä ottaa, kannattaa luottaa yksinkertaisuuteen. Ja tämän on hoksannut myös Pro-Ject.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: AVPlus-toimitus & Valmistaja

Vinyylisoittimelta ei teoriassa mahdottomia vaadita. Monelle riittää suurin piirtein se, että soitin on helppo ottaa käyttöön, säätää soittokuntoon ja että se pelaa käytössä mutkattomasti. Äänenlaadun suhteen vinyyli saa paljon anteeksi, sillä onhan kyseessä mekaanisesti käytössä kuluva formaatti, jonka ritinät ja ratinat ovat monen mielestä jopa sympaattista kuultavaa ja osa mustan kiekon taikaa.

Jos taas vinyyliä tarkastelee vallalla olevan formaattihypen ulkopuolelta, on sekä soittimissa että itse vinyylilevyssä vahvuuksia mutta tietysti myös heikkouksia. Puutteellisesti säädettynä ja varomattomasti käsiteltynä sinänsä laadukaskin soitin voi lähinnä kuluttaa levyjä ja soida epätasapainoisesti. Siksipä vinyylisoittimen toimintaan, anatomiaan ja säätämiseen kannattaa uhrata hiukan aikaa varsinkin harrastuksen alkutaipaleella.

Yksi käyttäjän kannalta hyvä peruslähtökohta on valita käyttöön soitin, jossa on vain ne kaikista elimellisimmät säätömahdollisuudet ilman ylimääräistä kikkailua – ja tarpeeksi selkeä ohjeistus soittimen käyttökuntoon laittamiseen ja säätöjen suorittamiseen. Kun perusjutut malttaa laittaa ojennukseen, ei niihin tarvitse välttämättä kajota enää uudelleen kuin huoltotoimenpiteissä. Olettaen siis, että soitin toimii asianmukaisesti niin arkena kuin sunnuntaina.


Pitkän linjan tekijä taustalla
Itävaltalainen Pro-Ject on takuulla tuttu kaikille vinyyliharrastajille. Juuri 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä valmistaja poikkeaa monesta muusta siinä, että se ei milloinkaan lakannut uskomasta vinyyliin. Kun isommat merkit levy-yhtiöiden mallia seuraten lopettivat tyystin vinyylisoittimien valmistuksen, Pro-Ject keskittyi sekä edullisiin että highend-tason soittimiin kaikki nämä vuosikymmenet, koko vinyylin hiljaiselon ajan.

Nyt kun vinyyli taas käy kaupaksi, Pro-Jectin asema soitinmarkkinoilla on aivan omaa luokkaansa.

Se on voinut rauhassa vuosien myötä kehitellä soittimiaan eri sarjoissa ja hintaluokissa, ja monelta osin Pro-Ject-levysoittimet ovatkin omien hintakategorioidensa potentiaalisimpia vaihtoehtoja. Tästä osoituksena ovat monet testimenestykset sekä esimerkiksi EISA-palkinnot, joista viimeisin meni nyt testiin saamallemme Debut-sarjan tuoreimmalle Pro-mallille.
Pro-Jectin pisteitä nostaa sekin, että sen tuotteet valmistetaan edelleen käsityönä Euroopassa. Merkin tehtaat sijaitsevat Itävallassa, Tšekeissä ja Slovakiassa.


Maltilla uudistettu
Debut Pro -soittimen kohdalla itävaltalaisvalmistaja kuvailee ikään kuin palaavansa juurilleen. Vaikka Debut Pro on hyvin yksinkertainen, hihnavetoinen ja käsikäyttöinen vinyylisoitin, sen valmistuksessa ja komponenteissa on hyödynnetty laadukkaita ja kestäviä raaka-aineita. Muun muassa koneistetut osat, tasainen ja huojumaton moottori, uusi hiilikuitu–alumiini-hybridiäänivarsi, päivitetty alumiininen levylautanen ja monet muut yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta niin silmämääräisesti kuin näppituntumaltakin vakuuttavan.

Uudistetun äänivarren jalustan ansiosta käyttäjän on mahdollista säätää muun muassa atsimuuttikulma ja vta. Näistä säädöistä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos käyttäjä haluaa asettaa levylautaselle vaikkapa paksumman alustamaton sekä tietysti, jos soittimen äänirasian vaihtaa johonkin toiseen.

Äänirasiasta puheen ollen, Debut Pron mukana tulee esiasennettuna Pro-Ject Pick It Pro, joka itse asiassa on tanskalaisen Ortofonin valmistama, heidän 2M Red -rasiastaan Pro-Jectille räätälöity versio. Sekä alkuperäinen 2M Red että Pro-Jectille modattu Pick It Pro ovat suhteellisen edullisia, noin sadalla eurolla saatavilla olevia rasioita, jotka takuulla riittävät ainakin aloittelijan ja satunnaiskuuntelijan tarpeisiin aivan mainiosti. Silti äänirasia on Debut Pro -paketissa se konkreettisimmin toistoon vaikuttava lenkki, jonka vaihto voi ennemmin tai myöhemmin tulla ajankohtaiseksi. Itse soitin on toteutettu niin, että se sallii rasianvaihdon säätöjensä puolesta helpostikin, ja kokonaisuutta on takuulla mahdollisuus parantaa entisestään rasian päivityksellä.
Tässä tapauksessa me kuitenkin testasimme Pro-Ject Debut Pron pelkästään sen omalla Pick It Pro -rasialla – siitäkin syystä, että se tulee tehtaalta esiasennettuna suoraan äänivarteen. Kokonaisuus on siis mietitty ja monestakin vinkkelistä aivan kunnossa.

Debut Pron äänirasia on mm-toimintaperiaatteella toteutettu Pro-Ject Pick It Pro, joka on itse asiassa Ortofonin 2M Red itävaltalaisvalmistajalle räätälöitynä. Toimiva perusaski kaikin tavoin!


Helposti käyttöön

Todella merkittävä plussa Debut Pro -paketissa on se, että se toimitetaan isolla ja selkeällä asennusoppaalla, joka on vielä kaiken lisäksi kirjoitettu selvällä suomella! Myös soittimen varsinainen käyttöohje on suomeksi, joten Debut Pron hankkiessaan tulee kuin vahingossa tutustuneeksi juuri niihin perusasioihin, joiden täytyy olla vinyylien kanssa puuhatessa kunnossa.

Debut Pron soittokuntoon laittoon menee ihmetellenkin vain alle vartti, ja homma onnistuu hyvän ohjeistuksen ansiosta suhteellisen mutkattomasti myös sellaiselta, jolla ei ole aiempaa kokemusta levysoittimista. Tässä toki täytyy huomioida, että äänirasia on tosiaan tehtaalla esiasennettu äänivarteen. Sen kohdistus on kuitenkin hyvä tarkistaa mukana tulevalla sabluunalla.

Oikeastaan vaativin työvaihe soittokuntoon saattamisessa on säätää neulapaino kohdalleen, mutta siihenkin on olemassa paitsi yksinkertainen neulapainovaaka myös hyvät ohjeet – ja maltti on hommassa valttia.

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan kaikki keskeiset tykötarpeet vatupassia lukuun ottamatta. Sitä tarvitaan lähinnä soittimen jyhkeiden, säädettävien jalkojen tasapainon tarkistukseen. Mainittakoon, että testiin saamassamme, tehtaan sinetöimässä paketissa jalat ja sitä myöten koko soittimen runko olivat täsmälleen vaaterissa.
Debut Pro on pyhässä yksinkertaisuudessaan soitin, joka ei sisällä nykyään monista malleista löytyvää integroitua levysoitinesivahvistinta. Sellainen täytyy siis löytyä joko integroidusta vahvistimesta tai erillislaitteena. Yhdistämistä varten paketissa tulee noin 120 senttimetriä pitkä, tukeva ja haarukkaliittimin varustetulla maajohdolla varustettu Pro-Jectin oma yhdys-rca-kaapeli.

Debut Pron uudistetun äänivarren jalustan ansiosta käyttäjän on mahdollista säätää muun muassa atsimuuttikulma ja vta.


Termit haltuun

Atsimuuttikulma
Äänirasian neulan tulisi osoittaa vinyylilevyn uran pohjalle pystysuorassa. Toisin sanoen suoraan edestä katsottaessa äänirasia ei saisi olla kallellaan oikealle eikä vasemmalle vaan sen tulee olla tasan pystysuorassa. Oikea atsimuuttikulma voidaan tarkistaa esimerkiksi peilin tai cd-levyn avulla.

Neulapaino
Paino, jonka äänirasian neula kohdistaa vinyylilevyn uraan. Yleensä paino on 1,5–2,5 grammaa, mutta tarkka lukema tulee aina tarkistaa käytössä olevan äänirasian spekseistä. Liian pieni tai suuri neulapaino heikentää äänenlaatua, kuluttaa levyä ja lisää ääneen säröä. Neulapainon tarkka säätö tehdään aina neulapainovaa’alla.

Sivuttaisvedon poisto
Äänivarren ja äänirasian geometria yhdessä levyn pyörimisliikkeen kanssa saa aikaan sivuttaisvoiman, joka vetää äänivarren päätä levyn keskiötä kohden. Tämä aiheuttaa neulan nojaamista levyn uran sisäreunaa vasten ja heikentää muun muassa kanavatasapainoa. Sivuttaisvedon poisto kompensoi tätä ilmiötä joko säädettävällä jousivoimalla tai punnuspainolla. Sivuttaisvedon poisto säädetään valmistaja ohjeiden mukaan tai tähän tarkoitetun testilevyn avulla.

VTA eli Vertical Tracking Angle
Jos äänivarren etu- tai takaosa on vastapäätä korkeammalla, neula ei lue uraa oikeassa kulmassa. Tällöin säädetään vta:ta eli äänivarren tyvipään korkeutta, jolla saadaan varren asento vaakasuoraan. Asioita, jotka vaikuttavat äänivarren kulmaan ovat äänirasian korkeus mutta myös levylautasella olevan levymaton paksuus.


Pro-Ject Debut Pro: Kestävä ratkaisu

Nyt kun vinyyli on jälleen vakiinnuttanut asemansa keskeisten äänilevyformaattien joukossa, hyvät levyt ansaitsevat tulla kuunnelluksi hyvällä soittimella. Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaisten Pro-Ject Debut Pro on juuri sellainen. Kyseessä on ilahduttavan yksinkertainen, toistoltaan hyvällä tavalla tasaisen varma ja tekniseltä toteutukseltaan sekä laatutuntumaltaan vakuuttava levysoitin, joka mitä luultavimmin kestää sukupolvelta toiselle. Vaikka tällä kertaa emme tutustuneetkaan soittimeen eri äänirasioilla, yleiseksi tuntumaksi jäi, että Debut Pron saa vielä kertaluokkaa paremmaksikin sinänsä aivan hyvää, mukana tulevaa Pick It Prota laadukkaammalla äänirasialla.

HYVÄÄ & HUONOA

Erittäin hyvät suomenkieliset käyttöohjeet
Ilahduttavan yksinkertainen toteutus
Laatuvaikutelma joka osa-alueella
Ei mainittavia miinuksia!

Pro-Ject Debut Pro
Hinta799 €
EdustajaAK-Hifisystems Oy
Lisätiedotproject-audio.com
ak-hifisystems.fi
ToimintaperiaateManuaalinen levysoitin
VetotapaHihna
Pyörimisnopeudet33,3/45/78 rpm
ÄänivarsiHiilikuitu–alumiini, 218,5 mm
ÄänirasiaPro-Ject Pick It Pro (mm)
VaihtoneulaStylus Pick It PRO
Mitat (l x k x s)415 x 113 x 320 mm (pölykansi kiinni)
Paino6 kg
Mukana pakkauksessaHuopamatto, pölykansi, Pro-Ject Connect It E -signaalikaapeli, neulapainovaaka, äänirasian kohdistussabluuna, tarvittavat työkalut, suomenkielinen asennus- ja käyttöohje

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2022 (nro.212).