Täyslangattomia kuulokkeita on viime vuosina ilmestynyt todella runsaasti. Harvemmin niissä kuitenkaan nähdään rohkeasti massasta erottuvia ratkaisuja. Sonyn LinkBuds tekee poikkeuksen.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Täyslangattomat kuulokkeet ovat nyt kova juttu kuulokemarkkinoilla. Niitä pukkaa markkinoille yhdeltä jos toiselta valmistajalta. Idea on kaikissa sama: kuulokkeiden välissä ei kulje johtoa eikä myöskään kuulokkeiden ja toistolähteen kuten puhelimen välissä. Mukaan kuuluu tavallisesti myös latauskotelo, jossa on oma akku tarjoamassa matkoilla lisävirtaa. Itse kuuloke-elementeissä kuitenkin harvoin nähdään mitään mullistavia ratkaisuja.

Sony julkisti alkuvuodesta harvinaisen erikoiset täyslangattomat Linkbuds-nappikuulokkeet. Niissä ei ole perinteistä kuuloke-elementtiä eikä myöskään korvakäytävään tunkeutuvia ulokkeita. Sen sijaan korvakäytävän edessä on rengas, jossa on reikä keskellä. Voiko sellainen toimia?

Liki huomaamattomat

Painoa Sony Linkbuds -kuulokkeilla on vain neljä grammaa kappaleelta, eli ei paljon mitään. Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on IPX4-tasoa, mikä tarkoittaa, että kuulokkeet kestävät kaikista suunnista tulevia vesiroiskeita. Vesilätäkköön tai uima-altaaseen niitä ei kuitenkaan kannata tiputtaa.

Kuulokkeiden oman akun luvataan tarjoavan virtaa 5,5 tunnin ajaksi, ja kotelon kanssa vielä lisäksi 12 tuntia. Ruoka- ja kahvitauon aikana voi saada lisää pelivaraa, sillä 10 minuutin pikalatauksella kuunteluaikaa pitäisi tuleman 90 minuuttia lisää. Kesto ei ole mitenkään poikkeuksellisen hyvä, mutta sillä pärjää useimmissa tapauksissa.

Kuulokkeiden mukana tulee viisi erikokoista sovitinta, joilla kuulokkeet pystyy tukemaan korvanlehteen. Pakkauksessa on lisäksi latauskotelo ja USB-latausjohto. Puheluiden äänenlaatuun on myös panostettu koneoppimisen ja tekoälyn voimin. Koneoppimisessa Sony kertoo käyttäneensä oppimateriaalina 500 miljoonaa ääninäytettä.

Pysyvyys arveluttaa

Yksi tärkeä tekijä nappikuulokkeissa on istuvuus. Sen parantamiseen on monta keinoa. Yksi takuuvarmimmista keinoista perinteisemmin toteutetuissa täyslangattomissa on erikokoiset korvasovittimet. Niillä kuulokkeet saa ankkuroitua tanakasti korvakäytävään. Etenkin sporttikuulokkeissa korvan ympäri kulkeva sanka tai korvanlehdestä lisätukea nappaava siiveke auttavat kuulokkeita pysymään päässä.

LinkBudseissa tarjolla on vain siivekkeiden tarjoama tuki, sillä mitään korvakäytävään sullottavaa ei ole. Rauhallisesti kotona istuskellessa tai kevyellä kävelylenkillä se tuntuu riittävältä, mutta kovemmassa huhtomisessa tuki tuntuu hieman epävarmalta.

Esimerkiksi hikiselle pyörälenkille kuulokkeita ei tehnyt mieli ottaa mukaan. Jos toinen kuulokkeista kierähtää ojanpenkalle, siinä sitä olisikin etsimistä.

Muutoin mukavuudessa ja käytettävyydessä ei ole moittimista. Kuulokkeet yhdistyvät Sonyn Headphones -sovelluksen avulla todella näppärästi. Kyseinen sovellus on käytössä myös esimerkiksi Sonyn suosittujen vastamelukuulokkeiden kaverina. Ensimmäistä kertaa yhdistäessä sovellus suorittaa samalla Reality 360 Audio -kalibroinnin. Kyseinen kolmiulotteinen ääniformaatti on tullut havaittua hyväksi jo aiemmin.

Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on Wide Area Tap -toiminto. Se tarkoittaa sitä, että napautustoiminnot voi aktivoida napauttamalla kuulokkeiden sijaan korvan etuosaa. Hämmästyttävää kyllä, se toimii todella luontevasti. Vastaavan toivoisi yleistyvän muissakin nappikuulokkeissa, sillä kuulokkeiden hallinta muuttuu huomattavasti rennommaksi.


Ääni yllättää

Täytyy myöntää, että tunnelma ennen LinkBudsien äänen testausta oli skeptinen. Tähän asti perinteisiä kuuloke-elementtien voittanutta ei ole oikein ollut nappikuulokemaailmassa. Usein vaihtoehtoiset toistotavat kuten niskakaiuttimet, ääniaurinkolasit ja luujohdekuulokkeet ovat toimineet hyvin jossain rajatussa käyttötarkoituksessa, mutta musiikin kuuntelussa on jäänyt rutkasti toivomisen varaa.

LinkBudsit pääsivät yllättämään äänenlaadullaan, vaikka eivät nekään parhaimpia perinteisiä kuulokkeita onnistu päihittämään. Basso ulottuu jotenkuten myös alimpaan oktaaviin, joskin suhteellisen vaimeana. Toisto on kaikkiaan melko ylätaajuusvoittoinen, mutta diskantit ovat kuitenkin sävyltään suhteellisen pyöreät eivätkä sen vuoksi rasittavat. Headphones-sovelluksen taajuuskorjaimella taajuuskäppyrää pystyy vielä säätämään enemmän mieleisekseen.

Kokemus on erilainen kuin tavallisissa nappikuulokkeissa. Ääni tuntuu tulevan kauempaa kuin aivan korvakäytävästä tai korvien välittömästä läheisyydestä. Kuulokkeet eivät myöskään ole niin tarkat pienten asennonmuutosten suhteen kuin monet korvakäytävään aseteltavat nappikuulokkeet.

Vaikutelma muistuttaa ilmavuudessaan jossain määrin jopa kaiutinkuuntelua. Toisto on myös erittäin vaivatonta ja luonnollista. Täydellistä se ei ole, eikä mitään moitteetonta hifiä, mutta kuitenkin keskitasoa parempaa nappikuulokeääntä.

Mukavuus on äänentoiston osaltakin harvinaisen hyvää tasoa, etenkin silloin kun ei tarvitse varoa kuulokkeiden putoamista. Kuulokkeet ovat todella kevyet ja korvilla lähes huomaamattomat. Maltillisella äänenvoimakkuudella kuunnellessa pystyy kuulemaan ympäristön äänet täysin. Hieman kovempaa kuunnellessa oli vaikea kuulla esimerkiksi vaimon huhuilua alakerrasta. Moni seikka puhuu toimistokäytön puolesta.

Sony LinkBuds: Positiivinen yllätys

Sony LinkBuds pääsi yllättämään positiivisesti monella tavalla. Suurin yllätys kuitenkin oli, että äänenlaatu ylsi kevyesti nappikuulokkeiden parempaan puoliskoon. Mutkattoman, ilmavan ja luonnollisen tuntuisen toistonsa ansiosta kuulokkeet vieläpä erottuvat edukseen monista muutoin hifimmistä kuulokkeista. Lisäksi ympäristöäänet kuuluvat läpi luonnollisesti ilman mikrofonien ja signaaliprosessorin vaikutusta.

Kuulokkeet ovat myös huomaamattomat korvilla, mistä osakiitos kuuluu keveydelle ja osa sille, että kuulokkeet eivät tunkeudu korvakäytävään. Miinuspuolelle jää hieman vaatimaton akunkesto ja monista perinteisemmistäkin nappikuulokkeista tuttu ongelma eli pysyvyys korvissa. Kovin rajuun liikuntaan kuulokkeita ei voi sen vuoksi suositella, mutta kotitoimistoon ja kävelylenkeille kylläkin. Tästä tekniikasta toivottavasti kuullaan vielä jatkossakin!

HYVÄÄ & HUONOA

Mutkaton ja luonnollinen toisto
Huomaamattomat korvilla
Keveys
Ympäristöäänet kuuluvat hyvin
Pysyvyys
Akunkesto voisi olla parempikin

SonyLinkBuds
Hinta220
Lisätietoja:www.sony.fi
Taajuusvaste:20–20000 Hz
Latausliitäntä:usb-c
Paino:4,1 g / kuuloke, kotelo 34 g
Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus: IPX4
Bluetooth-versio:5.2
Tuetut koodekit:SBC, AAC
Multipoint:Kyllä
Fast Pair:Kyllä
Akunkesto:5,5 h (17,5 h kotelon kanssa)
Pikalataus:10 min latauksella 90 minuutin kuunteluaika
Sovellustuki:iOS, Android
Tuetut puheassistentitApple Siri, Amazon Alexa, Google Assistant
Värivaihtoehdot:Harmaa ja valkoinen
Muuta:usb-c-latauskaapeli, korvasiivekkeet