Pelkkä paksuus, hyvät materiaalit ja vilpittömät aikeet eivät tee audiokaapeleista laadukkaita, nimittäin lopputuloksen viimeistelyssä tarvitaan myös korvia. Tämän on huomannut yhdysvaltalainen kaapelivalmistaja Wireworld, jonka laajasta valikoimasta löytyy valinnanvaraa moniin eri kytkentätarpeisiin.


Kuuntelukokeet ovat keskeisessä osassa useimpien äänentoistoratkaisuiden kehitystyössä. Yleensä vähintään se viimeinen silaus suoritetaan erilaisten sokkokuuntelutestien tai vertailujen pohjalta, kun taas osa valmistajista optimoi kehitystyönsä kurssia kuunnellen tuotteita pitkin matkaa.

Kaapeleiden tehtävä äänentoistoketjussa lienee jokaiselle selvä, mutta niiden vaikutuksesta kokonaisäänenlaatuun jaksetaan yhä käydä paikoin voimakastakin ajatustenvaihtoa. Siinä missä osa uskoo täysin erilaisten kaapelitoteutusten vaikuttavan kuultavalla tavalla ääneen, osan mielestä johdoilla ei ole mitään merkitystä.

Koska äänenlaatuerot ovat aina lopulta pohjimmiltaan subjektiivisia, ei toisen kokemusta tietenkään voi kiistää. Kaapeleiden puolesta voidaan kuitenkin sanoa, että sekä tiede ja tutkimus että erilaisten asiantuntijoiden lausunnot puoltavat käsitystä siitä, että laadukas kaapeli voi nostaa järjestelmän toiston lähemmäs optimaalista tasoa – ainakin teoriassa. 

Yksi toimiva näkökulma onkin, että jos käytössäsi on jo lähtökohtaisesti laadukas äänentoistojärjestelmä komponentteineen, laadukkaat kaapelit ikään kuin maksimoivat koko systeemin laadun varmistamalla eri laitteiden yhteensopivuuden. Jos taas koko toistojärjestelmän laatu on lähinnä välttävä, sitä on melko turha yrittää nostaa pelkkien kaapeleiden avulla.

Paras tapa päästä jujulle kaapeleiden vaikutuksesta äänentoistoon on lähestyä aihetta erilaisilla kuuntelukokeilla. Tätä tarkoitusta varten yhdysvaltalainen kaapelivalmistaja Wireworld on kehittänyt erityisen ”kaapeleiden valheenpaljastimen”, jonka patentoitu teknologia mahdollistaa laitteiden suoran tai kaapeleitse tapahtuvan kytkennän vertailun. Valheenpaljastimensa avulla Wireworld onkin kehittänyt erilaisia kaapelinvalmistusteknologioita, joita se onnistuneesti hyödyntää tuotteissaan. 

Firman johtajan, kaapelisuunnittelija David Salzin mukaan Wireworldin kaapelit pyrkivät samaan lopputulokseen kuin silloin, jos kaikki laitteet olisivat kytketty suoraan toisiinsa komponenttitasolla. Toisin sanoen Wireworldin ideaali on, ettei kaapeli vaikuta ääneen millään tavalla. Näinpä firman kaapeleissaan hyödyntämä DNA HELIX -teknologia on kehitetty siten, ettei se sävyttäisi ääntä lainkaan.

Wireworldin mukaan keskeisimmät ääntä sävyttävät tekijät kaapeleiden kohdalla liittyvät sähkömagneettisuuteen, jota taas voidaan hillitä kaapelin sisäisellä rakenteella ja materiaaleilla. Wireworld painottaakin kaapelin kokonaissuunnittelua ylitse yksittäisten tekijöiden, kuten eristyksen, liittimien ynnä muiden. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kun tavoitteena on saada signaalille mahdollisimman suora tie.

Wireworld-kaapeleihin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa banaaniliittimillä varustetuilla Horizon-kaiutinkaapeleilla, joita on saatavilla useilla eri pituusvaihtoehdoilla alkaen 89 euroa pari. Vastaavasti eri laitteiden kytkentään tarjolla on Solstice 8 -välikaapeli, joka on saatavilla eri mittaisena sekä rca- että xlr-liittimillä alkaen 79 euroa pari, ja uutuutena Stream-välikaapeli rca-liittimin alkaen vain 35 euroa pari.

Lisäksi valikoimassa on esimerkiksi järeämpiä kaiutinkaapeleita (esimerkiksi Oasis 8 hintaan 379 euroa per setti), optisia ja koaksiaalisia digikaapeleita, erilaisia virtakaapeleita (esimerkiksi Electra 7 hintaan 329 euroa kappale), kaiutinkaapelia metritavarana, hdmi-kaapeleita sekä muun muassa jämäkkä Spaceport-virtablokki (suositushinta 899 euroa).

Wireworld-tuotteet löydät AK Hifisystemsiltä!