Kiinalaisen hakukonejätin Xiaodu-kuulokkeet osaavat yli 40 kieltä, muun muassa suomea. Ja ne vieläpä toimivat.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Kiinalaiset Xiaodu Du Smart Buds Pro -käännöskuulokkeet saapuivat hiljattain Suomen-markkinoille. Xiaodu-brändin taustalla on niin sanottu Kiinan-Google eli Baidu, joka läntisen kollegansa tavoin laajensi hakukonebisneksensä älylaitteisiin vuonna 2018.

Du Smart Buds Pro -kuulokkeet eivät ole pelkästään käännöskuulokkeet, sillä niissä on myös aktiivinen vastamelutoiminto. Toki ne soveltuvat myös musiikin tai vaikkapa podcastien kuunteluun sekä puheluiden soittamiseen.


Ensivaikutelmat ja ominaisuudet

Ulkonäössä ei ole lähdetty turhaan keksimään pyörää uudelleen, sillä Xiaodu Du Smart Buds Pro näyttää huomattavasti Applen kuulokkeilta. Korvista näkyvät ulokkeet tosin ovat lyhyemmät, ja omenatuotteesta poiketen ne ankkuroidaan korvakäytävään korvasovittimien avulla. Niitä on tarjolla neljää eri kokoa, joten melko monen kokoisiin korviin löytyy sopiva vaihtoehto.

Täyslangattomille tyypilliseen tapaan mukana on latauskotelo, jolla saa ladattua kuulokkeiden akkuja myös silloin, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla. Langattomiin nappikuulokkeisiin kun on vaikea saada kovin suurta akkua. Akunkestoa luvataan yhteensä peräti 35 tunniksi. Kuulokkeiden omien akkujen turvin kestoa pitäisi riittää seitsemäksi tunniksi, mikä on aivan hyvä saavutus.

Kuulokkeet katkaisevat toiston automaattisesti, kun ne ottaa pois korvista. Urheilu- ja ulkokäyttöä ajatellen kuulokkeissa on ipx4-tasoinen suojaus, joka suojaa kastumiselta, hieltä ja kosteudelta.

Mukana on aktiivinen vastamelutoiminto, jonka luvataan vaimentavan ympäristöääniä 40 desibeliä. Mikrofoniäänen parantamista varten on niin ikään vastamelutoiminto, ja kuulokkeissa on myös transparency mode -tila, jossa ympäristöäänet kuuluvat läpi mikrofonien kautta. Pelikäyttöä varten tarjolla on pelitila, jolloin latenssi on pienempi. Kokeillessa sitä videon katselussa huulisynkronointi oli kutakuinkin kohdallaan, kun normaalitilassa huulet liikkuivat äänen kanssa hieman epätahtiin.

Sovellus

Xiaodu-sovelluksessa on tarjolla varsin kattavasti ominaisuuksia. Yksi niistä on puhelun nauhoitusmahdollisuus, mikä on tervetullut lisä esimerkiksi toimittajille. Se toimii myös WhatsApp- tai Messenger-puheluissa. Tuoreimmissa Android-käyttöjärjestelmissä kun ei oletuksena ole sitä mahdollisuutta tarjolla edes kolmannen osapuolen sovelluksilla. Testatessa puheluääni oli selkeä molemmin puolin.

Sovelluksessa on mahdollista myös tehdä muistiinpanoja sanelemalla tekstiä. Se tuntuu toimivan aivan asiallisesti, kunhan lausuu tarkasti. Kielivaihtoehtoina on siinä valitettavasti vain englanti, kiina ja japani. Toisaalta vastaava onnistuu esimerkiksi Google Docsissa suomeksikin.

Kuulokkeiden toistoprofiili on mahdollista räätälöidä käyttäjäkohtaisesti kuulotestin avulla. Sovellus toistaa ääniä eri taajuuksilta ja sovelluksessa painetaan painiketta, kun ääni alkaa kuulua.

Lisäksi on tietysti käännöstoiminto, joka on käytettävissä dialogitilassa ja simultaanitulkkauksena. Simultaanitilassa valitaan lähtökieli ja kohdekieli, minkä jälkeen sovellus kääntää puhetta.

Dialogitilassa valitaan aluksi kummankin osapuolen käyttämät kielet. Jutustelun lomassa täytyy hoksata painaa sovelluksen alareunasta, kumpi kulloinkin on äänessä, jotta sovellus tietää, millä kielellä kulloinkin puhutaan. Toimintoon kannattaa tutustua huolella ennen tositoimia, sillä sen käyttö vaatii hieman totuttelua.

Vastapuolen puheet kääntyvät kuulokkeissa ja puhelimen näytöllä käyttäjän kielelle ja näkyvät myös lähdekielellä. Omat turinat vastaavasti näkyvät sovelluksessa sekä omalla että vastapuolen kielellä, jolloin ne voi näyttää jutustelukumppanille.

Käyttö ei ole aivan suoraviivaista, sillä toisinaan sovellus miettii melko pitkään ennen kääntämistä. Molemmilta osapuolilta vaaditaan siis kärsivällisyyttä odottaa vuoronäppäimen painallusta, sen jälkeistä pientä tuumaushetkeä ennen puheen aloittamista ja vielä käännöstä. Vastapuoli täytyy myös saada jollain tavoin ymmärtämään, miten toimitaan – oli yhteistä kieltä tai ei. Dialogin osapuolilta vaaditaan myös pitäytymistä mahdollisimman lähellä yleiskieltä mahdollisimman säntillisesti lausuttuna.


Xiaodu Du Smart Buds Pro: Hämmästyttävä mutta ei täydellinen

Xiaodu Du Smart Buds Pro -kuulokkeet tarjoavat hintaansa nähden runsaasti ominaisuuksia. Akunkesto on täyslangattomiksi kelpo tasolla. Äänenlaadulta emme lähtökohtaisesti odottaneet paljonkaan, mutta sekin osoittautui perushyväksi. Plussaa on myös puhelun nauhoitustoiminto, jollaista esimerkiksi Android-laitteissa ei nykyisin lähtökohtaisesti ole.

Käännökset on saatavilla kiitettävän monille kielille, ja ainakin testaamillamme viidellä kielellä ne tuntuvat toimivan kohtalaisen luotettavasti, tosin ajoittain hitaasti. Käännösominaisuuden käyttökokemus ei ole aivan sulavimmasta päästä, etenkään hermoillessa ja oudossa tilanteessa. Konekäännökset eivät myöskään ole virheettömiä. Huolellisuus ja totuttelu auttavat välttämään suurimmat karikot. Kaiken kaikkiaan kyseessä on monipuoliset ja toimivat kuulokkeet varsin sopuisalla hinnalla.

HYVÄÄ & HUONOA

Laaja kielivalikoima
Kohtalaisen hyvin toimivat käännökset
Äänenlaatu
Akunkesto
Puhelun nauhoitustoiminto
Edullinen hinta ominaisuuksiin nähden
Käännöstoiminnon käyttökokemus
Konekäännösten ajoittaiset virheet

Xiaodu Du Smart Buds Pro
Hinta129 €
Lisätietojaewdist.fi/xiaodu
Paino55,2 g
Bluetooth-versio5.0
Akunkesto7 t kuulokkeiden akulla, 35 t latauskotelolla
LatausliitäntäUSB-C
VastamelutoimintoKyllä
IP-luokitusIPX4
MuutaUSB-C-latausjohto, latauskotelo ja neljä erikokoista paria silikonisia korvasovittimia

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.213).