Vaikka napseet ja sihahtelut voivatkin olla jonkun mielestä osa vinyyliäänen viehätystä, todellisuudessa niistä on vain pelkkää haittaa. Levyistä kannattaa pitää huolta, sillä se suojaa paitsi itse kiekkoja myös kuuntelukalustoa.


Uuteen kukoistukseen puhjennut vinyyli-innostus on osoittanut ainakin sen, että kymmeniä vuosia alaa hallinnut äänilevyformaatti toimii ja pelittää edelleen. Ja miksipä ei, sillä hyvin tuotettu ja tehty vinyylilevyhän on mitä mainioin alusta millaiselle tahansa musiikille.

Ainoa miinuspuoli on vain siinä, että itse formaatti on harvinaisen altis kulumiselle. Kansipussinsa ulkopuolella vinyylilevy kerää puoleensa erilaisia pöly- ja pienhiukkasia, sormenjälkiä ja muuta likaa, eikä tältä voi välttyä täysin oikein mitenkään.

Pitemmän päälle levyn uriin kasautunut lika heikentää äänenlaatua ja johtaa levyn kunnon ennenaikaiseen heikentymiseen. Jokainen kuuntelukerta on potentiaalisesti siivullinen pois alkuperäisestä äänenlaadusta.

Asiaan on kuitenkin olemassa yksi pomminvarma ratkaisu, nimittäin levyjen peseminen. Se on kuitenkin siinä määrin tarkkaa puuhaa, ettei pyykille kannata ryhtyä, jollei tiedä tarkkaan mitä tekee – ja miten.

Siksipä markkinoilla on erilaisia levypesureita, muun muassa vinyylisoitinspesialisti Pro-Jectin VC-S2 ALU, joka putsaa paitsi peruskiekot myös 78 kierrosta minuutissa pyörivät sellakkalevyt. Varsinkin käytettyjen levyn harrastajalle ja keräilijöille laite on aivan välttämätön lisävaruste.

VC-S2 ALU on valmistajansa mukaan supertehokas ratkaisu levyjen puhdistukseen, sillä se tekee selvää jälkeä vain muutamalla kierroksella. Pesuun käytetään Pro-Jectin omaa ympäristöystävällistä ja alkoholitonta Wash-IT-pesunestettä, jota kuluu yhden levypuoliskon puhdistukseen vain muutama hassu millilitra. Alumiinisen rakenteensa ansiosta pesuri ei kärsi siitä, jos pesunestettä läikkyy sen pinnalle. Levyn paperisen etiketin suojaamiseen taas on olemassa alumiininen suojakiinnike. Pesurin moottori pyörii nopeudella 30 kierrosta minuutissa, ja sen suunta on käännettävissä.

Katso tästä, kuinka helppoa Pro-Ject VC-S2 ALU -levypesurin käyttö on:


Pro-Ject VC-S2 ALU -levypesuri maksaa 529 euroa, ja löydät sen Audiokaupasta!