Veteraanisarjan brittihifimerkki Wharfedale jatkaa retrohenkistä Heritage Series -sarjaansa esittelemällä uuden Dovedale-kaiuttimen. Sen voimin valmistaja juhlistaa 90-vuotispäiviään.

Dovedale on Heritage-sarjan tähän mennessä suurin malli. Alun perin se näki päivänvalon vuonna 1965, mutta nyt julkaistu malli perustuu vuoden 1971 Dovedale 3 -malliin. Tekniikkaa on kuitenkin uudistettu ja mittoja on kasvattu joka suuntaan.

Ylätaajuuksista huolehtii 25 millimetrin kokoinen kangasdome. Sen takana on oma vaimennettu kammionsa, joka vaimentaa ei-toivottuja resonansseja. 130 millimetrin keskiäänikaiutin ja 250 millimetrin bassoelementti on varustettu aramidikuituisella kalvolla. Myös keskiääninen on koteloitu erikseen, jotta bassoelementin värähtelyt eivät vaikuttaisi sen soundiin.

Wharfedale lupaa toiston yltävän matalalle, 25 hertsiin saakka. Jakosuotimen komponenttivalinnassa kriteerinä on ollut läpinäkyvyys. Se on sijoitettu kahdelle piirilevylle. Valmistajan mukaan jakosuodinta säätäessä on kuunneltu tuntikaupalla erilaista musiikkia. Herkkyys on 89 desibeliä / watti, joten monenlaiset vahvistimet sopivat kaiuttimien pariksi.

Kotelossa on käytetty puuta, kaksikerroksista mdf-voileipärakennetta ja tiheää lastulevyä, millä on pyritty niin ikään selättämään resonansseja. Kaiuttimet on päällystetty pähkinäpuuviilulla, minkä jälkeen ne on kiillotettu ja viimeistelty satiinilakalla. Kaiuttimille on myös omat hiiliteräksiset jalustat ja grilli, jonka kanssa soundin luvataan olevan parempi ja vähemmän kirkas.

Kaiutin valmistetaan Isossa-Britanniassa Wharfedalen päämajassa Huntingdonissa.

Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole vielä tiedossa.

wharfedale.co.uk

audelec.fi