Vuosikausia kestänyt vinyylibuumi jatkuu. Vuonna 2022 vinyylilevyjä myytiin Yhdysvalloissa enemmän kuin CD:itä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1987, kertoo Yhdysvaltojen levyteollisuusyhdistys RIAA.

Fyysisten levyjen kauppa nousi neljän prosentin verran 1,7 miljardiin dollariin. Vinyylejä myytiin 41 miljoonaa kappaletta, kun edeltävänä vuonna vastaava luku oli 40 miljoonaa. Nousua vinyylien myyntimäärissä on 3,2 prosenttia. Muutos valtasuhteissa johtuu kuitenkin enemmän CD-levyjen myynnin laskusta, sillä niitä myytiin 46,7 miljoonaa kappaletta vuonna 2021 ja vuonna 2022 enää 33,4 miljoonaa.

Vuosi 2021 oli CD-levyjen osalta muutenkin poikkeuksellinen, sillä silloin niiden myynti kasvoi vuoteen 2020 verrattuna 1,1 prosentilla. Nyt myynti on kääntynyt reippaaseen laskuun, sillä viime vuonna CD:itä myytiin kappalemäärällisesti 28,4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Fyysisiä levyjä myytiin toissa vuonna 88,9 miljoonaa kappaletta ja viime vuonna 75,8 miljoonaa kappaletta. Määrällisesti laskua on siis 14,7 prosenttia. Dollareissa fyysisten levyjen kauppa nousi neljä prosenttia, mutta samaan aikaan inflaatio oli Yhdysvalloissa viime vuonna keskimäärin 6,4 prosenttia.

Kasvusta pitääkin huolen lähinnä suoratoistopalvelut, jotka kasvoivat seitsemällä prosentilla 13,3 miljardiin dollariin. Suoratoisto kattaa 84 prosenttia levyalan liikevaihdosta. Näistä maksullisten alustojen osuus on 77 prosenttia.

RIAA:n raportin voi lukea PDF-muodossa täältä.