KOSS Porta Pro on kohta 40 vuotta ollut yksi klassisimmista korvakuulokkeista. Muutama vuosi sitten siitä ilmestyi myös langaton versio.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus

AVPlus-numeron (3/22) kuulokkeiden suurvertailussa eroteltiin jälleen kerran jyvät akanoista. Joukossa oli myös KOSS Porta Pro, alkujaan vuonna 1984 julkaistu simppeli ja kevyt korvakuuloke, joka on kaikki nämä vuosikymmenet pitänyt pintansa kilpailijoita vastaan, vähän samalla tavalla kuin esimerkiksi Sennheiserin edelleen relevantti HD25.

Porta Pro sai kaikilta kuuntelijoilta hyvät pisteet niin äänen kuin käyttömukavuudenkin suhteen. Noin neljän kympin kuulokkeiksi ne tarjosivat kuunteluiloa koko rahalla.

Alkuperäinen langallinen Porta Pro on kuitenkin saanut moitteita siitä, että sen kaapeli on enemmän tai vähemmän altis rikkoutumaan kovemmassa käytössä. Liekö tästä syystä valmistaja toi vuonna 2018 markkinoille bluetoothilla toimivat Porta Pro Wirelessit, jotka ovat alkuperäisen kaltaiset muuten, paitsi että niissä on melko omaperäinen kaapelinpätkä kuulokeosien välillä. Tähän kaapelin liitettynä sijaitsevat omissa palikoissaan kuulokkeiden akku, vahvistinosio, kaukosäädin, mikrofoni handsfree-puheluita sekä ohjauspainikkeet.

Kieltämättä tämän tyyppisessä ratkaisussa on pientä kompromissin makua. On tosin ymmärrettävää, että valmistaja on halunnut pitää itse kuulokkeet mahdollisimman kevyinä ja sijoittaa ne vähäisetkin komponentit ikään kuin irti niistä. Ratkaisua ei voi pitää erityisen näyttävänä, mutta se toimii.

Helppo käyttää, kuulostaa hyvältä

Vaikka rinnan vertailu ei aikataulusyistä ollutkaan tällä kertaa mahdollista, on Porta Pro Wireless silti todella lähellä esikuvaansa. Joiltain osin kuulokkeiden ääni on subjektiivisesti arvioiden jopa neutraalimpi, hyvällä tavalla. Ääntä lähtee aivan tarpeeksi, mutta ikään kuin puoliavoimen, korvan päälle tulevan rakenteen ansiosta kuuntelemasi musiikki kuuluu kyllä ympäristöön – ja ympäristön äänet sinun korviisi. Jos meluneristys on tärkeää, Porta Pro ei ole langallisena eikä langattomana kovin suositeltava vaihtoehto.

Sen sijaan käytön mukavuus Porta Pro Wirelessissä on juuri kohdallaan. Kuulokkeet ovat todella kevyet ja asettuvat helposti korville. Vaikka sanka on hyvin hevosenkenkämäinen, minkäänlaista puristusta ei vähän isompipäiselläkään käyttäjällä ihan varsinaisesti ilmene. Yllättävää kyllä myöskään kuulokkeiden korvatyynyt eivät ole mitenkään erityisen kuumottavaa sorttia.

Valmistajan mukaan soitto soi yhdellä latauksella noin 12 tuntia, ja testeissämme se piti helposti paikkansa. Maltillisemmalla voimakkuudella kuunneltuna älypuhelimen näytössä oleva kuulokkeiden akun varauksen indikaattori ei laskenut täydestä edes parin tunnin käytön jälkeen.

Kuulokkeet ladataan nyt jo selvästi vanhentuneella micro-usb-kaapelilla, joka tulee myyntipakkauksessa. Kuulokepään latausliitännästä jäi hiukan sellainen olo, että jos kokonaisuudessa joku pettää ensimmäisenä, niin se. Varoen käsiteltynä näin tuskin tapahtuu ihan hetkessä.

Käytön jälkeen kuulokkeet voi taittaa nippuun ja asettaa mukana tulevaan säilytyskoteloon, joka suojaa niitä esimerkiksi repussa. Tästä plussaa.


KOSS Porta Pro Wireless: Reteästi retro

KOSS Porta Pro Wireless on äänen ja käyttömukavuuden kannalta pitkälti samalla tasolla kuin langallinen Porta Pro, ja hintaan nähden kokonaisuus toimii aika kivasti. Akku kestää kohtuullisella voimakkuudella kellon ympäri, kuulokkeet eivät purista, ja niiden ääni on sellaisenaan miellyttävä. Äänieristyksen puute on kuitenkin huomattava rakenteesta johtuen, eikä sille oikein voi mitään. Samoin 2018 julkaistujen kuulokkeiden ominaisuudet, kuten bluetooth-versio ja latausliitin, alkavat olla vähän eilistä päivää. Mutta nekin toimivat.
Halvimmillaan Porta Pro Wireless maksaa Suomessa 63 euroa, mikä on varsin kohtuullinen pyynti näinkin miellyttävä-äänisistä kuulokkeista – jotka ovat ansainneet klassikkoasemansa.

HYVÄÄ & HUONOA

Keveys ja yksinkertaisuus
Luokassaan kelpo ääni
Suojakotelo
Hiukan vanhentuneet ominaisuudet

KOSS Porta Pro Wireless
Hintaluokka63–80 € (riippuen jälleenmyyjästä)
Lisätiedotkoss.com
ToimintaperiaateLangaton sankakuuloke
Handsfree-ominaisuudetKyllä
Bluetooth-versio4.1 (aptX)
AkunkestoNoin 12 tuntia
LatausliitäntäMicro-usb
Paino71 grammaa
MuutaMukana säilytyskotelo ja latauskaapeli

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.213).