60 euron hintainen Colmi i30 tarjoaa halpaan hintaan asialliset perusominaisuudet. Mittaukset näyttävät olevan myös kohtalaisen tarkkoja.

Teksti ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Edullisia muutaman kympin älykelloja pukkaa Kiinasta kovaa tahtia. Edellisessä AVPlus-numerossa 6/22 testasimme kuudenkympin Cubot C9:n. Se oli nätti ja vaivaton peruskello, jossa oleellisimmat miinukset olivat satelliittipaikannuksen puute ja hieman pätkivä yhteistyö sovelluksen kanssa.

Tällä kertaa kokeilussamme on samanhintainen Colmi i30. Se on niin ikään ehdan kellon näköinen, mutta hinnaltaan vain hitusen edullisimpia aktiivisuusrannekkeita korkeampi.


Kahden namiskan taktiikka

Colmi i30 on siisti peruskello. Muoto on analogisen pyöreä suurimman osan älykelloista tapaan. Kellossa on 1,36 tuuman näyttö. Se on toteutettu amoled-näyttöpaneelilla, joka yleensä ottaen tarjoaa syvempää kontrastia ja värintoistoa kuin lcd-näyttö. Sen resoluutio on 390 x 390 pikseliä. Musta onkin kiitettävän mustaa, ja värit toistuvat selkeinä.

Mattamustaksi maalattu metallinen runko on asiallinen samoin kuin mukana tuleva silikoninen hihna. Halutessaan hihnan pystyy myös vaihtamaan. Mitenkään erityisen ylelliseksi vaikutelmaa ei voi kuvailla, mutta viimeistelyssä ei toisaalta ole mitään moitittavaakaan. Valmistajan sivuilla on tarjolla myös hopeinen ja ruusukultainen runko. Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus kellossa on IP68-tasoa, joten se kestää paitsi pölyä myös upotuksen 1,5 metrin syvyyteen.

Kellon sivustalta löytyy kaksi painiketta, joista ylempi on kruunumainen ja pyöritettävissä. Pyörittämällä pystyy vaihtamaan nopeasti kellotauluja, joita löytyykin moneen lähtöön. Tarjolla on korkealentoisia scifi-hässäkkätauluja, minimalismia ja räväkän sarjakuvahenkisiä vaihtoehtoja. Sovelluksessa kellotauluja on tarjolla vielä lisää.

Akunkestoksi ilmoitetaan käytössä 3–7 päivää ja lepotilassa enimmillään 30 päivää. Lataaminen hoituu 2,5 tunnissa. Akun kapasiteetti on 300 milliampeerituntia. Lataus tapahtuu magneettikiinnitteisellä latausjohdolla. Sen kiinnitys tuntuu hieman huteralta ja magneetit voisivat napsahtaa paikalleen napakamminkin, mutta kello tuli kuitenkin ladattua ilman ongelmia. Epätasaisella pinnalla tai johdon joutuessa hieman väännyksiin lataus saattaa kuitenkin toisinaan katketa.


Kellossa on itsessään mikrofoni ja kaiutin, joiden ansiosta puheluita pystyy puhumaan kaivamatta kännykkää taskusta. Testissämme soundi oli selkeä molempiin suuntiin.

Toimiva paketti

Colmi i30:n kaksi hallitsinpainiketta mutkistaa aavistuksen verran käyttöä verrattuna viime numeron melko sujuvakäyttöiseen Cubot C9 -kelloon. Ylemmästä painikkeesta saa herätettyä näytön ja avattua päävalikon. Alempi painike taas on pyhitetty treenitoimintojen valikolle. Urheilulajeja on tarjolla 13 erilaista. Mukana on perinteisten kävelyn, juoksun ja pyöräilyn ohella esimerkiksi pöytätennis, naruhyppely ja baseball. Monissa lajeissa kuitenkin mitataan ainoastaan aikaa, sykettä ja arvioitua energiankulutusta. Käyttöjärjestelmä on suomenkielinen, mikä on plussaa esimerkiksi Cubot C9:ään verrattuna.

Näytön yläreunasta sipaisemalla paljastuu pikavalikko älypuhelimista tuttuun tapaan. Asetuksista on valittavissa viisi erilaista valikkotyyliä, joista osa on perinteisesti ylhäältä alas vieritettäviä ja osa taas ympyrän muotoon sijoitettu kuvakevalikoima. Monista vaihtoehdoista perusvalikko tuntuu kuitenkin käytännöllisimmältä, sillä siinä on mukana myös selittävä teksti. Tosin kuvakkeiden järjestys voisi olla parempi, sillä jotkut perusominaisuuksista ovat vasta syvemmällä valikossa.
Oikealta sipaistessa löytyy koostenäkymä, josta selviää poltetut kalorit, kuljettu matka ja askelmäärä, syke ja äänitila. Lisäksi mukaan saa urheilu-, sää- ja musiikkiwidgetit. Vasemmalta sipaistessa löytyy aavistuksen epäkäytännöllinen, minikuvakkeilla toteutettu valikko, josta pääsee samaisiin ominaisuuksiin. Sama valikko tulee myös alhaalta ylöspäin sipaistessa.

Kello muistuttaa niin veden juomisesta kuin liikkumisestakin. Tarjolla on sykemittauksen lisäksi verenpaineen ja happisaturaation mittaus sekä unen seuranta. Satelliittipaikannusta kellossa ei ole, mikä on puute – joskin tavallinen sellainen – tässä hintaluokassa.

Kellossa on itsessään mikrofoni ja kaiutin, joiden ansiosta puheluita pystyy puhumaan kaivamatta kännykkää taskusta. Testissämme soundi oli selkeä molempiin suuntiin, ja vastapuoli luonnehti vaikutelmaa samantapaiseksi kuin jos puhuu puhelimeen kaiuttimen kautta. Puhelimen ilmoitukset ja viestit saa näkymään kellon näytöllä. Kello on lisäksi varustettu nfc-ominaisuudella.

Vertasimme verenpainemittauksen tuloksia Omron M2 Basic -verenpainemittarin vastaaviin. Colmi i30:n tulokset olivat yllättävän lähellä mittarin antamia lukemia. Kuitenkin verenpainetautia sairastavan kannattaa mieluummin panostaa muutama kymppi oikeaan mittariin. Sykemittaus näytti samoja lukemia niin verenpainemittarissa kuin kellossakin.

Veren happipitoisuusmittaria meillä ei ollut käytössämme, mutta kyseisen mittauksen tarpeellisuus niin sanotusti viihdekäytössä on muutenkin kyseenalainen. Tuloksiin ei kannata luottaa ainakaan niin paljon, että rupeaisi mitään diagnoosia itselleen tekemään, joten mitä kyseisellä ominaisuudella oikeastaan tekee?


Kuten älykelloissa on tapana, suuri osa käyttökokemusta on sovellus. Colmi i30:ssä käytössä on ilmainen FitCloudPro, joka tarjoaa tarkemman näkymän unen, sykkeen, verenpaineen ja happisaturaation mittaustuloksiin. Se on ladattavissa iOS- ja Android-käyttöjärjestelmiin.

Asetuksista voi hallita sovellusilmoituksia, asettaa hälytyksiä sekä muistutuksia liikkumattomuuden ja veden juonnin osalta sekä määrittää askeltavoitteen.

Sovelluksesta saa vaihdettua kellotauluja, sallittua säätiedot sekä määriteltyä näytön aktivointitapa, tehostettu sykemittaus, jatkuva seuranta, kellon etsintä, kellon paikka ja tuntinäyttö. Sovellukseen voi asettaa usein käytettyjä yhteystietoja, ja varsin kätevänä ominaisuutena voi ottaa kuvan ravistamalla kelloa. Tiedot voi synkronoida Google Fitiin.

Colmi i30: Edullinen peruskello

Colmi i30 tarjoaa peruspätevät älykello-ominaisuudet pikkurahalla. Se on myös siistin näköinen ja asiallisesti viimeistelty. Kovin suuria intohimoja se ei välttämättä herätä, mutta sellaista ei ehkä voikaan vaatia tämän hintaiselta kellolta.

Sovellus on sinänsä geneerinen mutta toimii jouhevasti. Ainoastaan kellotaulujen vaihdon kanssa ilmeni testijaksomme aikana ongelmia. Kellon itsensä käyttökokemusta verottavat hieman sekavat valikot. Niitä pystyy kyllä räätälöimään, mutta mieluummin silti ottaisi yhden toimivan valikkoratkaisun kuin viisi hieman sinne päin toimivaa.

Lenkkien mittaamisessa satelliittipaikannus olisi tarpeen, mutta kyseinen ominaisuus on yleensä tarjolla vasta aavistuksen hintavammissa kelloissa.

HYVÄÄ & HUONOA

Toimiva sovellus
Pätevän oloiset mittaukset
Siisti ulkonäkö
Hieman sekava käyttökokemus
Ei satelliittipaikannusta

Colmi i30
Hinta59,95 €
Lisätietojacolmi.com & e-ville.com
Näyttö1,36” AMOLED -kosketusnäyttö
– Resoluutio390 x 390 px
Kellotaulun läpimitta45 mm
Paino57 g
Akunkesto3–7 päivää, valmiustilassa enintään 30 päivää
Pölyn- ja vedenkestävyysluokitusIP68
AnturitOptinen sykemittari, verenpaineanturi, kiihtyvyysanturi, läheisyysanturi
PaikannusEi
MuutaLatausjohto, pikaopas

Artikkeli on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2022 (nro.216).