WiiM Mini multiroom -verkkosoitin/musiikkistriimeri on ällistyttävän hyvä-ääninen laite satasen hintaluokassa. Laitteella päivittää vanhemmankin laitteiston helposti ja laadukkaasti nykyaikaan. Ja halutessaan rakentaa vaikka koko kodin kattavan monihuonejärjestelmän.

Teksti ja ruutukaappaukset Joni Nikkola
Kuvat Valmistaja

Suoratoisto on nykyisin vallitseva tapa kuluttaa musiikkia. Monet tyytyvät kuuntelemaan musiikkinsa pienistä matkakaiuttimista, kuulokkeista tai peräti kännykän omista kaiuttimista. Tuoreimmista vahvistimista striimausominaisuudet löytyvät usein jo sisäänrakennettuna, mutta kaikki eivät välttämättä halua vaihtaa hyväksi havaittua vahvistinta sitä varten.

Kun Google lopetti Chromecast Audion valmistamisen vuonna 2019, markkinoilta on puuttunut edullinen matalan kynnyksen musiikkistriimeri, jolla saa perinteisemmänkin vintage-vahvistimen päivitettyä helposti ja edullisesti striimausaikaan.

Bluetooth-vastaanottimet ovat yksi ratkaisu, eivätkä ne maksa paljon. Niissä on kuitenkin omat puutteensa, vaikka äänenlaatu alkaa olla tuoreimmilla Bluetooth-versioilla ja asiallisilla koodekeilla riittävä melkein kenelle tahansa. Toistolähteen täytyy kuitenkin olla kantaman päässä, ja esimerkiksi saapuva puhelu saattaa katkaista toiston. Äänen lähettäminen Bluetoothin kautta myös kuluttaa mobiililaitteen tai tietokoneen akkua. Tosin tältäkin osin tilanne on parantunut tuoreemmissa Bluetooth-versioissa.

Mediatoistimen idea puolestaan on, että se on ikään kuin pieni tietokone. Se kytketään nettiin suoraan, ja se toistaa musiikkia periaatteessa riippumatta puhelimesta. Tosin mobiilisovelluksella pystyy tavallisesti ohjaamaan niitä.


WiiM Mini Multiroom on mielenkiintoinen ja varsin edullinen vaihtoehto, sillä se tarjoaa kattavan valikoiman suoratoistopalveluja, ainakin teknisiltä tiedoiltaan järeän DA-muuntimen ja useita erilaisia langattomia yhteystapoja. Vaikka Chromecastin 40 euron hintaluokkaan verrattuna Wiim onkin satasen laitteena hintava, on se jo ominaisuuksiltaankin aivan eri tasoa.

WiiM ei nimenä välttämättä sano monelle mitään, mutta sen taustalla on ranskalainen hifi-konkari Elipson. Yhtiön historia yltää vuoteen 1938. Valmistaja tunnetaan nykyisin muun muassa pallon muotoisista kaiuttimistaan.

Kooltaan Wiim Mini Multiroom on hieman jääkiekkoa pienempi, ja kutakuinkin saman näköinen. Päällä on myös kosketustoiminen toistopainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, jos ohjaukseen käytettävää puhelinta ei satu olemaan juuri saatavilla. LED-ilmaisinvalo kertoo muun muassa Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydestä. Laitteessa on myös pienikokoinen kolo mikrofonille. Langaton toisto onnistuu Bluetoothin, AirPlay 2:n ja langattoman lähiverkon kautta sekä DLNA-serveriltä. Lisäksi tuettuna on Spotify Connect ja Tidal Connect, jolloin toistin on valittavissa suoraan suoratoistopalvelun omasta sovelluksesta.


WiiM Mini Multiroom tukee AirPlay 2 -toistoa, joka tuo mukanaan myös monihuonetuen. Useampia AirPlay 2 -yhteensopivia laitteita voi siis ripotella eri huoneisiin, ja kuunnella halutessaan musiikkia niistä kaikista.


Myös Amazon Echon kautta hoituu monihuonetoisto, mutta niitä ei ole laajasti myynnissä Suomessa. Kolmas vaihtoehto on Elipsonin oma monihuonejärjestelmä. Chromecast-tukea laitteessa sen sijaan ei ole. Puheohjauksista WiiM Mini Multiroom tukee Applen Siriä ja Amazonin Alexaa.

Fyysiset liitännät sijaitsevat laitteen sivulla. Ainoana sisääntuloliitäntänä on 3,5 mm liitäntä. Lähtöliitäntänä on 3,5 millimetrin analoginen lähtö sekä optinen toslink, jos haluaa käyttää laitteen kanssa esimerkiksi erillistä tai vahvistimesta löytyvää da-muunninta. Kytkettäessä johto 3,5 millimetrin lähtöön digitaalinen lähtö kytkeytyy pois päältä. Ethernet-liitäntää laitteessa ei ole, joten langaton verkko on ainoa vaihtoehto nettiyhteyden muodostamiseen.

Mukana paketissa tulee optinen johto, 3,5 millimetrin liittimillä varustettu johto, usb-johto sekä analoginen linjajohto, jossa on toisessa päässä 3,5 millimetrin liitin ja toisessa kaksi RCA-liitintä. Outoa kyllä, virtalähdettä ei tule mukana. Ladattavissa laitteissa ratkaisu olisi perusteltavissa, sillä useimmilla nykyään on kännykkälaturi usb-liitännällä, mutta kiinteästi asennettavan laitteen kohdalla se on puute. Laturin siis joutuu hankkimaan tai kaivamaan pöytälaatikosta, ellei vahvistimessa ole soveltuvaa usb-liitäntää.

Laite perustuu Linkplay Technologyn tarjoamaan valmiiseen moduuliin, jota käyttävät myös muut valmistajat kuten Yamaha, Harman, JBL ja Arylic. Enimmillään laite kykenee 24 bitin ja 192 kilohertsin pcm-toistolaatuun toslink-lähdön kautta, mikä on reilusti enemmän kuin esimerkiksi cd-laatu 16 bittiä ja 44,1 kilohertsiä. AirPlay 2:n kautta toistettaessa toistolaatu jää kuitenkin 24 bittiin ja 96 kilohertsiin, mikä on sekin hyvä. Da-muunnoksesta huolehtii Burr-Brownin PCM5121 -piiri. Tuettuna on myös aukoton toisto.


Sujuva sovellus ja laadukas ääni

WiiM Mini Multiroom on helppo käyttää. Alkuasetukset hoituvat ohjatusti WiiM Home -sovelluksen avulla muutamassa minuutissa. Apple-tietokone myös ilmoitti uudesta AirPlay 2 -laitteesta välittömästi virran kytkemisen jälkeen. Ensi töikseen WiiM Home -sovellus myös ehdottaa päivittämään laiteohjelmiston tuoreimpaan versioon.

Suoratoistopalveluista Wiimin sovelluksessa on tuettuna muun muassa Spotify, Amazon Music, Deezer, Tidal, Qobuz ja Napster sekä TuneIn ja iHeartRadio. Olennaisin puute on maailman toiseksi suosituin musiikin suoratoistopalvelu Apple Music, tosin AirPlay 2:n kautta pystyy toistamaan sitäkin. YouTube Music ei myöskään ole suoraan sovelluksesta tuettuna.

WiiM Home -sovelluksessa pystyy vaihtamaan näytteenottotaajuutta ja bittisyvyyttä. Siinä on itsessään monihuonetoiminto. Taajuusvasteen hienosäätöä varten sovelluksessa on 10-alueinen taajuuskorjain, josta löytyy 22 esivalinta-asetusta. Adaptiivinen taajuuskorjain, joka säätää toistoa musiikin genren mukaan. Jos käytössä on useampi WiiM Mini, niin ne on mahdollista synkronoida Sync-tilassa. Synkronoinnissa laitteet käyttävät apunaan sisäänrakennettua mikrofonia.
Ja löytyypä sovelluksesta vielä ajastintoiminnotkin ja paljon käytännöllisiä lisäasetuksia kuten vaikka linjaulostulon valinta kiinteäksi tai säädettäväksi.


Ihan hifitason toisto

Hintaansa nähden Wiim Minin suurin yllätys piilee myös hintaansa nähden suorastaan erinomaisesta äänenlaadusta niin AirPlay 2:n kuin WiiM-sovelluksesta toistetun Tidalin kautta. Verrattuna tuttuun Chromecastiin soundi on ällistyttävän paljon kuulaampi ja siinä on enemmän dynamiikkaa. Basso toistuu läpikuuluvammin ja vaivattomammin. Dynamiikka on enemmän, ja stereokuvakin kuulostaa tarkemmalta.


Sovellus tarjoaa monipuoliset ominaisuudet: mm. monihuonetuen, omat esivalinnat ja 10-alueisen taajuuskorjaimen

WiiM Mini Multiroom: Edullinen, mutta laadukas verkkosoitin

WiiM Mini Multiroom onnistui yllättämään tarkalla, dynaamisella ja kuulaalla toistollaan. Ihan hifitason toisto. Se pärjää äänenlaadussa huomattavasti kalliimmillekin kilpailijoilleen. Koko on myös kompakti, ja laite on helppo ottaa käyttöön. Suoratoistopalveluiden valikoima on sovelluksessa kattava, vaikka ilmeisiä puutteitakin siltä osin on – tärkeimpinä Apple Music ja Youtube Music. Jos siis siis niille laskee painoarvoa. Chromecast-tukea laitteesta ei myöskään löydy.
Hieman harmittava ominaisuus on myös se, ettei pakkauksessa tule erillistä USB-virtalähdettä. Toisaalta monella sasattaa olla niitä kasa laatikossa ja myös monissa AV-vahvistimissa ja televisiossa on USB-virtasyöttö juurikin tämän tyyppisille laitteille. Ylimääräinen usb-portti on siis oltava joko vahvistimessa tai esimerkiksi.

Kokonaisuutena siis monipuolinen ja ääneltään laadukas verkkosoitin moneen käyttöön. Tällä päivittää vanhemmatkin stereot helposti, edullisesti ja laadukkaasti nykypäivään. Myös soittimen ohjaussovellus on monipuolinen. Suosittelemme!

Lisätietoa: Power.fi

HYVÄÄ & HUONOA

Ällistyttävä äänenlaatu
Kätevän pieni
Vaivaton käyttää
Kattavat suoratoistomahdollisuudet
Ei virtalähdettä
Ei Apple Musicia
Ei Chromecast-tukea

WiiM Mini Multiroom
Hinta99 €
Lisätietoja:wiimhome.com
Hankintapaikka:power.fi
Wi-Fi2,4/5 GHz
Bluetooth-versio5.0
Tuetut koodekitMP3, AAC, ALAC, APE, FLAC, WAV, WMA, OGG
Sisääntuloliitännät3,5 mm aux
Ulostuloliitännät3,5 mm aux, optinen toslink
DA-muunninBurr-Brown PCM5121
Bittisyvyys ja näytteenottotaajuus24 bit/192 kHz
Mitat69 × 69 × 24 mm
Paino40 g
Muutamukana usb-virtajohto, optinen toslink-johto, 3,5 mm > 3,5 mm johto, 3,5 mm > 2 x rca -johto