Sonos julkaisi taannoin kaksi uutta verkkokaiutinta, Era 100:n ja Era 300:n. Näistä suurempi Era 300 kiinnitti huomioita jo lehdistötilaisuudessa poikkeuksellisen vakuuttavalla ja avaralla toistollaan. Eikä ihme.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

Era 300 on Sonoksen malliston yläpäähän sijoittuva verkkokaiutin. Kooltaan se on jo aika iso, ei siis mikään pieni yöpöytätuote vaan enemmänkin olohuoneeseen sijoitettava, oikea kaiutin. Design on omanlaisensa mutta silti tyylikäs. Hintaa kaiuttimella on hulppeat 499 euroa. Värivaihtoehtoina ovat musta tai valkoinen.

Era 300 kuuluu Sonoksen luotettavaan ekosysteemiin, eli sitä käytetään Sonos-sovelluksella ja se voidaan liittää osaksi merkin monihuonejärjestelmää. Sovellus on tuttu ja helppokäyttöinen, ja se sisältää tietenkin kaikki suosituimmat verkkotoistopalvelut.

Kaiuttimessa on lisäksi bluetooth, AirPlay 2, Alexa ja Sonoksen oma ääniohjaus (englanniksi). Era 300:aan voidaan liittää myös linjatasoinen laite, mutta se vaatii erillisen, 25 euroa maksavan usb-c-adapterin hankkimista.Kaksi Era 300-kaiutinta voidaan kytkeä stereopariksi ja saatavana on myös seinäkiinnitys- ja lattiateline.


Täynnä tavaraa

Sonos Era 300 on rakenteellisesti aikamoinen insinöörityön taidonnäyte. Pakkaus on täynnä tekniikkaa ja kaiuttimia. Teknisesti kyseessä on täysaktiivinen kaksitiekaiutin rinnallaan tilaäänentoistoon tarkoitetut laajakaistakaiuttimet. Juuri näissä piileekin Era 300:n kyky luoda laaja äänikuva, josta lisää tuonnempana.

D-luokan vahvistimessa on kuusi kanavaa. Tehoa ei ole mainittu, mutta kokeilun perusteella sitä on enemmän kuin riittävästi isompaankin huoneeseen.

Kaiutin oli helppo ottaa käyttöön Sonos-sovelluksen ohjeistamana. Sovelluksen käyttökin on helppoa, joskin paikoin suoratoistosovellusten osalta ehkä hieman hidasta. Laitteen päällä on myös kosketuspainikkeet nopeaan äänenvoimakkuuden säätöön ja kappaleen vaihtoon.

Sonoksen sovellus on tuttu ja helppokäyttöinen, tosin välillä hieman ehkä hitaasti reagoiva. Se sisältää tietenkin kaikki suosituimmat verkkotoistopalvelut. Trueplay-toiminto säätää toiston huoneen mukaan. Sitä voi kokeilla, mutta meillä ääni oli parempi ilman. Tilaääntä voidaan myös säätää sovelluksessa. Ääntä voi säätää myös basso- ja diskanttisäädöillä- Päivityksen myötä laitteessa on nyt myös tuki Apple Music Spatial Audio -tilaäänitoistolle.


Video Sonos Era 300 -kaiuttimen käyttöönotosta.

Paljon kokoaan suurempi

Era 300:n soi luokassaan kerrassaan upeasti. Jotenkin Era 300 vain kykenee luomaan kokoaan paljon suuremman äänen, joka myös vaikuttaa täyttävän koko huoneen. Tilavaikutelma ja kuuntelukokemus ovat todella hämmentäviä. Ääni kuulostaa hyvältä lähes kaikkialla huoneessa. Vaikkei se ole välttämättä hifiä, soundi on ennenkaikkea selkeä, miellyttävä ja täyteläinen. Bassossa on kaiuttimen kokoon nähden todella potkua. Ääni tosiaan täyttää koko huoneen ja kuulostaa paljon kokoistaan suuremmalta, ikään kuin se tulisi aivan muualta kuin kaiuttimesta, erityisesti tilaäänitekniikkaa käyttävillä äänitteillä.

Sonos Era 300 tukee Apple Spatial Audio -tekniikkaa. Tilavaikutelma oli toki joillain äänitteillä suurempi kuin toisilla ja toki samalla on toki todettava, että kyseessä on kuitenkin “vain” tavallinen stand-alone-verkkokaiutin. Ei varsinaisesti “hifituote”. Tilaääni pääsee oikeuksiinsa vain tason päälle sijoitettuna, ei tungettuna johonkin hyllyyn.

Sonos käyttää myös Trueplay-nimistä ohjelmistoa, joka hyödyntää kaiuttimen sisäänrakennettuja mikrofoneja huoneen akustiikan mittaamiseen ja taajuuskorjaimen hienosäätöön. Käytännössä kun asetat Sonos-kaiuttimen haluamaasi paikkaan, se soittaa sarjan signaaleja ja kuuntelee, miten ne heijastuvat tilassa. Kuuntelussamme Trueplay toimi ja teki tehtävänsä, mutta meidän kokeilussamme ääni oli parempi toiminto ohitettuna. Säätö kannattaa kuitenkin tehdä ja sitten päättää kuuntelemalla onko siitä hyötyä.


Lähes uskomaton tilavaikutelma

Sonos Era 300 on eittämättä kallis verkkokaiutin. Se tarjoaa kuitenkin täyteläisen ja suuremmankin huoneen täyttävän toiston. Kaiuttimen luoma äänikuva on paikoin hämmentävän suuri ja koko kuuntelutilan täyttävä. Era 300 ei ole suunniteltu varsinaisesti hifikuunteluun, mutta käyttötarkoitukseensa se on luokassaan kenties paras stand-alone-verkkokaiutin, mitä on aikoihin kuultu. Myös kohtuullisen kokoinen ja omalla tavallaa tyylikäskin. Suosittelemme.

Plussat ja miinukset

Helppo käyttöönotto
Ääni luokassaan (Bassotoisto)
Uskomaton äänikuva ja tilavaikutelma
Hinnakas
Ei Chromecast-toistoa

Sonos ERA-300
Hinta499 €
Maahantuoja / edustajaSonos.com
LisätietojaSonos.com
VerkkoyhteydetWi-Fi
MuutaBluetooth, AirPlay 2
LinjatuloUSB-C-sovittimella (25 €)
VirtalähdeSisäänrakennettu
Mitat (k x l x s)160 x 260 x 185 mm (/yksikkö)
Paino4,5 kg
MuutaSpatial Audio, Apple Music Spatial Audio -tuki, Dolby Atmos-tuki, stereokytkentämahdollisuus kahdella kaiuttimella, Alexa- ja Sonos-ääniohjaus (eng.), Trueplay-automaattisäätö, sävynsäädöt, lisävarusteena seinä- ja lattiatelineet sekä USB-C-linjatulosovitin

Lisätietoja: Sonos.com