Moni meistä tulee toimeen yksinkertaisellakin vahvistimella, mutta jos integroidun täytyy tarjota paitsi tinkimätöntä laatua myös monipuolisia ominaisuuksia, NAD M33 on moneen tarpeeseen vastaava tutun valmistajan lippulaivamalli.


Vahvistimen rooli osana äänentoistolaitteistoa jää usein kuuntelutilan ja kaiuttimien varjoon. Tämä on sinänsä sääli, koska nimenomaan vahvistin takaa sen, että kaiuttimet toimivat asianmukaisesti. 

Ja mitä laadukkaampi vahvistin on teknologioiltaan, sitä paremmin se todennäköisesti sopii erilaisille kaiuttimille. Lisäksi vahvistin on usein kuin koko kattauksen suola: se saa hyvin soivat kaiuttimet soimaan vieläkin paremmin.

Integroitu vahvistin tarjoaa nykyään moniakin ominaisuuksia, joiden avulla tarpeettomat erillislaitteet voi poistaa laitteistoketjusta. Riskinä kuitenkin on, että jos yksi kone yrittää hoitaa samanaikaisesti monta erilaista tehtävää, jossain on tehtävä teknisiä kompromisseja. Todella halpa ja todella monipuolinen integroitu saattaa vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta todellisuudessa se saattaa olla kaikilla osa-alueilla melko keskinkertainen suoriutuja.

Hyvässä integroidussa taas kaikki ominaisuudet on sovitettu tarkkaan yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että vahvistin tarjoaa notkahtelematta tarpeeksi tehoa erilaisille kaiutinkuormille, sen osiot on häiriösuojattu ja eristetty toisistaan, ja esimerkiksi da-muunnin on mahdollisimman laadukas ja tarkka.

Tinkimätöntä laatua etsivä saa latoa tiskiin melkoisen nipun seteleitä saadakseen haluamansa ratkaisun, mutta samalla voi heittää hyvästit kompromisseille. Hyvä esimerkki hieman hintavammasta mutta laadukkaasta integroidusta stereovahvistimesta on NAD:n Masters-sarjan lippulaivamalli M33.

M33 on BluOS-monihuone-verkkotoistojärjestelmän ympärille rakentuva läpeensä laadukas integroitu vahvistin, joka hyödyntää valmistajansa omaa HybridDigital Purifi Eigentakt -vahvistinteknologiaa. Sen voimin M33 tarjoilee 200 watin jatkuvan tehon kahdeksaan ohmiin ja vastaavasti 380 wattia neljään ohmiin.

Digitaalisesta analogiseksi muunnoksen hoitaa ESS:n 32 bitin ja 384 kilohertsin dac-siru, ja digiosion täsmällisestä toiminnasta vastaa gigahertsin ARM Cortex A9 -prosessori. Kaiuttimien ja kuuntelutilan optimointia varten taas tarjolla on Dirac Live -huonekorjaus, ja tulevaisuuden päivitystarpeisiin M33 vastaa kahdella MDC-korttipaikalla.

Ulostuloina M33:ssa on neljä paria tanakoita naparuuveja kaiutinkaapeleille, esivahvistinlähtö, kaksi linjatasoista subwoofer-lähtöä, kuulokelähtö 6,3 millimetrin liitännällä sekä 12 voltin trigger ja rs232 ohjausta varten. Sisääntulot puolestaan käsittävät digipuolella kaksi optista ja kaksi koaksiaalista, aes/ebu:n sekä balansoidun xlr-oton, hdmi-oton, analogipuolella vinyylisoitintulon mm-rasioille sekä yhden linjatasoisen stereotulon. Lisäksi mukana on sekä langaton että langallinen verkkoyhteys, kaksisuuntainen bluetooth aptx hd:lla sekä a-tyypin usb massamuisteille.

Verkko-ominaisuudet taas käsittävät monipuolisen tuen erilaisille suoratoistopalveluille sekä muun muassa mqa-toistolle, Roon Ready -luokituksen sekä AirPlay 2:n Apple-tuotteille. Monipuolinen BluOS-järjestelmä taas takaa muun muassa yhteensopivuuden erilaisissa monihuoneasennuksissa.

M33:a ohjataan joko fiksun kosketusnäytön ja yhden kiertosäätimen avulla tai älylaitteelle ladattavalla BluOS-ohjainsovelluksella. Koko komeus on paketoitu kunnioitettavat 9,7 kilogrammaa painavaan koteloon, jonka mitat ovat 435 millimetriä leveyttä, 133 millimetriä korkeutta ja 396 millimetriä syvyyttä.

Katso tästä M33:n esittelyvideo:


NAD Masters M33 maksaa 5 999 euroa, ja löydät sen sekä muut NAD-tuotteet AK Hifisystemsiltä!