Vuonna 1946 perustettu klassikkomerkki Onkyo palaa takaisin markkinoille pitkälle kehittyneen ja komean TX-RZ50-av-viritinvahvistimen myötä. Pääsimme tutustumaan laitteeseen tuoreeltaan ensimmäisten joukossa.


Viime keväänä Onkyolla oli tiukat paikat. Pitkään jatkuneet vaikeudet johtivat lopulta konkurssiin toukokuussa, mutta jo tuolloin näytti selvältä, ettei brändi ole poistumassa markkinoilta.

Yhtiön av-puolen on jo vuodesta 2021 omistanut Klipschinkin taustalla oleva Voxx International yhdessä Sharpin kanssa, joten se ei varsinaisesti ollut vasaran alla. Viime tammikuun CES-messuilla myös esiteltiin uusi av-vahvistinmallisto, joten pyyhettä ei oltu heittämässä kehään. Laitteet valmistaa nyttemmin Sharp, ja valikoimaan kuuluu niin av- kuin stereovahvistimia sekä muita hifilaitteita.

Tässä välillä omistusten ja jakeluverkoston uudelleenjärjestely on vaatinut aikaa, joten markkinoiden painopiste on ollut Yhdysvalloissa. Nyt Onkyo ja samaan konserniin kuuluva Pioneer ovat palaamassa Euroopan- ja Suomen-markkinoille. Yleisellä tasolla tämä on myönteinen ja hyvä uutinen, sillä esimerkiksi av-vahvistimien kategoriassa ei nykyvalmistajien tuotannollakaan mitenkään liiallisesti tarjontaa ole.

Päällisin puolin perinteinen
Onkyo TX-RZ50 on 9.2-kanavainen THX-sertifioitu av-viritinvahvistin, joka kykenee maksimissaan 11.2-kanavaiseen surround-prosessointiin, tarjoaa DIRAC Live -huonekorjauksen sekä todella monipuoliset langalliset ja langattomat kytkentämahdollisuudet.

Voxx Internationaliin kuulumisen ansiosta mukana on Klipsch Optimize Mode, eli RZ50 on sovitettavissa toimimaan oikein erityisen hyvin klassisen jenkkivalmistajan kaiuttimien kanssa. Hyviä kumppaneita TX-RZ50:lle ovatkin esimerkiksi AVPlus-numeroissa 4/22 ja 5/22 esitellyt Klipsch Reference- ja Reference Premiere -kotiteatterikaiutinmallistot.

RZ50 soveltuu mainiosti myös pelikäyttöön, sillä se tukee 4k/120Hz-tasoista uhd-kuvaa. Toki kyseisestä tuesta on hyötyä myös esimerkiksi urheilun ja toimintaleffojen seuraamisessa. Muihin mainittaviin leffapuolen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa IMAX Enhanced Mode, joka takaa sen, että IMAX-elokuvat näyttävät ja tuntuvat juuri siltä kuin millaiseksi tekijät ovat ne alkujaan suunnitelleet.

Kuten moni nykyajan verkottuneista äänentoistolaitteista myös RZ50 tukee monipuolisesti erilaisia älykoti- ja monihuone-ekosysteemejä, ja se pelaa yhteen esimerkiksi Sonos-tuotteiden kanssa. Lisäksi RZ50 on ohjattavissa DTS Play-Fi -sovelluksella, joka on yksi markkinoiden yksinkertaisista ja toimivimmista, eri valmistajien hyödyntämistä monihuonetoistoalustoista.

Pintapuolisesti RZ50 on luokassaan tutun näköinen ja oloinen laite, jonka fyysiset mitat ovat 43,5 senttimetriä leveyttä, 20,1 senttimetriä korkeutta ja 39,8 senttimetriä syvyyttä. Painoa laitteella on asialliset 14 kilogrammaa, ja se on saatavilla vain kotiteatterin hämyyn istuvana mustana.

Sisäisesti siisti
Onkyo TX-RZ50 näyttää päällisin puolin hyvin tavanomaiselta, ja samaa voi sanoa periaatteessa myös sen konepellin alla olevasta näkymästä. Vanhan koulun tyyliin ratkaisut suosivat erilliskomponentteja, erillisiä piiriratkaisuja ja kortteja. Osiot ovat eristetty toisistaan asiallisesti, ja muun muassa pakkamuuntajan ympärillä on tilaa. Päällä on kookas tuuletin ja jäähdytyselementti.

Vahvistimen teho tuotetaan perinteisillä transistoreilla, kun taas digipuolella Onkyo on luottanut Texas Instrumentsin piireihin. Etupaneelissa oleva ekstra-hdmi-otto on toteutettu vetämällä laitteen sisällä kaapeli etuliitännästä suoraan kuvan piirikortille. Yksinkertaista mutta toimivaa.

Liitännöissä löytyy
Kun katsoo RZ50:n takapaneelia, ei äkkiseltään tule löytäneeksi juurikaan puutteita. Kuten aidon viihteen keskusyksikön kuuluukin, se tarjoaa niin kuva- kuin äänipuolellakin kattavan valikoiman erilaisia kytkentämahdollisuuksia.

Takapaneelin ylärivissä sijaitsevat kuvapuolen liitännät: kaksi 8k/hdcp 2.3 -tasoista hdmi-antoa arc- ja earc-paluukanavilla, ja niiden vieressä kuusi ohjelmoitavaa, niin ikään 8k/hdcp 2.3 -tasoista hdmi-ottoa, joista jokainen kattaa hdmi 2.1 -standardin. Etupaneelin ylimääräinen hdmi-otto on jostain syystä hdmi 2.0 -versiota. Kuvaliitäntöjen vieressä takana ylhäällä on vielä rj45-muotoinen verkkoliitäntä sekä usb-latausliitäntä viiden voltin ja yhden ampeerin teholla.

Kuvaliitäntöjen alapuolella sijaitsevat ääniliitännät. Mukana on digipuolella niin optinen kuin koaksiaalinenkin otto, paikka antennille, kuusi linjatasoista rca-ottoa sekä yksi levysoitinotto mm-äänirasioille. Niiden vieressä on jossain määrin jo vanhahtava komponenttivideo-otto sekä ohjauksen rs232-, infrapuna- ja trigger-liitännät.

Keskellä kulkee pitkä paririvi naparuuveja, joiden keskiössä olevat muovinastat lähtevät hellästi työkalulla vetämällä irti, jolloin niihin sopii myös banaaniliittimet. Niiden käyttö onkin suositeltavaa, sillä kokemuksesta kuorittujen johdonpäiden asettelu naparuuvien reunahahloihin on varsinkin monikanavajärjestelmää kasattaessa sangen tuskallista puuhaa.

Riippuen tavoitellusta konfiguraatiosta kaiutinlähdöt voi määritellä monella eri tavalla. Vaihtoehtoja ovat muun muassa erilaiset toistoalueet, kaksoisvahvistus tai perinteinen monikanavakonfiguraatio.

Liitinpaneelin alhaalla on 7.2.4-muotoinen valikoima linjalähtöjä vietäväksi erilliselle päätteelle. Näitä siis voi hyödyntää, jos RZ50:n oma, noin 220 watin kanavakohtainen dynaaminen teho (neljään ohmiin, etukaiuttimet) ei jostain syystä riitä.
Takapaneelin liitäntöjen lisäksi RZ50:ssä on edessä luukun alla jo mainittu yksi hdmi-otto, 6,3 millimetrin kuulokeanto sekä DIRAC-huonekorjausjärjestelmän mikrofonin 3,5-millimetrinen liitäntä.

Fiksu kaukosäädin
Vaikka hämyisessä kotiteatterikäytössä tärkeä taustavalaistus puuttuukin, Onkyon kaukosäädin on sarjassaan kätevän kokoinen ja varustettu kaikilla keskeisillä painikkeilla, jotka löytyvät nopeasti. Positiivista on esimerkiksi pikaisen äänensävyn säädön mahdollistavat painikkeet, eri kuuntelutilojen nopea valinta, äänilähteen valinta sekä keskellä suhteellisen perinteinen mutta järkevästi toimiva nuolinäppäinasetelma apupainikkeineen.

Käyttöön näytön avulla
Onkyo TX-RZ50 on siinä määrin kehittynyt kokonaisuus, että sen käyttöönotossa on fiksuinta hyödyntää näyttöä. Vielä toistaiseksi tuettujen kielien listalta ei löydy suomea, mutta englanniksi ohjeistus on siinä määrin helppoa, että asiaan vihkiytymätönkin pääsee vähintään perusasioissa eteenpäin.

Säätöjen opettelu ja valikkorakenteisiin tutustuminen kannattaa, sillä yksi RZ50:n parhaista ja keskeisimmistä ominaisuuksista on monipuolisuus. Arkikäyttöä helpottaa huomattavasti, jos tietää miten mikäkin asia konfiguroidaan erilaista käyttöä ajatellen. Vaikka esimerkiksi erilaiset kuuntelu- tai katselutilat ovatkin valittavissa suoraan kaukosäätimestä, käyttäjän on kuitenkin osattava kertoa vahvistimelle esimerkiksi käytössä olevan kaiutinkonfiguraation pääpiirteet.

Kuten aina, käyttöohjeen lukemisesta ja sisäistämisestä on hyötyä, sillä moni toiminto ei välttämättä näy laitteissa päälle päin!

Lisähyötyä huonekorjaimesta
Mitä enemmän tilassa on kaiuttimia, sitä enemmän niiden äänellinen yhteensopivuus vaatii hienosäätöä. Onneksi nykyaikana käyttäjän apuna on liuta erilaisia huonekalibrointityökaluja, joiden saralla yksi tunnetuimmista on DIRAC. RZ50:n tapauksessa pakettiin kuuluu Live-versio, joka käytännössä sovittaa käytössä olevat kaiuttimet yhteen tilan akustisten ominaisuuksien kanssa hyödyntäen pakkauksen mukana tulevaa yksinkertaista mikrofonia sekä älylaitteeseen ladattavaa Onkyo Controller-sovellusta.

Pähkinänkuoressa DIRAC Live osaa kompensoida esimerkiksi huoneen jälkikaiuntaan ja erilaisiin moodeihin liittyviä ominaisuuksia, ja lisäksi se sovittaa eri kaiuttimien toiston ajallisesti ja vaiheen suhteen sellaiseksi, että ääni saavuttaa optimaalisen kuuntelupaikan ja sen ympäristön halutulla tavalla.

Mutta kuten aina, huonekalibrointi antaa vain yhden tuloksen tai yhden näkökulman siihen, miltä kokonaisuuden pitäisi kuulostaa. Joskus se toimii sellaisenaan, joskus taas sen pohjalta on hyvä jatkaa omien säätöjen tekemistä, kunhan suurin piirtein tietää, mitä tekee. Suosittelemmekin siis kokeilemaan rohkeasti erilaisia mittaustapoja (DIRAC Live sallii useammastakin pisteestä mittaamisen, ja jokainen mittauskierros parantaa korjausasetusten täsmällisyyttä) ja asetuksia, sillä samalla tulee kuin vahingossa treenanneeksi kriittistä kuuntelua. Jos jokin asia tuntuu olevan omaan korvaan pielessä, RZ50 kyllä tarjoaa sen säätämiseen sopivat työkalut!


Onkyo TX-RZ50
Hinta 1 699 €
Edustaja Loudgroup
Lisätiedot eu.onkyo.com & loudgroup.fi
Mitat (l x k x s) 435 x 201,5 x 398 mm
Paino 14 kg
Kanavamäärä 9.2 (11.2)
Lähtöteho 120 W per kanava (8 Ohm, 20 Hz–20 kHz, 0,08 % THD)
Sävynsäädöt ±10 dB, 20 Hz (basso)
±10 dB, 20 kHz (diskantti)
Liitännät
– HDMI 2 x hdmi out (8k/4k, eARC, hdcp 2.3)
7 x hdmi in (8k, hdcp 2.3)
– Linjatulo 6 x stereo
1 x phono
– Digitaaliset 1 x koaks.
1 x toslink
– Video Komponentti
– Kauko-ohjaus RS232
– Trigger out 3,5 mm (12 V)
– Linjalähdöt 9.2 + 2 pr pre/line out
– Kaiutinlähdöt 11 pr naparuuvit (front, center, surround, height 1, surround back, zone 2)
– Verkko Wifi, ethernet
– Bluetooth Lähetys & vastaanotto
– USB Type A (5 V / 1 A)
– Kuulokkeet 6,35 mm (edessä)
Muuta
Verkko-/Monihuoneominaisuudet Sonos, Chromecast, AirPlay 2, DTS Play-Fi
Suoratoistopalvelut Spotify, Amazon Music HD, Pandora, TIDAL, Deezer ja TuneIn
Huonekorjaus DIRAC Live
Ohjainsovellus DTS Play-Fi / Onkyo Controller
Kaukosäädin Kyllä