Vaativa vinyyliharrastaja pitää huolen siitä, että koko laitteistosta aina äänirasiaa ja neulaa myöten saadaan kaikki hyöty irti. Se vaatii vain vähän osaamista – ja erityisesti hyvän levysoitinesivahvistimen.


Vinyyliharrastus elää uutta kukoistustaan, ja samalla myös vinyylisoittimien sekä niiden oheistarvikkeiden saatavuus on laajentunut. Siinä missä moni luultavasti valitsee vain kelvon perussoittimen ja kytkee sen suoraan esimerkiksi integroituun vahvistimeen, osaa puraisee harrastuskärpänen, jolloin vinyylitoiston eri painoalueita tulee tutkailleeksi enemmän tai vähemmän syväluotaavammin.

Vinyyliäänestä puhuttaessa melkein suurin yksittäinen muuttuja äänenlaadun suhteen on äänirasia ja sen säädöt aina kiinnityksestä ja kulmasta lähtien. Äänenlaatuun vaikuttaa myös se, miten hyvin tai huonosti äänirasia sopii yhteen levysoitinesivahvistimen eli niin kutsutun riaa-vahvistimen kanssa. Tässä pelissä luonnollisestikin paremmat tulokset tarjoaa esivahvistin, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää tarkemmin tiettyjä parametrejä.

Kaikille vinyylin ystäville tuttu soitin- ja tarvikevalmistaja Pro-Ject on laajentanut hiljattain tuotesortimenttiaan Phono Box DS3 B -nimen saaneella levysoitinesivahvistimella, joka sijoittuu valmistajan omassa valikoimassa keskihintaluokkaan 639 euron suositushinnallaan.

Laitteen nimessä B on yhtä kuin balansoitu. Balansoidussa kytkennässä kyse on äänisignaalin siirtotavasta, jossa signaalin positiivinen ja negatiivinen potentiaali siirretään vastakkaisvaiheisena kukin omassa johtimessaan. Vastaanottopäässä toinen vastakkaisvaiheinen signaali käännetään samaan vaiheeseen ja signaalit yhdistetään. Tämän myötä alkuperäinen signaali kaksinkertaistuu ja signaaliin päässeet ulkopuoliset häiriöt kumoavat toisensa. 

Pro-Ject DS3 B tarjoaa balansoidun kytkennän paitsi otto- myös antopuolella, ja koko laitteen sisäinen toteutus on diskreetti. Pelkästään komponenttien määrä on parhaimmillaan kymmenkertainen verrattuna perusvahvistimien integroituihin levysoitinesivahvistimiin. 

Käyttäjä voi yhdistää DS3 B:hen kaksi vinyylisoitinta mm- tai mc-rasioilla, joista kumpaisellekin voi tallentaa omat erilliset asetuksensa. Ja ne säädettävät asetukset puolestaan kattavat portaattoman tuloimpedanssin säädön haarukassa 10–1 000 ohmia (tai kiinteän 47 kilo-ohmin asetuksen), kapasitanssin säädön (50, 150, 300 tai 400 pikofaradia), valittavan gainin (40, 45, 50, 55, 60 tai 65 desibeliä) sekä subsonic-filtterin.

Levysoittimet voi kytkeä DS3 B:hen joko perinteisin rca-kaapelein tai xlr:illä. Samoin äänen saa vietyä eteenpäin rca- ja xlr-liittimillä varustetuista annoista. Erikoisuutena mukana on myös harvinaisempi 5-pinninen mini-xlr-liitäntä balansoitua ottoa varten. Lisäksi tarjolla on 12 voltin trigger sisään ja ulos.

Pro-Ject DS3 B painaa 1 480 grammaa ja sen mitat ovat 206 x 72 x 194 millimetriä. Laite on tehty käsityönä EU:ssa.


Pro-Ject DS3 B maksaa 639 euroa, ja löydät sen sekä muut Pro-Ject-tuotteet AK Hifisystemsiltä!