Apple Pay ja Google Wallet ovat molemmat suosittuja mobiililompakoita, joilla voit maksaa ostoksia älypuhelimen tai muun älylaitteen välityksellä. Mobiililompakot ovat nousseet Suomessa yhä suositummiksi ja niiden avulla pystyykin suorittamaan maksuja paitsi verkkokaupoissa myös kivijalkamyymälöissä. Sekä Google Wallet että Apple Pay toimivat ilman rekisteröitymistä, ja niiden käytön aloittaminen on yhtä helppoa.

Mutta kumpi kannattaa valita, Apple Pay vai Google Wallet? Vertailemme nämä suosituimmat mobiililompakot tässä artikkelissa.

Apple Pay mahdollistaa maksamisen Applen älylaitteilla

Apple Pay on mobiilimaksupalvelu, jonka avulla voit maksaa ostoksia ja palveluita älypuhelimella tai Apple Watchilla. Palvelun avulla Applen älylaitteiden käyttäjät voivat tehdä turvallisia ja nopeita maksuja verkossa, monissa sovelluksissa ja kivijalkakaupoissa silloin, kun maksupääte hyväksyy lähimaksut.

Apple Pay otetaan käyttöön tallentamalla oman maksukortin tiedot puhelimesta löytyvään Lompakko-sovellukseen. Kortin lisääminen vahvistetaan vielä omilla pankkitunnuksilla, minkä jälkeen Apple Pay on käytettävissä. Korttien tietoja ei tallenneta erikseen älylaitteelle, eikä Applen omille palvelimille. Sen sijaan jokainen maksutapahtuma hoidetaan laitekohtaisen numeron ja tapauskohtaisen koodin avulla.

Korttien tietoja ei myöskään luovuteta kauppiaalle. Tämä tekee Apple Payn välityksellä maksamisesta erityisen turvallista ja mahdollistaa sen, että käyttäjän henkilökohtaiset tiedot ovat erityisen suojattuja jokaisen tapahtuman aikana.

Kun Apple Paylla maksaa ostoksia kivijalkakaupoissa, ei maksutapahtumaa tarvitse erikseen hyväksyä. Riittää, että on avannut puhelimen joko Face ID:tä tai Touch ID:tä käyttäen. Apple Watchilla maksaminen onnistuu kaksoisnapauttamalla kellon sivupainiketta ja valitsemalla joko oletuskortin tai muun tallennetun kortin. Verkkomaksut vahvistetaan erikseen puhelimen Face ID:tä tai Touch ID:tä käyttäen.

Apple Payn hyviin puoliin kuuluu myös se, että lähimaksurajat eivät koske sillä tehtyjä maksuja, vaikka se hyödyntääkin NFC-tekniikkaa. NFC-tekniikan hyödyntäminen mahdollistaa sen, että maksuja voi suorittaa myös silloin, kun puhelimessa ei ole verkkoyhteyttä.

Google Wallet monipuolisesti Android-laitteille

Google Wallet on Apple Payta vastaava sovellus, joka mahdollistaa älylaitteella maksamisen Android-laitteilla. Google Walletin avulla voidaan tehdä maksuja verkossa, sovelluksissa ja myymälöissä, mikäli maksupääte hyväksyy lähimaksut. On hyvä huomioida, että kaikissa Android-laitteissa ei ole lähimaksuissa hyödynnettävää NFC-ominaisuutta, eikä maksaminen onnistu silloin kuin verkossa.

Google Wallet otetaan käyttöön samalla tavalla kuin Apple Pay. Mikäli sovellusta ei ole puhelimessa valmiiksi, tulee se ensin ladata sovelluskaupasta. Tämän jälkeen sinne pystyy tallentamaan oman kortin tiedot ja kortti on käytettävissä, kun tallentaminen on vahvistettu omien verkkopankkitunnusten välityksellä.

Google Walletin turvallisuus perustuu siihen, että se käyttää virtuaalista tilinumeroa korttien numeroiden sijaan. Käyttäjän tietoja tai korttien numeroita ei siis luovuteta kaupalle missään maksutapahtuman vaiheessa.

Google Walletin avulla pystyy maksamaan pieniä ostoksia kaupassa ilman, että puhelimelle tarvitsee erikseen tunnistautua. Lähimaksurajan ylittävät ostokset vaativat puhelimen lukituksen avaamisen, mutta itse sovellusta ei tarvitse erikseen avata. Myös Google Wallet hyödyntää lähimaksujen NFC-teknologiaa, joten maksamiseen ei vaadita verkkoyhteyttä. Verkko-ostokset ja sovelluksissa tehdyt ostot vahvistetaan erikseen puhelimella.

Apple Pay ja Google Wallet – kumpi kannattaa valita?

Näissä kahdessa mobiililompakossa on paljon samaa, mutta joitain eroavaisuuksiakin löytyy. Apple Pay on käytettävissä vain Applen omilla laitteilla, kun taas Google Walletin pystyy lataamaan monille eri Android-pohjaisille älylaitteille.

Molemmilla sovelluksilla on nykyään myös mahdollista siirtää rahaa suoraan kaverille, jolloin pitkien tilinumeroiden näpyttely jää välistä. Molemmilla voi myös suorittaa maksuja älykellon välityksellä. Molempien välityksellä lähimaksaminen puhelimella on helppoa ja nopeaa, eikä vaadi asiakkaan puolelta suurta vaivaa.

Mikäli näiden kahden väliltä joutuu valitsemaan, kallistuu vaaka kuitenkin Google Walletin puoleen. Tämä ennen kaikkea sen takia, että Google Wallettia pystyy käyttämään useissa eri laitteissa, kun Apple Payn käyttö on rajoitettu vain Applen omiin laitteisiin. Google Walletin käyttö on myös helpompaa myymälöissä, koska pienempiä ostoksia ei tarvitse erikseen vahvistaa tai sovellusta avata maksamista varten.