MTX Audion iWa250 osoittaa, ettei vahvistimen tarvitse olla fyysisiltä mitoiltaan kovin iso tarjotakseen kaiken olennaisen ja kuulostaakseen hyvältä.

Teksti ja kuvat: Heikki Kivelä

Hiljattain 50 vuotta täyttäneen MTX Audion iWa250 on yksinkertainen mutta tehokas integroitu vahvistin, joka ratkaisee takuulla ainakin tilanpuutteeseen liittyvät ongelmat äänentoistojärjestelmän sijoittelussa. Vaikka vieläkin pienempiä vaihtoehtoja on olemassa, esimerkkinä Pro-Jectin Stereo Box S2, iWa250 on tuotekategoriassaan silti varsin kompakti. Suorakulmaisen särmiön muotoisen, alumiinikoteloisen laitteen mitat ovat kahdeksan senttimetriä leveyttä sekä korkeutta ja 20 senttimetriä syvyyttä, eli sen sisätilavuus on hiukan alle 1,3 litraa. Käytännössä koko on siis melko lähellä maitotölkkiä, jonka voi piilottaa esimerkiksi erilaisten rakenteiden sisään, sillä valmistajan mukaan laite ei kuumene käytössä.

Pakettiin on saatu ahdettua tehokas d-luokkainen digivahvistin, jonka antoteho neljään ohmiin on 2 x 50 wattia. Kovin eksoottisille ja epäherkille kaiuttimille vahvistin ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, mutta esimerkiksi samaan aikaan testissä olleiden Klipsch R-600F -lattiakaiuttimien (herkkyys 96 desibeliä per 2,83 volttia per metri) kanssa voimakkuusasteikon ääripäätä ei tarvinnut koetella. Ne soivat moitteettomasti sekä hiljempaa että lujempaa.

Liitännöistä mukana on langallisena linjaotto stereo-rca-liitännällä sekä optinen toslink esimerkiksi televisiolle. Langattomasti käyttö taas onnistuu Apple-tuotteilla AirPlayn kautta, Windows-puolella taas dlna:lla. Lisäksi mukana on Spotify Connect -ominaisuus muttei esimerkiksi bluetoothia.

Liitinpaneelin yhteydestä löytyvät myös euromallinen virtaliitäntä sekä 3,5 millimetrin otolla toteutettu infrapunavastaanottimen liitäntä. Myyntipakkauksen mukana tuleva vastaanotin on melko huomaamaton, peukalonpään kokoinen mollukka 75-senttimetrisen kaapelin päässä. Lisäksi mukana tulee tietysti kaukosäädin, joka tässä tapauksessa on hyvin heppoinen muoviläpyskä. Sitä ei kannata rikkoa tai hävittää, sillä se on ainoa tapa komentaa iWa250:tä, itse laitteessa kun ei ole edes virtapainiketta.

Liitännät sijaitsevat pitkulaisen vahvistimen toisessa päässä, kaksi paikalleen ruuvattavaa wlan-antennia toisessa. Kyljessä taas on kaksi statuslediä kaiverretun MTX Audio -logon vieressä.

Perustoteutus on siisti ja työn jälki sekä yleinen laatutuntuma 300 euron hintaan nähden varsin kelpo tasolla – niin laitteen ulko- kuin sisäpuolellakin. Aluksi hiukan epäilyksiä herättäneet jousikuormitteiset kaiutinliittimetkin toimivat lopulta yllättävän hyvin, kun valitsi sopivan ohuen kaapelin.

Mutkattomasti käyttöön

MTX Audio iWa250:n käyttöönotto oli todella helppoa ja yksinkertaista mukana seuranneen englanninkielisen ohjeen avulla. Asennusurakan jouhevuudesta suurin kiitos menee sille, ettei iWa250 vaadi erillisen ohjainsovelluksen lataamista tai mihinkään palveluun rekisteröitymistä. Riittää, että kytkee vain johdot paikalleen ja käynnistää laitteen.

Applen älylaitteilla iWa250:n liittäminen verkkoa on sangen helppoa, sillä apuna on AirPlay. Käytännössä vahvistin vain valitaan wifi-verkkojen listalta, kerrotaan sille talon langattoman verkon tiedot ja se siitä. Sen jälkeen soitin löytyy muillakin Apple-tuotteilla AirPlay-laitteiden listalta. Lisäksi mukana on Spotify Connect -ominaisuus, jolloin suoratoistopalvelun käyttäjät näkevät sen sovelluksen toistolaitteiden listalla.

Android- ja Windows-puolella asennus ja käyttö on hiukan toisenlaista, mutta siihenkin mukana on kuvalliset ohjeet ja valmiudet toimia verkkosoittimena dlna:n avulla.

Testissämme iWa250:n sai käyttökuntoon ja verkkoon käytännössä ykkösellä, sillä yhteispeli iPhonen kanssa toimi oitis. Kaukosäädintä vain sai sihdata aika tarkkaan infrapunavastaanottimen silmää kohden, sillä huonosta kulmasta kaikki painallukset eivät rekisteröityneet. Tämä kannattaa huomioida siinä tapauksessa, jos vastaanottimen esimerkiksi kiinnittää johonkin.MTX Audio iWa250: Koko edellä

MTX Audio iWa250 on tuotekategoriansa yksi kompakteimmista edustajista, joka tarjoaa kuitenkin reilun maitotölkin kokoisessa paketissa tehokkaan d-luokkaisen digivahvistimen verkkotoisto-ominaisuuksilla.

Kokonaisuus on suhteellisen yksinkertainen ja suoraviivainen, mikä tekee asennuksesta ja käyttöönotosta jouhevan – ainakin Apple-tuoteperheen laitteilla. Muutenkin iWa250:n ohjastaminen on helppoa, kunhan vain ei hukkaa kaukosäädintä.

Ääntä vahvistin tarjoili aivan riittävästi jopa isohkoille lattiakaiuttimille, joten varsinkin pienemmissä asennuksissa iWa250 toiminee vallan mainiosti. Lisäksi sen voi asentaa vaikka piiloon, kun kaukosäädön infrapunavastaanotin on 75-senttimetrisen kaapelin nokassa.

Tällä laitteella on selvästi oma markkinarakonsa, ja se tekee mutkattomasti sen, mitä valmistaja lupaa. Hyvä tuote siis!

MTX Audio iWa250
Hinta299 €
EdustajaJJ Hifi
Lisätiedotmtxaudio.eu & jjhifi.fi
ToimintaperiaateIntegroitu vahvistin
Teho2 x 50 W (4 Ohm) / 2 x 25 W (8 Ohm)
Liitännät1 x rca, optinen toslink
Verkko-ominaisuudet AirPlay, Spotify Connect, dlna/upnp
KaiutinliitännätJousikuormitteinen liitin
Mitat (l x k x s)80 x 80 x 200 mm
Paino2,4 kg
MuutaLangallinen (75 cm) IR-vastaanotin, kaukosäädin

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.213).