Vastamelutoiminto on yhä yleisempi myös halvemman hintaluokan täyslangattomissa kuulokkeissa. OnePlus Nord Buds 2:n ominaisuudet ovat alle 70 hintaluokassa kohdallaan, mutta entäpä soundi?

Teksti ja ruutukaappaukset Joni Nikkola
Kuvat Joni Nikkola ja valmistaja

Kokeilimme numerossa 2/2023 OnePlussan kalliimmat Buds Pro 2 -kuulokkeet, jotka yllättivät positiivisesti äänenlaadullaan. Myös vastamelutoiminto oli niissä suhteellisen tehokas. Nord CE 3 Lite 5G -puhelimen ohella huhtikuun alussa julkistetut Nord Buds 2 -kuulokkeet sijoittuvat budjettihintaluokkaan, sillä niiden suositushinta on 69 euroa.

Uutuudet korvaavat vuosi sitten julkistetut Nord Buds -kuulokkeet, joissa vastamelutoimintoa ei vielä ollut. Siinä missä kalliimpien Budsien vaimennukseksi ilmoitettiin 48 desibeliä, Nord Buds 2:n vaimennus on enimmillään 25 desibeliä. Ero on suuri, kun ottaa huomioon että desibeliasteikko on logaritminen. Kolmen desibelin lisäys nostaa äänenpaineen kaksinkertaiseksi. Korvat kuulevat kuitenkin vasta 10 desibelin eron äänenvoimakkuuden kaksinkertaistumisena.

Kuten vastamelukuulokkeissa tavallisesti, tarjolla on myös läpikuuluvuustila. Sen avulla pystyy kuulemaan esimerkiksi junakuulutukset tai ympäröivän liikenteen ottamatta kuulokkeita pois päästä. Kuulokkeissa on kaksoismikrofonitha tekoälyn voimin kuulokkeet suodattavat puheluita puhuessa hälyä puheäänen ympäriltä.


Latauskotelo on kooltaan hieman suurempi kuin monissa vastaavissa, mutta kuitenkin vielä ihan taskuun mahtuva. Mukana myyntipakkauksessa tulee lyhyt usb-latausjohto sekä kaksi paria erikokoisia korvasovittimia kuulokkeissa valmiiksi kiinni olevien lisäksi.

Vedenpitävyyyttä lenkille

Nord Buds 2 -kuulokkeista on kaksi värivaihtoehtoa eli tummanharmaa ja valkoinen. Materiaalina on kierrätysmuovi, joka tuo pientä persoonallista tekstuuria rasiaan ja kuulokkeisiin. Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on IP55, eli kuulokkeet kestävät vesisuihkuja kaikista suunnista. Kuulokkeita pitäisi siis voida käyttää huoletta sateessa tai hikilenkeillä. Luokitus on hyvä etenkin hinta huomioiden, sillä huomattavasti hintavammat Apple Airpodsit on suojattu vastaavantasoisesti.

Kuulokkeissa on 12,4 millimetrin kokoiset kuuloke-elementit. Niiden kalvo on päällystetty titaanikerroksella, jonka luvataan selkeyttävän ääntä. OnePlus kertoo tällä kertaa panostaneensa erityisesti bassontoistoon. BassWave Enhancement -teknologian luvataan antavan lisäpotkua etenkin heikkoihin bassoääniin.

Kotelon kannessa ei ole minkäänlaista koloa tai kielekettä, mutta kyllä kannen kuitenkin auki saa. Itse kuulokkeet ovat muotoilultaan hieman massasta poikkeavat. Ne eivät muistuta sähköhammasharjan päätä mutta eivät myöskään solahda oikein design- tai retrolokeroonkaan.

Langaton toisto hoituu Bluetooth 5.3 -yhteyden voimin. Kuulokkeet tukevat AAC-äänikoodekkia, Dolby Atmos -tilaääntä ja OnePlus-puhelimien kanssa Dirac Audio Tuner -äänenparannusta. Viiveeksi valmistaja ilmoittaa 94 millisekuntia, mikä ei ole pelikäyttöä ajatellen aivan parhaasta päästä, mutta kuitenkin vielä periaatteessa huomaamaton.

Google Fast Pair -pikaparinmuodostus ei ole tuettuna. OnePlus 6:n tai sitä tuoreemman omistajille on kuitenkin tarjolla valmistajan oma pikaparitustoiminto.

Akunkestoa itse kuulokkeille luvataan viisi tuntia vastamelutoiminnolla ja 7 tuntia ilman vastamelutoimintoa. Latauskotelon kanssa kesto venyy vastaavasti 27 tai 36 tuntiin. Jos virta sattuukin loppumaan, kuulokkeet tukevat pikalatausta, jolla kymmenessä minuutissa kuunteluaikaa saa viideksi tunniksi. Kahvitunnin aikana voi siis varmistaa, että kuulokkeissa riittää mehua loppupäiväksi. Latauskotelon lataaminen hoituu usb-c-liitännän välityksellä. Langaton lataus ei ole tuettu.

Kosketustoiminnot ovat hieman epämääräisiä, sillä niitä käyttääkseen täytyy osua kuulokkeiden keskiosaan. Jos kuulokkeet on kiertänyt korvaansa istuvuuden vuoksi nurinpäin, oikea kohta ei löydy välttämättä aivan ensiyrittämällä. 


Passelia ääntä hintaisekseen

Bassopuolella alin oktaavi jää vaisuksi ja epämusikaaliseksi, mikä saattaa houkutella nostamaan äänenvoimakkuutta tarpeettoman kovalle. Keskiäänipuolella kuulokkeet ovat omimmalla tontillaan. Piano soi pehmoisesti ja lämpimästi. Akustista kitaramusiikkia kuunnellessa dynamiikka ja tilavaikutelma ovat nautittavat. 

Diskantit ovat sävyltään hieman kovat, mutta eivät kuitenkaan lainkaan raastavimmasta päästä. Rumpupellit ja kitarat eivät ole aivan hienostuneimmasta päästä. Niissä on juuri sen verran pyöreyttä, että pahin rasittavuus vältetään. Kuitenkin parhaiten kuulokkeilta luonnistuu kevyempi musiikki.

Kyseessä ovat kuitenkin 70 euron nappikuulokkeet, eivätkä nämä häpeä hintaluokassaan tai muutaman kympin kalliimmassakaan. Harvoin tämän hintaluokan nappikuulokkeissa basso onkaan aivan täysipainoinen, eikä alinta oktaavia usein orgaanisessa musiikissa liiemmin edes ole. Atmos-tilavaikutelma on melko mieto, mutta tuo toistoon lisää avaruutta.

Vastamelutoiminto on niin ikään melko tehoton. Kotioloissa testaillessa esimerkiksi hiljaisehko tiskikone asunnon toisessa päässä kuuluu edelleen vaivatta. Mitään ei jää varsinaisesti kuulumattomiin, mutta toiminto leikkaa kevyesti kovimpia ääniä.


Kuulokkeiden hallintaa varten on OnePlussan oma HeyMelody-sovellus. Sieltä löytyy kolme taajuuskorjaimen esivalintaa. Sovelluksesta pystyy räätälöimään kosketustoimintoja mieleisikseen ja päivittämään kuulokkeiden laiteohjelmiston. Kun kuulokkeet yhdistää ensimmäistä kertaa, sovellus näyttää opetusohjelman kuulokkeiden säätimistä.

OnePlus Nord Buds 2: Kelpo kuulokkeet hintaisikseen

OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet eivät mykistä äänenlaadullisesti, mutta jos oma maku on kallellaan orgaaniseen ja kevyehköön musiikkiin päin, ne tarjoavat kelpo soundia.

IP55-tasoinen pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on alle 70 euron kuulokkeissa mainitseminen arvoinen. Lenkille voi lähteä säästä riippumatta. Äänipuolella huomionarvoista on Dolby Atmos -tuki, jolloin immersiivisen tilaäänen äärelle pääsee maltillisella sijoituksella.

Vastamelutoiminto on sen verran tehoton, että siitä ei varsinaisesti suurta iloa ole. Google Fast Pair -pikaparitusta ei välttämättä kaikilta tämän hintaluokan kuulokkeilta odotakaan, mutta pelkän valmistajan oman pikaparitustoiminnon tarjoaminen tuntuu vähän nihkeältä.

HYVÄÄ & HUONOA

Kelpo soundi hienovaraisella musiikilla
IP55-luokitus
Dolby Atmos -tuki
Tehoton vastamelutoiminto

OnePlus Nord Buds 2
Hinta69 €
Lisätietojaoneplus.com
ElementitDynaaminen 12,4 mm
Taajuusalue20 Hz – 20,000 Hz
Bluetooth5.3
Latenssi94 ms
Google Fast PairEi
Dolby AtmosKyllä
IP-luokitusIP55
Akunkesto5 tuntia (kuuloke), 27 (kotelon kanssa) vastamelutoiminto päällä
Paino4,7 g (kuuloke), 37,5 g (kotelo)
VärivaihtoehdotTummanharmaa ja valkoinen
Mukana pakkauksessaUsb-latausjohto, kaksi paria korvasovittimia