Bluetooth-teknologiasta on tulossa entistäkin suorituskykyisempi, ja Bluetooth LE:n datakaistanleveyttä on tarkoitus kasvattaa huomattavasti.

Bluetoothin kehittämisestä vastaavan Bluetooth Special Interest Groupin (SIG) järjestämässä tiedotustilaisuudessa esiteltiin jännittäviä muutoksia. Chuck Sabin, SIG:n markkinakehityksestä vastaava johtaja paljasti kaksi meneillään olevaa hanketta, joiden tarkoituksena on mullistaa Bluetoothin mahdollisuudet.

Ensimmäisen hankkeen tavoitteena on yli kaksinkertaistaa Bluetooth LE:n tiedonsiirtonopeus, joka voi olla 4-6 megabittiä sekunnissa (Mbps) ja jopa 8 Mbps lopullisesta määrittelystä riippuen. Nämä luvut ovat mullistavia, sillä niiden ansiosta Bluetooth-kuulokkeissa ja -korvakuulokkeissa ei enää tarvita erikoiskoodekkeja tai -laitteistoja häviöttömän, CD-laatuisen äänen aikaansaamiseksi. Tällä hetkellä Qualcommin Snapdragon Sound -yhteensopivat laitteet, joissa on aptX Lossless -koodekki, tarjoavat tämäntasoisen äänenlaadun.

Lisäksi Bluetooth LE:n tiedonsiirtonopeuden ehdotettu lisääminen mahdollistaisi häviöttömän korkearesoluutioisen äänen 24 bitin/96 kHz:n nopeudella, mikä edellyttää 4,6 Mbps:n nopeutta, ja tukisi myös 3 – 4 Mbps:n nopeudella lähetettävää videokuvaa.

Bluetoothin kaistanleveyden rajoitukset langattomissa kuulokkeissa ovat viime aikoina herättäneet kiinnostusta vaihtoehtoisia ratkaisuja kohtaan. PSB ilmoitti aikovansa hyödyntää ultralaajakaistatekniikkaa (UWB) suurempien tiedonsiirtonopeuksien saavuttamiseksi tulevissa kuulokkeissaan, jotka on määrä julkaista vuonna 2024. Hed, joka on uusi tulokas alalla, on jo aloittanut 2 199 dollarin hintaisten Wi-Fi-pohjaisten langattomien Unity-kuulokkeidensa ennakkotilausten vastaanottamisen.


Toinen hanke keskittyy Bluetoothin laajentamiseen 6 GHz:n taajuusalueelle. Korkeammat taajuudet mahdollistavat nopeammat tiedonsiirtonopeudet, jotka ovat samankaltaisia kuin 5GHz:n taajuusalueen käytöstä Wi-Fi-yhteyksissä saadut edut. Hiljattain Wi-Fi laajeni 6 GHz:n taajuusalueelle Wi-Fi 6E -reitittimien ja -laitteiden lanseerauksen myötä.

Sabin korosti, että näiden Bluetoothin kaistanleveyden parannusten tarkoituksena ei ole kilpailla suoraan Wi-Fin kanssa. On kuitenkin ilmeistä, että näiden kahden langattoman tekniikan välinen ero on vähitellen kaventumassa.


Luvattujen Bluetooth LE -parannusten aikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Bluetoothin tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden saumattomiin korkealaatuisiin äänikokemuksiin ja parannettuihin langattomiin ominaisuuksiin monissa eri laitteissa.