Haluatko ottaa parempia videoita puhelimellasi? Gimbaali auttaa kuvaamaan vakaana, ja DJI Osmo Mobile 6 on yksi parhaista. Se ei ole kylläkään halvimmasta päästä.

Teksti: Arno Suomi
Kuvat: Arno Suomi ja valmistaja

Puhelimella videota kuvatessa yksi haaste on pitää kuva vakaana. Vaikka puhelimen kamerassa olisikin kuvanvakaaja, sekään ei aina pysy kovimmassa menossa mukana. Puhelingimbaalin eli kuvausvakaimen avulla videoista saa sulavia ja ammattitasoisia. Siinä kuvan vakauttamisen hoitavat kaksi- ja kolmiakseliset moottorit; myös tärinä vaimentuu gimbaalia käyttäessä.

Kiinalaisen DJI:n Osmo Mobile -puhelingimbaalit ovat kategoriansa tunnetuimmasta päästä. Miten suoriutuu DJI:n kuudennen sukupolven puhelingimbaali Osmo Mobile 6? 

Helposti käyttöön

Gimbaalin käyttöönotto alkaa asentamalla DJI Mimo-hallintasovellus puhelimeen, avaamalla laite säilytysasennosta sekä kiinnittämällä puhelin ja sen pidike gimbaaliin. Sovelluksen asennuksen jälkeen käynnistetään gimbaali, jolloin sovellus ehdottaa sen yhdistämistä puhelimeen. Käynnistämisen jälkeen se tasaa puhelimen automaattisesti. Käyttöönotto on valmis, ja sovellus näyttää lyhyen ohjeistuksen gimbaalin käytöstä – käyttöönotto oli helppoa ja nopeaa. 

Gimbaali säilytysasennossa ja avattuna. Laitteessa on myös sisäänrakennettu 220 millimetrin teleskooppivarsi, joka on todella jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen.

Kuudennen sukupolven gimbaalissa on uutena ominaisuutena pieni näyttö, joka näyttää käytössä olevan tilan ja akun varauksen. Uutta on myös sivussa oleva rulla, josta kuvaa voi zoomata tai tarkentaa manuaalisesti. Gimbaali on näppärän kokoinen ja kevyt, mikä helpottaa sen kuljettamista. Pakkauksessa tulee mukana kolmijalka, joka ruuvautuu laitteen pohjaan. 

“Follow mode” on perustila, jolla gimbaali vakaa kuvaa. “Tilt lock mode” pitää kameran horisontaalisesti vakaana. “FPV mode” käyttää Active Track 5.0:aa, jolla kamera seuraa automaattisesti valittua kohdetta. “SpinShot mode” puolestaan auttaa pitämään kameran vakaana kuvauskohdetta kiertäessä.

Gimbaalissa on joystick, jonka avulla sitä saa ohjattua manuaalisesti. Takana sijaitseva liipaisin on monitoiminen. Yhdellä painalluksella aktivoituu kallistuslukko, jolloin  liipaisinta pohjassa pitäessä kamera ei kallistu ylös- tai alaspäin. Toiminto on hyödyllinen esimerkiksi paikallaan pysyvää kohdetta kuvattaessa. Liipaisimen muita toimintoja on kuvan ja videon välillä vaihtaminen sekä kameran keskitys. Lyhyellä painalluksella mode-nappula vaihtaa tilaa (Follow, Tilt Lock, FPV ja SpinShot) ja pidemmällä painalluksella se toimii virtanappulana. Vaihtonappulalla saa siirryttyä etu- ja takakameran välillä ja tuplapainalluksella saa vaihdettua pysty- ja vaakakuvan välillä. Uutena tässä sukupolvessa on gimbaalin sivussa sijaitseva rulla, josta saa zoomattua tai tarkennettua. Rullaa painamalla voi vaihtaa zoomauksen ja tarkennuksen välillä.

DJI Osmo 6 tukee useimpia iPhone-kameroita, jolloin zoomatessa kamera vaihtaa automaattisesti eri linssien välillä. Android-puhelimissa samaa automatisoitua linssin vaihtoa ei ole kaikissa malleissa; lista toimivista puhelimista löytyy DJI:n verkkosivuilta. Toinen hyödyllinen ominaisuus iPhonen kanssa on, että Mimo-hallintasovellus käynnistyy automaattisesti puhelimen ollessa DJI:n magneettisessa puhelinpidikkeessä. Puhelimesta riippumatta gimbaali käynnistyy automaattisesti, kun se avataan säilytysasennosta, mikä nopeuttaa käyttöönottoa. 

Kuvantasaus on todella hyvä ja gimbaali on vahvan tuntuinen, vaikka testissä oli iPhone 12 Pro Max, joka ei ole kevyimmästä päästä. Mukana tulevaan magneettiseen puhelinpidikkeeseen sopii maksimissaan 10 millimetriä paksu ja 67–84 millimetriä leveä puhelin. Magneetti pidikkeessä tuntuu todella vahvalta, joten puhelin tuskin tulee vahingossa tippumaan.

DJI:n mukaan gimbaalin akunkesto on 6 tuntia ja 24 minuuttia, mutta testissä saimme sen kestämään noin 5 tuntia 30 minuuttia. Vaikka akunkestävyys ei täyttänyt luvattua, se on riittävä; testauksessa oltiin välillä ulkona pakkasessa, mikä voi vaikuttaa saamiimme tuloksiin.

DJI Osmo 6:n pakkauksessa on gimbaalin lisäksi kolmijalka, puhelimen magneettinen pidike, latausjohto ja säilytyspussi. Laitteesta on myynnissä myös vlog-combo, jossa näiden lisäksi tulee mukana DJI-mikrofonijärjestelmä. Gimbaaliin on myynnissä myös lisäosia kuten kuvausvalo ja suojakotelo.

DJI Mimo -sovellus toimii Osmo 6:n käyttöliittymänä, jossa otetaan timelapse, hyperlapse ja panorama. Ulkonäöltään sovellus muistuttaa paljolti iPhonen omaa kamerasovellusta. Sovelluksesta on myös story mode, josta löytyy monia erilaisia muotteja, joiden avulla ammattimaiset videot onnistuvat helposti. Story moden muotti ohjaa kuvatut videot, ohjaa gimbaalia automaattisesti ja liittää otetut videot yhteen. Gimbaali toimii myös muilla kamerasovelluksilla, vaikkakin ilman kaikkia Mimo-sovelluksen tarjoamia ominaisuuksia.

DJI Osmo Mobile 6: Selvä parannus edeltäjään

DJI Osmo 6 on gimbaalina erittäin laadukkaan tuntuinen ja vakaa kuvan erinomaisesti. Gimbaali maksaa 179 euroa, joka on gimbaalien kalliimmasta päästä. Jos ei kuitenkaan tarvitse zoomia tai teleskooppivartta, DJI myy myös halvempaa SE-gimbaalia 109 eurolla. DJI parantaa gimbaalejaan vuosi vuodelta ja Osmo 6 on selvä parannus edelliseen Osmo 5 -malliin. Tällä hetkellä Osmo 6 on yksi markkinoiden parhaista puhelingimbaaleista.

HYVÄÄ & HUONOA

Vakaa kuva
Helppo käyttöönotto
Kompaktin kokoinen ja kevyt
Teleskooppinen varsi
Akunkesto
Monipuoliset toiminnot
Android-käyttäjiltä puuttuu ominaisuuksia

DJI Osmo Mobile 6
Hinta179 €
Lisätietojadji.com
Akun kapasiteetti1 000 mAh
Akun kesto5 h 30 min
Tuettu puhelimen leveys67–84 mm
Tuettu puhelimen paksuus6,9–10 mm
Tuettu kuorma170–290 g
Paino340 g
Mukana pakkauksessaKolmijalka, puhelimen magneettinen pidike, latausjohto ja säilytyspussi