Kaapelikytkentä tulee pitämään äänentoiston kentällä puolensa vielä pitkään, mutta erilaiset langattomat vaihtoehdot kehittyvät jatkuvasti paremmiksi ja tehokkaammiksi. Hyvä esimerkki tästä on KEFin uusiin subwoofereihin käyvä KW1- langaton subwoofer-adapteri.


Subwooferin paikan hakuun kuuntelutilassa kannattaa aina nähdä vaivaa. Ääni saattaa muuttua radikaalistikin parempaan tai huonompaan suuntaan jo metrin siirrolla, riippuen siitä, miten uusi sijoituspaikka suhteutuu kuuntelutilan nurkkiin, seiniin ja muihin pintoihin tai huonekaluihin ynnä muihin esineisiin.

Joskus paikkaa joutuu etsimään vähän kauempaakin pääkaiuttimista ja vahvistinyksiköstä, jolloin perus-rca-kaapeleiden pituus saattaa hyvinkin nopeasti tulla vastaan. Tällöin oikeastaan ainoa vaihtoehto on lähteä hyvin varusteltuun hifiliikkeeseen ostamaan uusi kaapeli.

Paitsi silloin, jos subwooferina sattuu olemaan esimerkiksi KEFin mainio Kube12b. Se on 899 euron suositushintaan myytävä suhteellisen kompaktin kokoinen ja designiltaan piristävästi erilainen, tyylikäs subwoofer. Suljetun kotelon kaikki sivut on verhoiltu ympäriinsä kaiutinkankaalla, ja yhden niistä takana sijaitsee Kube12b:n 12-tuumainen elementti. Massaa Kube12b:llä on 20,6 kilogrammaa, ja sen mitat ovat 393 millimetriä leveyttä, 410 millimetriä korkeutta ja 410 millimetriä syvyyttä jalkoineen ja takapaneeli huomioiden.

Sisällä hyvin kompaktin kokoinen, d-luokassa toimiva 300 watin vahvistin on eristetty omaan alumiinikoteloonsa. Sen säädöt on toteutettu digitaalisesti, vaikka takapaneelissa on myös perinteiset pyöritettävät säätimet. Kube12b:ssä on myös dsp-ohjatut eq-profiilit ja kaiutintasoinen sisääntulo.

Lisäksi Kube12b tarjoaa muutaman muun uuden KEF-subwooferin ohella mahdollisuuden tuoda äänisignaali subwooferille langattomasti. Tämä taas hoituu langattomalla KW1-subwoofer-adapterilla, joka koostuu kahdesta yksinkertaisesta osasta. KW1:n suositushinta on 199 euroa.

Toinen osa kytketään suoraan subwoofereiden takaa löytyvään porttiin, josta se saa myös käyttövirtansa, ja toinen, hiukan isompi kotelo tulee vahvistimen tai aktiivikaiuttimien yhteyteen, joista se ottaa signaalin linjatasoisella rca-liitännällä.

KW1 toimii omalla, viiden gigahertsin langattomalla kaistalla ja kykenee siirtämään ääntä aina 24 bitin ja 48 kilohertsin resoluutiolla. KEF lupaa, että KW1 toimii peräti 30 metrin säteellä esteettömässä tilassa.

KW1 mahdollistaakin esimerkiksi kompaktin Kube12b:n sijoituksen käytännössä mihin tahansa toiston suhteen optimaaliseen paikkaan kuunteluhuoneessa. Kaiken lisäksi vastaanottimen voi ostaa erikseen, jolloin saman KW1-paketin lähettimen alaisuuteen saa liitettyä kaksi vastaanotinta eli toisin sanoen kaksi subwooferia.


KEF-subwooferit ja KW1:n ynnä muut tarvikkeet löydät Audiokaupasta!