On olemassa levysoittimia, joiden käyttö on sangen tarkkaa puuhaa. Sitten on soittimia, joilla kuunnellakseen tarvitsee vain painaa nappia. Ja juuri tällainen on Pro-Jectin tuore A1.


Vinyylilevysoitin on monestakin syystä varsin yksinkertainen laite. Toisaalta päätehtävän eli vinyylilevyn toiston hoitaminen asianmukaisesti ei vaadikaan soittimelta välttämättä mitenkään huippuunsa edistynyttä teknologiaa, toisaalta myös kaikki ylimääräinen kilke soittimessa voi tuoda muassaan erinäisiä tarpeettomia äänenlaatua heikentäviä tekijöitä.

Soittimet jaetaan toimintaperiaatteeltaan raa’asti yleensä kolmeen pääluokkaan: manuaalisiin, puoliautomaattisiin ja automaattisiin. Näistä manuaalinen toteutus tarkoittaa sitä, että käyttäjän on itse käynnistettävä soittimen moottori, vietävä äänivarsi ja neula uralle, nostettava ne pois kuuntelun päätyttyä sekä sammutettava soittimen moottori. Puoliautomaattisessa toteutuksessa on yleensä mukana jonkinlaista toiminnallisuutta, esimerkiksi niin sanottu loppunosto, jolloin soitin osaa palauttaa äänivarren paikalleen levyn päätyttyä. Automaattinen soitin taas toimii niin, että se hoitaa kaiken vain yhdellä napinpainalluksella. 

Automaattisen soittimen parhaisiin puoliin kuuluu muun muassa se, että sen käyttö on aina turvallista. Siinä missä äänivarren siirtely käsin on tarkkaa puuhaa ja voi esimerkiksi vahingossa pudotessaan vaurioittaa neulaa tai levyä, automaattisessa soittimessa tällaisia varjopuolia ei ole. Riittää, että käyttäjä laskee levyn lautaselle, painaa nappia ja siirtyy kuuntelutuoliin.

Automaattinen soitin sisältää kuitenkin manuaaliversiota enemmän erinäistä mekaniikkaa, ja on ensiarvoisen tärkeää, että mikään ei pääse vaikuttamaan toistoon negatiivisesti. Vinyylisoitinspesialisti Pro-Ject on ratkaissut kaiken tuoreen A1-soittimensa kohdalla siten, että soittimen automaattimekaniikka on kuuntelun ajan täysin eristetty soittimen rungosta. Käytännössä se siis aktivoituu käyttäjän napsauttessa käynnistysvipua ja menee pois päältä, kun levy soi, vain aktivoituakseen uudelleen levyn päätösuralla.

Pintapuolisesti A1 on yksinkertainen ja siisti, niin aloittelijalle kuin vähän edistyneemmällekin harrastajalle sopiva hihnavetoinen vinyylilevysoitin, joka toimitetaan esiasennetulla Ortofon OM-10 -äänirasialla. Soittimessa on sisäänrakennettu riaa-esivahvistin, eli se voidaan kytkeä mihin tahansa linjaotolla varustettuun vahvistimeen. Soittimen oma riaa on myös kytkettävissä pois päältä.

Soittimessa on valmistajan mukaan hyvin vaimennettu metallinen levylautanen, kevyt 8,3-tuumainen alumiininen äänivarsi sekä sähköisesti ohjattu pyörintänopeuden (33 tai 45 kierrosta minuutissa) kontrolli. A1 on valmistettu käsityönä Saksassa, ja jopa 98 prosenttia siinä käytetyistä komponenteista on saksalaista alkuperää.

Pro-Ject A1:ssä on tehokkaasti resonansseja vaimentava musta puurunko, ja se toimitetaan pölykannen kanssa. Soitin on säädetty jo tehtaalla soittokuntoon, joten käyttäjä saa sen tulille vain muutamassa sekunnissa. Soittimen suositushinta on varsin kohtuulliset 429 euroa.

Katso tästä Pro-Ject A1 -vinyylisoittimen esittelyvideo:


Pro-Ject A1:n ja muut Pro-Ject-levysoittimet löydät AK Hifisystemsiltä!